Czarny bez i jego właściwościPixabay / _Alicja_

Syrop z czarnego bzu ma potężne działanie. Babcia Ewa podała na niego najlepszy domowy przepis

Czarny bez w formie syropu jest niezwykle użytecznym specyfikiem, którego właściwości sprawdzają się w trakcie jesieni i zimy. Babcia Ewa zaprezentowała najlepszy przepis na miksturę. Jak przygotować syrop z czarnego bzu?

Nie da się ukryć, że czarny bez jest bogactwem składników odżywczych. W jego wnętrzu możemy znaleźć wiele witamin. Już teraz możesz przekonać się jak w domowych warunkach przygotować pyszny i zdrowy syrop. Babcia Ewa zdradziła niezawodny przepis.



Gessler nie mogła już dłużej milczeć. Pokazuje zdjęcie i apeluje do fanów, wszyscy patrzą tylko na jednoGessler nie mogła już dłużej milczeć. Pokazuje zdjęcie i apeluje do fanów, wszyscy patrzą tylko na jednoCzytaj dalej

Czarny bez i jego właściwości

Nie od dziś wiadomo, że czarny bez jest wyjątkowo zdrowy. Syrop na jego bazie znakomicie pomaga w trakcie przeziębień. Niepozorna mikstura działa napotnie i moczopędnie. Zawarte w niej witaminy wspierają naszą odporność. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania syropu?

  • 80 baldaszków kwiatowych czarnego bzu
  • 1,5 litra gorącej wody
  • 1 kg cukru
  • sok z dwóch cytryn

Dzisiaj grzeje:

  1. Surowy wyrok sądu, Zenek Martyniuk w rozpaczy. Jeszcze niedawno z radością pokazywał swoją luksusową kuchnię"
  2. Eksperci biją na alarm. Nadciąga nad Polskę niebezpieczny front. Siła wiatru sięgnie niemal 200 km/h
  3. Zrobisz je w 15 minut, najpyszniejsze ciasto bez pieczenia. Zawsze się udaje

Przepis na syrop z czarnego bzu

Babcia Ewa wie jak odpowiednio wykorzystać czarny bez. Zgodnie z jej zaleceniami powinniśmy odciąć kwiaty od grubszych łodyg i umieścić je w misce z 1 litrem gorącej wody. Całość przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy kwiaty z wody. W garnku umieszczamy pozostałe 500 ml wody oraz cukier. Mieszankę gotujemy. Kiedy syrop zacznie wrzeć wówczas wlewamy napar z kwiatów czarnego bzu i sok z cytryny. Wszystko starannie mieszamy. Powstały syrop przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Syrop idealnie wzbogaca smak herbaty.

Napar z jabłek i liści laurowych ma potężne działanie. Niebywałe, co leczyNapar z jabłek i liści laurowych ma potężne działanie. Niebywałe, co leczyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Najpierw dostali od rządu pieniądze, teraz zapłacą od tego podatek. Niemiła niespodzianka od fiskusa
  2. Gdy lekarz ją zbadał, zdołał powiedzieć tylko "O mój Boże". Kobieta nie spodziewała się, co jest przyczyną jej problemów
  3. Poniżona i wyrzucona z restauracji Magda Gessler nie zapomni feralnego dnia do końca życia
  4. Niestety, potwierdzono smutne doniesienia o Dorocie Gardias. Dziennikarka kocha gotować, dzieliła się nawet egzotycznym przepisem
  5. Smutne wieści o Dorocie Szelągowskiej. Jeszcze niedawno pokazywała piękna kuchnię i mówiła o ulubionej restauracji
  6. Ewę Talar z serialu "Dom" pokochali nie tylko Polacy. Co dzisiaj słychać u Joanny Pacuły?

Źródło: Uwaga Babcia Gotuje


Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł