Czarny bezPixabay / licencja: CC 0

Przeziębienie zniknie szybciej niż się pojawiło, najlepszy pod słońcem syrop z owoców bzu. Smakuje rewelacyjnie, spróbuj dodać do herbaty

Czarny bez to prawdziwy tytan w walce z grypą i przeziębieniami. Najlepiej spożywać go w formie pysznego syropu. Znamy najlepszy przepis na pyszne remedium na przykre dolegliwości. Zrób większy zapas - możesz przechowywać go długimi tygodniami.

Czarny bez w formie syropu może być nie tylko stosowany jako lek. Doskonale sprawdzi się jako słodki dodatek do herbat, ciast i wszelkiego rodzaju deserów. Wszystko dzięki niepowtarzalnemu smakowi, który o tej porze zachwyca wiernych fanów naturalnych przetworów. Możemy spożywać go całą zimą oraz jesienią, a także podczas wiosennego przesilenia, które także sprzyja przeziębieniom.

Nie jedz ich i nie używaj, wyrzuć, jeśli masz w domu. Są na czarnej liście, ostrzeżenie o zagrożeniu, wycofano niebezpieczne produktyNie jedz ich i nie używaj, wyrzuć, jeśli masz w domu. Są na czarnej liście, ostrzeżenie o zagrożeniu, wycofano niebezpieczne produktyCzytaj dalej

Czarny bez - jak zrobić doskonały syrop?

W trakcie przeziębienia syrop z czarnego bzu to nic innego jak w pełni naturalne lekarstwo. Tym bardziej interesujące, że niemal darmowy, ponieważ czarny bez w Polsce w większości przypadków rośnie dziko. Syrop łagodzi nieprzyjemne zimno, które czujemy podczas przeziębienia oraz zmniejsza intensywność kaszlu. Ma także działanie obniżające gorączkę oraz rozgrzewające. Jak podaje portal żywienieabc.zdrowie, naukowcy z Uniwersytetu Ohio przeprowadzili eksperyment, z którego wynikało, że syrop z czarnego bzu skraca czas trwania infekcji. Osoby przyjmujące syrop chorowali średnio o 4 dni krócej niż gruba, która z niego nie korzystała. W owocach bzu znajdziemy bogactwo witamin A oraz C, które pomagają utrzymać układ odpornościowy w doskonałej kondycji. Przygotowanie syropu z czarnego bzu jest dziecinne proste i bez trudu wykonasz go w swoich domu.

Potrzebujesz:

  • kilogram owoców bzu (samych kuleczek)
  • kilogram cukru
  • nieco wody

Dzisiaj grzeje:

  1. Dostała ścierką. Nagle widzów poderwało, na wizję wkroczył mąż Magdy Gessler i zakomunikował 5 słów
  2. Dramatyczna wiadomość od TVP. Akcja na południu polski trwała całą noc
  3. Zdjęcie pokazuje prawdę o spektakularnej diecie. Tomasz Sekielski nie wstydzi się niczego, fani nie mogą uwierzyć własnym oczom

Owoce czarnego bzu dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Podana ilość cukru jest orientacyjna, możemy dowolnie dodawać więcej lub mniej - w zależności od preferencji. Zasypane cukrem owoce zalewamy wodą tak, aby owoce były przykryte, ale wody nie było za dużo - syrop powinien być gesty. Całość gotujemy do momentu, kiedy owoce puszczą soki. Gotujemy i czekamy, aż wszystko ostygnie, przecedzamy, a powstały syrop przelewamy do wyparzonych słoików. Bez pasteryzowania może być przechowywany w lodówce przez ok. 3 tygodnie. Jeśli zdecydujemy się zagotować słoiki przez około 15 min - trwałość zostanie znacznie przedłużona.

Wszelkie terapie oraz przyjmowanie środków leczniczych powinniśmy przede wszystkim konsultować z lekarzem.

Skandaliczne znalezisko w Biedronce na całej długości lodówki. Autor zdjęcia z trudem walczył z mdłościamiSkandaliczne znalezisko w Biedronce na całej długości lodówki. Autor zdjęcia z trudem walczył z mdłościamiCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Rząd zapowiada wielką falę zwolnień, która ruszy jeszcze we wrześniu. W październiku będzie tylko gorzej
  2. Zamach na Donalda Trumpa. Ktoś wysłał do niego przesyłkę ze śmiertelnie niebezpieczną zawartością
  3. Trick Gessler sprawi, ze rosół będzie klarowny. Gwiazda ma jeszcze 1 cenną radę
  4. Dramatyczny finał grzybobrania. Na pomoc ruszyło 20-tu strażaków
  5. Kobieta na zdjęciu ma 74 lata, sekret jej urody zwala z nóg, każdy chce znać jej dietę. W końcu wyznała prawdę
  6. Pamiętacie Bronkę z “Daleko od szosy”? Aktorka wreszcie zdradziła jedną z największych tajemnic serialu

Źródło: medonet / zywienieabc.zdrowie

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł