Czosnek, który zaczął kiełkować, ma cenne właściwości.www.publicdomainpictures.net/Monika Stawowy/CC0 Public Domain

Nigdy nie wyrzucaj kiełkującego czosnku. Jest on najcenniejszą rzeczą w twojej kuchni, jego właściwości powalają

Czosnek dodajemy do tak wielu potraw, że trudno wyobrazić sobie listę zakupów, na której się on nie znajdzie. W obecnym sezonie przyda nam się chociażby do zrobienia ogórków małosolnych czy chłodników. Jak wiele innych warzyw, powinien być on świeży, co łatwo nam ocenić po wyglądzie czosnku. Od lat unikamy go, gdy zaczyna kiełkować, co okazuje się poważnym błędem.

Czosnek budzi sporo kontrowersji w naszej kuchni. Od pewnego czasu przypatrujemy się mu nieco uważniej, odkąd powszechnie wiadomo, że nie zawsze musi on pochodzić z polski, a kraj pochodzenia ma czasem ogromne znaczenie w przypadku jego smaku i właściwości. Z łatwością zauważymy, że czosnek o tej samej nazwie miewa w sklepach zupełnie inny wygląd. Przypatrujemy mu się także dlatego, by nie wrócić do domu ze starym czosnkiem, z którego trudno nam będzie skorzystać. Jeśli jednak unikaliście do tej pory czosnku z kiełkami, być może zmienicie zdanie.

Kipiący z wściekłości klient wtargnął do Biedronki, żeby zwrócić rozkładające się mięso. Oburzająca odpowiedź kierowniczki zwaliła go z nógKipiący z wściekłości klient wtargnął do Biedronki, żeby zwrócić rozkładające się mięso. Oburzająca odpowiedź kierowniczki zwaliła go z nógCzytaj dalej

Czosnek, który wypuścił kiełki, nie jest niezdrowy i niesmaczny. Właściwości kiełkującego warzywa są tak cenne, że nie warto go wyrzucać

Czosnek i jego świeżość bywa częstym tematem dyskusji nie tylko wśród kucharze, ale też naukowców zajmujących się badaniem zdrowotnych właściwości warzyw. Niektórzy twierdzą, że kiełkującego czosnku powinniśmy unikać jak ognia, bo w przeciwieństwo do świeżych i młodych ząbków może nam on poważnie zaszkodzić. Inni odradzają stosowanie starszego warzywa ze względu podejrzewanie go o dużo gorszy smak.

Dzisiaj grzeje:

Czosnek i jego zdrowotne waściwości są przedmiotem badań nie od dziś, dzięki czemu dobrze wiemy, że czosnek jest dobry na serce, zawiera antyutleniacze, które wzmacniają układ odpornościowy, a przy tym pomaga redukować cholesterol oraz podwyższone ciśnienie.W ostatnim czasie naukowcy z Uniwersytetu Kyungpook w Południowej Korei odkryli, że skiełkowane warzywo zawiera mnóstwo cudownych antyutleniaczy, które nasz organizm przyswaja dużo lepiej ze starego i pozornie niejadalnego czosnku niż wtedy, kiedy czosnek jest młody. Czas więc skończyć z wyrzucaniem czosnku z kiełkami.

Najlepsze newsy:

Źródło: pl.newsner.com

Następny artykuł