Czosnek często gości w naszych kuchniachPixabay / Couleur

Dodajesz czosnek do potraw? 1 błąd niszczy jego cenne właściwości

Czosnek posiada niepowtarzalny smak, który znacząco wpływa na przygotowywane przez nas potrawy. Dzięki niemu mogą się one zmienić w wyjątkowe frykasy, o jakich nawet nie śnili najbardziej wybredni smakosze. Mało kto spodziewałby się, że przez jeden błąd czosnek może stracić cenne właściwości. Chodzi o jego odpowiednie rozdrobnienie.

Czosnek odgrywa wyjątkowo istotną rolę w kulinariach i z pewnością z takim stwierdzeniem ciężko się nie zgodzić. Nietrudno namówić smakoszy na ten dodatek. Oprócz fantastycznego smaku dostarczamy swojemu organizmowi ważnych składników wzmacniających odporność.

Jakie właściwości skrywa czosnek?

Nie bez powodu czosnek jest wykorzystywany przez nas w trakcie infekcji takich jak przeziębienia. Wszystko za sprawą niecodziennych właściwości, które znacząco go wyróżniają na tle innych roślin. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na syrop, w którym czosnek gra pierwsze skrzypce. Dziś wyjaśnimy jak prawidłowo go przygotowywać.

Czosnek jest bogaty w wiele składników odżywczych. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Medonet, znajdziemy w nim związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy typu C, B1, B2, PP, prowitaminę A oraz ważne minerały.

Powyższe składniki sprawiają, że czosnek cechuje się działaniem przeciwbakteryjnym. Ponadto niweluje on stany zapalne, reguluje poziom cukru we krwi, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Jednak, aby cieszyć się tym wszystkim, musimy odpowiednio przygotować czosnek.

Jeśli masz ją w kuchni, natychmiast się jej pozbądź. Może być niezwykle groźna dla zdrowiaJeśli masz ją w kuchni, natychmiast się jej pozbądź. Może być niezwykle groźna dla zdrowiaCzytaj dalej

Czosnek zawiera również związek określany mianem allicyny. Właśnie dzięki tej substancji roślina ma właściwości przeciwzapalne. Uwielbiany czosnek wydziela jej o wiele więcej, jeżeli starannie go rozdrobnimy. Warto zrobić jeszcze jedną rzecz.

Odpowiednio przygotowany czosnek pozwoli nam lepiej wykorzystać jego właściwości

Czosnek dodajemy do rozmaitych potraw. Przeważnie go przedtem rozdrabniamy. Takie działanie jest jak najbardziej zasadne, ponieważ podczas takiej obróbki roślina wydziela więcej allicyny. Im drobniej posiekamy nasz czosnek, tym lepiej.

Oczywiście, zamiast siekania możemy wykorzystać mielenie i wyciskanie ząbków czosnku. Dobrze sprawdza się również ścieranie na tarce o małych oczkach. Jeżeli już rozdrobniliśmy czosnek, wówczas powinniśmy zrobić coś jeszcze.

Po rozdrobnieniu czosnek powinien trochę poleżeć. Portal Onet Gotowanie donosi, że wystarczy mu 5-10 minut. W tym czasie wydzieli ona więcej allicyny, która pozytywnie wpływa na nasz organizm. Taki zabieg z pewnością zainteresuje smakoszy, którzy dbają o zdrowie.

Jak widać, odpowiednie przygotowanie czosnku nie jest niczym trudnym. Wystarczy odrobina cierpliwości i chęci. Czosnek warto dodać do potraw oraz domowych mikstur. Babcina receptura może okazać się niezawodna.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Onet Gotowanie; Medonet

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł