Czernina budzi ogromne emocjeScena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale PWRmovie

Żadna zupa nie wzbudza tylu kontrowersji. Czernina budzi skrajne emocje, podajemy tradycyjny przepis

Czernina jest zdecydowanie jedną z najbardziej kontrowersyjnych polskich zup. Jedni ją kochają, inni nie chcą nawet o niej słyszeć. Przypominamy tradycyjny przepis na to staropolskie danie, o którym jest mowa nawet w polskiej epopei narodowej, czyli w Panu Tadeuszu.

Nie ma chyba bardziej kontrowersyjnego dania niż czernina. Jest to zupa, której podstawowymi składnikami jest rosół oraz krew kaczki, królika lub prosięcia. Zupa ma charakterystyczny słodki posmak, który zawdzięcza słodkim dodatkom m.in. suszonym owocom (gruszkom, śliwkom, jabłkom, rodzynkom lub wiśniom). Czerninę tradycyjnie podajemy z lanymi kluskami, domowym makaronem lub gotowanymi ziemniakami. Istnieje kilka regionalnych wersji czerniny np. czernina kaszubska i czernina kujawska.

Cała Polska w czerwonej strefie? GIS wydał najgorszy możliwy komunikatCała Polska w czerwonej strefie? GIS wydał najgorszy możliwy komunikatCzytaj dalej

Czernina wzbudza ogromne emocje. Jak ją ugotować?

Czernina jest jednym z dań kuchni staropolskiej. Pisała o niej dawna królowa polskiej gastronomi Lucyna Ćwierczakiewiczówna w swoim kultowym poradniku „365 obiadów za 5 złotych - "Czarnina jest to zupa prawdziwie polska, gdyż w innych krajach wcale nie znają tej wybornej i posilającej potrawy. Że musi być zdrowa i posilająca dowodzi to, że wielu doktorów przepisują ją osobom osłabionym, jako pożywienie." W jaki sposób przyrządzić czerninę? Podajemy tradycyjny przepis. Ciekawy sposób na przygotowanie czerniny możemy zobaczyć też na kanale na You Tube PWRmovie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Dramatyczne sceny w Biedronce. Natychmiast wezwano służby, kasjerka została przewieziona do szpitala
  2. Została okrzyknięta najładniejszą babcią na świecie. Ma 63 lata, a figury zazdroszczą jej nawet nastolatki
  3. Dodajesz imbir do herbaty? Gratulacje, właśnie nieziemsko poprawiasz działanie jednego narządu

Składniki:

  • kaczka wraz z podrobami
  • włoszczyzna do rosołu
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • kilka suszonych grzybów
  • suszone śliwki
  • suszone ćwiartki jabłka
  • inne suszone owoce np. gruszki
  • 200 ml krwi z octem, solą i wodą
  • sól i pieprz
  • śmietana
  • 2-3 łyżki mąki

Jak to zrobić?

Na początek, kaczkę gotujemy razem z warzywami, włoszczyzną i przyprawami. Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy suszone owoce i grzyby. Po ugotowaniu bulionu wyjmujemy z niego włoszczyznę. Następnie przygotowujemy krew do zupy. Po 30 ml ciepłej i zimnej wody mieszamy z łyżeczką octu. Roztwór mieszamy z krwią. Najlepiej, aby odstał on 24 godziny w lodówce. Na sam koniec krew zaprawiamy mąką i dodajemy do rosołu. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Czerninę podajemy z lanymi kluskami, makaronem lub gotowanymi ziemniakami.

Niedopuszczalne i karygodne, złamał wszystkie zasady grzybiarzy. Totalny brak szacunku, mandaty już się sypiąNiedopuszczalne i karygodne, złamał wszystkie zasady grzybiarzy. Totalny brak szacunku, mandaty już się sypiąCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Kara więzienia za jedną wiadomość. Sąd był bezwzględny wobec 23-latka
  2. Nowe ognisko koronawirusa. 25 procent gości zarażonych
  3. Zamówił frytki z McDonald's i nagle dokonał porażającego odkrycia. Od razu zrobił zdjęcie, nikt nawet nie podejrzewał
  4. Przez 3 dni piła napar z liści laurowych. Efekty ją poraziły
  5. Z rozpędu płuczesz mięso pod kranem? Konsekwencje mogą być opłakane, ludzie masowo popełniają tragiczny błąd
  6. Był wielki huk, potem błysnęło. 10 dzieci nie żyje, były bezradne, tragiczna wiadomość z zagranicy

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Źródło: Beszamel.se.pl/ Wikipedia/Mojegotowanie.pl

Następny artykuł