Czernina podawana była o specjalnej porzeflickr.com/pulaw https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Staropolska czernina budzi ogromne emocje. Nie uwierzysz, z jakiej okazji podawano ją w jednym z regionów Polski

Czernina jest dla wielu zupą, o której ciężko nawet myśleć. Mnóstwo ludzi nie jest w stanie zjeść chociażby wątróbki, a co dopiero spożywać zup[ę na bazie krwi. Staropolska czernina w pewnym regionie Polski jest przyrządzana na specjalne okazje, ciężko uwierzyć, że faktycznie tak tam jest.

Czernina nie kojarzy nam się zbyt dobrze. Dla dużej części smakoszy ciemna, czarna zupa nie wygląda apetycznie, a kiedy dowiadują się, że jednym z jej głównych składników jest krew, łapią się za głowę. Mało kto w końcu lubi smak krwi. Okazuje się, że w pewnym regionie zupa ta jest szanowana i podawana na szczególne okazje.

Kupili dwie kawy i dwa gofry na Krupówkach. Gdy zobaczyli rachunek, złapali się za głowy Kupili dwie kawy i dwa gofry na Krupówkach. Gdy zobaczyli rachunek, złapali się za głowyCzytaj dalej

Czernina - tradycyjna Polska zupa, która opisywana była nawet w "Panu Tadeuszu"

Zupy mogą przybierać wielorakie formy. Najczęściej przyrządzamy je na bazie rosołu lub innego wywaru, do którego dorzucamy resztę składników. Zasada przygotowywania czerniny jest taka sama, do wywaru dodajemy produkty i razem je gotujemy. Wielkie emocje budzi jednak fakt, że zaraz obok rosołu w czarnej polewce na piedestale stoi kacza lub kurza krew, która nadaje zupie specyficznego koloru oraz aromatu.

Dzisiaj grzeje: 1. Nigdy nie wylewaj wody po ugotowaniu ziemniaków. Jest cenna z 5 imponujących powodów
2. Personel sklepu miał już dosyć, posypały się mandaty. Wezwali policję, bo klienci nie nosili maseczek

Pomimo braku niechęci do kaszanki, w której również znajdziemy dodatek krwi, czernina wywołuje skrajne emocje. Mimo kontrowersji, w regionie Kujaw, zupa ma szczególne miejsce. Czernina kujawska podawana były bowiem na weselach zaraz obok rosołu. Wiąże się z nią pewna tradycja, która polegała na podaniu jej zaraz po przybyciu gości z kościoła. A więc była pierwszą potrawą, którą weselnicy spożywali na rozpoczęcie zabawy.

Co ciekawe, czernina jest również przedstawiana w miejscowym porzekadle, brzmiącym tak: "A żeby ci żużel w czerninę wpadł", które było zarezerwowane dla osób nie zaproszonych na wesele. Na Kujawach zupę podaję się z kluskami ziemniaczanymi i gruszkami.

Najlepsze newsy:

      1. Broń nagle wystrzeliła, śrut trafił malutkie dziecko. Na jaw wyszła zatrważająca prawda
      2. Nie żyje syn byłego premiera. Informację potwierdzili krewni i przyjaciele. Media obiegła smutna informacja z USA
      3. Surówka z ogórków, która strąci z podium mizerię. Hit wakacji, a potrzebujesz tylko 2 dodatkowych składników
      4. Michałowa z "Rancza" robiła najlepsze żeberka z sekretnym dodatkiem. Na niedzielnym obiedzie okażą się większym hitem niż klasyczne schabowe
      5. Niewiarygodny sposób na pozbycie się mszyc z ogrodu. Nie uwierzysz, co jest do niego potrzebne
      6. Marcin Gortat pojawił się w TVP i zaatakował Alicję Bachledę-Curuś. Ostre słowa padły przed tysiącami widzów

Źródło:

Następny artykuł