Czosnek - jak go przeciskać?GordonBellPhotography, Getty Images

Niemal każdy z nas źle wyciska czosnek. 1 patent i czynność zrobisz śmiesznie łatwo

Czosnek jest wyjątkowo smacznym dodatkiem, którego brak w wielu daniach sprawia, że jedzenie nie jest przyjemne i smaczne. Niestety, podczas wyciskania go przez praskę wielu z nas popełnia błąd, który sprawia, że dłonie przez kilka godzin wydzielają zapach czosnku. Przed wyciskaniem nie ma sensu obierać pojedynczych ząbków, ponieważ przez praskę nie przeciśnie się twarda skórka.

Czosnek nadaje potrawom wyjątkowego smaku i aromatu, a jego właściwości prozdrowotne są ogromne. Główną substancją, która odpowiada za smak, zapach i działanie na zdrowie, jest allicyna. Związek ten wydziela się podczas uszkodzenia czosnku i wystawienia go na działanie tlenu.

Dlatego tak ważnym jest, aby czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę kilkanaście minut przed gotowaniem. Wtedy możemy mieć pewność, że wyciągniemy z niego to co najlepsze. Jak w takim razie optymalnie wyciskać czosnek?

Czosnek nie musi być obrany

Nikt nie lubi zapachu czosnku na skórze czy w oddechu. Przetrawiona allicyna ulatuje wraz z wydychanym powietrzem, co każdy kto stoi wystarczająco blisko osoby, która zjadła ząbek, z łatwością poczuje. Aby uchronić się przed nieprzyjemnym zapachem na dłoniach, nie warto obierać ząbków przed wyciskaniem.

Popularne metalowe lub plastikowe praski do czosnku bez problemu przefiltrują twardą otoczkę i przepuszczą jedynie sprasowane wnętrze. Dzięki temu nie potrzeba obierać ząbki przed zmiażdżeniem.

Nie żyje 39-letni milioner. Powodem śmierci mogła być herbata, szczegóły porażająNie żyje 39-letni milioner. Powodem śmierci mogła być herbata, szczegóły porażająCzytaj dalej

Oczywiście, jeśli preferujemy bardziej klasyczną metodę i decydujemy się na siekanie czosnku nożem, musimy niestety obrać je z łupin. Aczkolwiek podczas krojenia i tak skóra będzie miała mnóstwo kontaktu z intensywnym zapachem, więc nie powinno to grać większej roli.

Podczas wyciskania wraz z łupinami, możemy zauważyć, że czyszczenie praski jest nieco trudniejsze. Wszystko przez to, że łykowata otoczka blokuje się w ruchomych częściach praski, a także zatyka otworki. W takiej sytuacji nie wystarczy jedynie opłukać praski pod wodą.

Poszukujesz kulinarnych ciekawostek? Tutaj wyjaśniamy jak uchronić się przed powstawaniem kożucha na mleku. W tym artykule podpowiadamy, który chleb jest najbardziej dietetyczny.

Aby dobrze ją oczyścić, potrzeba ręcznika papierowego, wykałaczki do zębów oraz szczoteczki do zębów. Wykałaczką należy przeczyścić okrągłe otwory, szczoteczką wyszorować dokładnie każdą powierzchnie, a papierem wypolerować na połysk.

Niektórzy zalecają, aby po wyciskaniu czosnku, przepuścić przez praskę świeżego zielonego ogórka. Warzywo to ma neutralizować zapach czosnku i czyścić prasę. A czy ty masz jakieś ciekawe sposoby na czosnek? Daj nam znać w komentarzu na Facebooku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł