czosnekPixabay / congerdesign

Większość z nas popełnia błąd przy wyciskaniu czosnku. Lepiej go unikać

Czosnek jest obowiązkowym dodatkiem do wielu dań. Popularne warzywo nie tylko podkręca smak potraw, ale również słynie ze swoich licznych prozdrowotnych właściwości. Przygotowując dania z czosnkiem w roli głównej, często popełniamy błąd i nieświadomie dodajemy sobie wiele pracy. Zdradzamy, w jaki sposób go uniknąć.

Czosnek należy do najzdrowszych warzyw. Szczególnie w okresie zimowym warto sięgać po przygotowane na jego bazie specyfiki (przepis na syrop znajdziecie tutaj). Warzywo jest również składnikiem wielu rozgrzewających potraw.

Nic dziwnego, że praska do czosnku jest niemal obowiązkowym elementem wyposażenia każdej kuchni. Problem w tym, że większość z nas nie korzystała z niej we właściwy sposób. Nie ułatwialiśmy sobie pracy, tylko wręcz ją komplikowaliśmy.

Największy błąd przy wyciskaniu czosnku. Prawie każdy go popełnia.

Kuchenne narzędzie doskonale radzi sobie z rozdrabnianiem czosnku. Pomimo tego, wielu z nas robi zupełnie niepotrzebnie pewną rzecz. Nie tylko komplikując sobie pracę, ale również sprawiając, że nasze palce u rąk przez wiele godzin pachną intensywnym czosnkowym aromatem.

Co robimy nie tak? Okazuje się, że obieranie ząbków czosnku przed ich rozdrobnieniem jest zupełnie niepotrzebne. Możemy spokojnie sprasować je z łupinką - z praski wydostanie się jedynie miąższ, a łupina pozostanie w prasie.

Inne niż od babci, ale tak samo pyszne. Gessler podała przepis na amerykańskie naleśnikiInne niż od babci, ale tak samo pyszne. Gessler podała przepis na amerykańskie naleśnikiCzytaj dalej

Sporym problemem może być również czyszczenie prasy do czosnku. Aby szybko i skutecznie pozbyć się zalegającym w narzędziu kawałeczków warzywa, sięgnij po olej (najlepiej w sprayu), szczoteczkę do zębów oraz wykałaczki.

Rozpyl na praskę niewielką ilość oleju (lub posmaruj nim sito), dzięki temu usuniesz z niego resztki czosnku. Dziurki sitka oczyść za pomocą szczoteczki do zębów, a zalegające kawałki warzywa usuń za pomocą wykałaczki. Na koniec przemyj ją ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń.

Niektóre osoby polecają również, po wyciśnięciu czosnku przez praskę, przecisnąć przez nią kawałek zielonego ogórka.

Niedawno pisaliśmy również o innym błędzie w przygotowaniu czosnku. Jego skutki są opłakane, ponieważ przez niego warzywo traci wiele cennych wartości odżywczych. Artykuł znajdziecie tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł