Czosnek z pędamiScreen filmu na kanale Health & Fitness na YouTube

Widzisz kiełki wyrastające z czosnku? Pod żadnym pozorem go nie wyrzucaj, jest bardzo cenny

Jeśli twój czosnek zbyt długo przeleżał w jednym miejscu, mogą wyrastać z niego pędy, których pod żadnym pozorem nie należy wyrzucać. Naukowcy z Uniwersytetu Kyungpook w Południowej Korei dowiedli, że w takim czosnku znajduje się kilkadziesiąt razy więcej przeciwutleniaczy niż w zwykłej roślinie. Spożycie takiej bomby prozdrowotnych substancji doskonale poprawia zdrowie.

Czosnek jest jedną z najbardziej dobroczynnych roślin, jakie trzymamy w swoich kuchniach. Jego właściwości chronią nas przed wieloma chorobami, do tego nadaję niepowtarzalnego smaku potrawom. Jednak kiedy zaczyna puszczać zielone kiełki uznajemy, że jego czas minął i pozbywamy się go.

Niestety, jak pokazują wyniki koreańskich badań, popełniamy tym samym wielki błąd. Puszczający zielone pędy czosnek ma znacznie więcej przeciwutleniaczy, które są bardzo istotne dla utrzymania swojego organizmu w zdrowiu.

Czosnek z zielonymi kiełkami jest znacznie zdrowszy

Czosnek towarzyszy nam od bardzo dawna. Jest popularny w wielu kuchniach świata, produkujemy z niego przyprawy, leki a nawet lody. Składnik ten wytrzymuje także sporo czasu nawet poza lodówką. Lecz kiedy myślimy, że czas go wyrzucić, tak naprawdę jest jeszcze lepszy.

Badacze z Uniwersytetu Kyungpook w Południowej Korei ogłosili w Journal of Agricultural and Food Chemistry ciekawe odkrycie. Z wielkim zdziwieniem zauważyli, że roślina, która puszcza pędy zawiera w sobie o wiele więcej przeciwutleniaczy niż świeżo kupiona w sklepie.

Tylko pierwszy odcinek będzie darmowy, za resztę trzeba zapłacić. Kontrowersyjny powrót Tylko pierwszy odcinek będzie darmowy, za resztę trzeba zapłacić. Kontrowersyjny powrót "Kuchennych rewolucji"Czytaj dalej

Jeszcze jednym ciekawym faktem jest, że im dłużej czosnek puszczał kiełki, tym więcej przeciwutleniaczy ząbki w sobie zawierały. Co więcej, spożywanie takiego czosnku jest dla nas zdrowsze, ponieważ przyswajalność przeciwutleniaczy przez nasze organizmy została zwiększona. Doskonałe wyjaśnienie tego fenomenu zostało zaprezentowane na kanale Health & Fitness na YouTube, skąd pochodzi powyższy kadr.

Co jeszcze skrywa w sobie czosnek?

Czosnek ceniony jest w głównej mierze, za wspomaganie górnych dróg oddechowych podczas infekcji. Najczęściej grypa lub przeziębienie są właśnie zakażeniem oskrzeli czy gardła, więc częste stosowanie czosnku może pomóc rozwiązać ten problem.

Za największe zdrowotne właściwości odpowiada allicyna. Substancja ta wspomaga działanie układu odpornościowego, działa rozgrzewająco, osłonowo na układ krążenia, a także obniża poziom cholesterolu. Czosnek pełen jest także minerałów takich jak: sód, potas i magnez oraz witamin z grupy B.

Chcesz przeczytać więcej ciekawostek na temat czosnku? W tym tekście można poznać najlepszy sposób na wyciśnięcie go. Tutaj z kolei piszemy o błędach, które mogą zniwelować jego pozytywne działanie.

Odpowiednie rozdrobnienie czosnku również zwiększa intensywność działania. Allicyna wydzielana jest w momencie naruszenia ząbka, więc im drobniej się je posieka czy zmiażdży, tym więcej pozytywnych substancji możemy przyjąć podczas jedzenia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: topniusy.eu

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł