
Ogonki z czereśni mają cudowne właściwości. Nigdy ich nie wyrzucaj
Czereśnie zjadamy kilogramami w sezonie, gdy te słodkie owoce pojawią się na rynku, a ich cena jest dla nas akceptowalna. Mało kto jednak odważył się spróbować ogonków tych owoców. Ten pomysł może wydawać się dziwny, ale dietetycy zwracają uwagę na lecznicze właściwości tej części owoców.
Czereśnie to dla nas wyłącznie pyszne owoce. Podobnie jak w przypadku truskawek, jabłek czy gruszek okazuje się, że te części owoców można, a nawet warto zjeść. Szypułki, ogryzki oraz ogonki są prawdziwą bombą witaminową. Dietetycy odkryli cudowne właściwości ogonków czereśni, dlatego warto rozważyć zjedzenie owoców razem z nimi. Ich działanie mogą docenić nie tylko wielbiciele zdrowego odżywania, ale też ci, którzy chcą zgubić kilka zbędnych kilogramów.
Czereśnie cenimy za słodki smak i cenne składniki odżywcze. Okazuje się jednak, że ogonki owoców są również bogate w cudowne składniki
Czereśnie mają swoich miłośników wśród wszystkich. Uwielbiają je dorośli, dzieci, fanatycy zdrowego odżywiania oraz ci, którzy chcą schudnąć, bo czerwone owoce są niskokaloryczne, a do tego oczyszczają organizm z toksyn. Są pełne potasu, wapnia, żelaza, magnezu, jodu, witamin z grupy B, beta-karotenu, witaminy C i innych antyoksydantów oraz wody. Jakby tego było mało, możemy się nimi objadać do woli, bez obaw o poziom cukru we krwi, bo wyróżnia je niski indeks glikemiczny. To jednak nie koniec pozytywnych właściwości czereśni.
Dzisiaj grzeje:
Ogonki owoców także zawierają bogaty zestaw składników odżwyczych. Znajdziemy w nich chociażby mangan, potas, miedź, witaminy A, B2, C i słynne antyoksydanty, które zapewniają nam młody wygląd. Kryją się w nich też antocyjany, czyli barwniki działające przeciwzapalnie, antynowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Do tego poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, ułatwiają wydalanie z organizmu toksyn i zmniejszają obrzęki.
Jak zauważa Amanda Łabędzka, dietetyczka Vitalia.pl, nie mamy jeszcze danych, które potwierdzają odchudzające działanie naparu z ogonków, ale te części owoców czereśni są jednocześnie bogate we wszystkie cenne składniki obecne w czerwonych kulkach. Od czasu do czasu na pewno warto więc zaparzyć herbatkę z ogonków czereśni, jeśli chcemy dostarczyć sobie dodatkowych witamin. Przepis na ten napar jest banalnie prosty. Jedną łyżeczkę dokładnie umytych ogonków namaczamy przez 12 godzin lub krócej, zalewamy wrzątkiem, zaparzamy przez kwadrans, przecedzamy i wypijamy powstałą herbatę. Napar nie będzie tak słodki, jak owoce czereśni, ale możemy dosłodzić go miodem. Pijemy go 2 razy dziennie, najlepiej przed posiłkami.
Najlepsze newsy:
- Uwielbiana sieć sklepów niedługo zniknie z Polski. Oddaje produkty za pół darmo
- Piorunujące doniesienia o synu Zenona Martyniuka. Jest gorzej, niż wszyscy myśleliśmy
- Afera, pani Dominika kupiła mięso w Biedronce. Odkryła niesmaczną prawdę i zrobiła zdjęcie, żeby nagłośnić skandal
- Cudowne, dziadek Bogumił otwiera pole truskawek dla wszystkich. Rwiesz sam i płacisz tanio jak barszcz
- Wyrzucasz szypułki z truskawek? Robisz niewyobrażalny błąd
- Dzikie tłumy nad Morskim Okiem? W długi weekend może nie być wolnych miejsc
Źródło: kobieta.onet.pl
Następny artykuł