Czasznica olbrzymia wywołała liczne komentarze internautów.grupa GOTOWANIE - przepisy, zdjęcia, porady/Facebook

Niebywałe, Joanna natrafiła na czasznicę olbrzymią i ją zerwała. Czy można ją jeść?

Czasznica olbrzymia rośnie w polskich lasach, dlatego wiele osób czasem ją zbiera. Joanna postanowiła ją zerwać, ale towarzyszyły jej ogromne obawy, czy grzyb na pewno jest jadalny. Czasznica wygląda bowiem zupełnie inaczej niż znane gatunki. Kobieta spytała o zdanie znawców w dziedzinie gotowania.

Czasznica olbrzymia nie jest tak popularna jak borowiki, maślaki czy kanie, ale dość często możemy się na nią natknąć w polskich lasach. Występuje pod wieloma innymi, bardziej potocznymi nazwami, takimi jak purchwica olbrzymia czy kulica kurzawkowata. Polska nazwa została jej nadana dopiero w 1997 roku przez Andrzeja Chlebickiego, ale już w 1980 roku czasznicę docenili filateliści, gdyż Poczta Polska umieściła ją wtedy na znaczkach pocztowych o nominale 10,5 złotych i był w obiegu aż do 1994 roku. Joanna nie była jednak pewna, czy grzyb na pewno jest jadalny.

Skandaliczne znalezisko w Biedronce na całej długości lodówki. Autor zdjęcia z trudem walczył z mdłościamiSkandaliczne znalezisko w Biedronce na całej długości lodówki. Autor zdjęcia z trudem walczył z mdłościamiCzytaj dalej

Czasznica olbrzymia budzi skrajne emocje. Czy można ją jeść?

Czasznica olbrzymia przypomina ogromną białą kulę, dlatego gdy znajdziemy ją podczas leśnej wędrówki, możemy być dość zaskoczeni. Jej nazwę znają właściwie wyłącznie wytrawni grzybiarze, bo w Polsce nie cieszy się on zbyt dużą popularnością. Co do tego, czy czasznica olbrzymia jest jadalna, zdania są mocno podzielone. Joanna odważyła się ją zerwać, ale zawahała się, zanim ją przyrządziła. Nie ma w tym nic dziwnego, bo zarówno doświadczeni grzybiarze, jak i GIS oraz Lasy Państwowe radzą, by nie zbierać nieznanych grzybów. Co poradzili Joannie internauci?

Dzisiaj grzeje:

  1. Dostała ścierką. Nagle widzów poderwało, na wizję wkroczył mąż Magdy Gessler i zakomunikował 5 słów
  2. Dwie osoby nie żyją, wielu rannych, nagle wybuchł chaos. Wiadomości z zagranicy obiegły media
  3. Nie ma lepszych. Przepyszne pieczone ziemniaki po szwedzku

Nie obyło się bez zaleceń wyrzucenia mało znanej czasznicy. Wiele osób zaznaczało, że nazywa się ją czasem purchawą i jest ona grzybem trującym. Niektórzy wręcz błagali, by nie ryzykować i pod żadnym pozorem jej nie zjadać. Inni żartobliwie zaznaczali, że można ją przyrządzić, ale tylko wtedy, gdy chcemy poczęstować tym daniem kogoś nielubianego. W kilku komentarzach padły jednak zalecenia co do tego, jak przyrządzić czasznicę olbrzymią. Niektórzy panierują ją w jajku i smażą podobnie jak kotlety schabowe. Padło wiele głosów, w których odradzano przyrządzenie ogromnego grzyba, co oczywiście jest najbezpieczniejszym rozwiązaniem w tym przypadku.

Krystyna Feldman całe życie kochała jedną potrawę, za młodu wyglądała jak modelka. Przed śmiercią ujawniła gorzką prawdę o serialuKrystyna Feldman całe życie kochała jedną potrawę, za młodu wyglądała jak modelka. Przed śmiercią ujawniła gorzką prawdę o serialuCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Komornik zapuka do drzwi i zacznie eksmisję. Strach wśród Polaków, ale wcale nie musisz opuszczać domu
  2. Naukowcy z Czech stwierdzili nowy objaw koronawirusa. Bardzo łatwo pomylić go z innymi chorobami
  3. Prosta i pyszna surówka z buraków. idealnie komponują się z popularnym owocem
  4. Wybierz najlepsze dla siebie - 1 albo 2 łyżki przed śniadaniem. W zależności od dawki odczujesz niesamowite efekty
  5. Kobieta na zdjęciu ma 74 lata, sekret jej urody zwala z nóg, każdy chce znać jej dietę. W końcu wyznała prawdę
  6. Warto sprawdzić portfel. Ta pięciozłotówka jest warta fortunę

Źródło: grupa GOTOWANIE - przepisy, zdjęcia, porady/Facebook

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł