CzosnekKadr z kanału Geltz Tube udostępnionego na portalu youtube.com

Naturalny antybiotyk, który możesz miesiącami przechowywać w swojej spiżarni. Kiszony czosnek odnowi cały twój organizm

Czosnek jest jednym z najczęściej wykorzystywanych składników w naszej kuchni. Jak się okazuje, idealnie sprawdzi się jako naturalne lekarstwo. W bardzo prosty sposób przygotujesz czosnek w kiszonej formie, który na długo pozostanie w Twojej spiżarni, a zrewolucjonizuje odporność twojego organizmu.

Czosnek jak się okazuje nie jest jedynie do spożywania na surowo czy dodawania go do różnego rodzaju dań. W bardzo szybki sposób jesteśmy w stanie go zakisić i wykorzystać nie tylko jako produkt spożywczy, ale i naturalny lek. Swoim działaniem przypomina antybiotyk, który zrewolucjonizuje twój organizm.

Zdrowa i obłędnie pyszna. Kiszona czerwona cebula wygra z każdą przekąskąZdrowa i obłędnie pyszna. Kiszona czerwona cebula wygra z każdą przekąskąCzytaj dalej

Czosnek i jego prozdrowotne właściwości

Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem nie bez powodu. Radzi sobie rewelacyjnie ze zwalczaniem rożnego typu dolegliwości. Ten w odmianie kiszonej sprawdzi się rewelacyjnie w okresie jesiennym oraz zimowym.

Kiszony czosnek to niezbędne narzędzie do walki z przeziębieniami oraz rożnego rodzaju infekcjami. Poradzi sobie w czasie obniżonej odporności i chłodniejszych dni, które mogą skazać nas na odpornościową próbę.

Czosnek ma w sobie działanie antybakteryjne, które hamuje rozwijanie się grzybów oraz wirusów. Zwalcza wolne rodniki oraz działa ogólną kondycję zdrowotną. Właściwości ma takie same jak czosnek surowy mimo poddania go obróbce. Można zatem wybrać sposób idealny dla siebie i swoich kubków smakowych.

Kiszony czosnek poprawia również florę bakteryjną w naszych jelitach, oczyszczając przy okazji nasz układ pokarmowy.

Dzisiaj grzeje:

  1. Babcia Stasia dokonała niemożliwego i stworzyła najlepsze mielone pod słońcem. Dodatek boczku okazał się strzałem w 10
  2. Jest decyzja, przedłużają kolejny zakaz. Co najmniej do grudnia nie będzie lotów
  3. Przepis na rosół z programu Makłowicza bije na głowę wszystkie inne. Warto skorzystać z 2 cennych wskazówek

Przepis na kiszony czosnek

Składniki:

  • 10 główek czosnku polskiego
  • korzeń chrzanu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 3 liście laurowe
  • suszone kwiaty i łodygi kopru
  • łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 1 litr wody.

Sposób przygotowania:

Przede wszystkim należy wybrać małe słoiczki do kiszenia czosnku. Można go poddać obróbce w główkach lub podzielić na ząbki. Pierwsza propozycja jest bardziej efektowna, ale obrane już ząbki okazują się być prostsze w podaniu.

Przygotowujemy chrzan. Obieramy go oraz kroimy. Czosnek obieramy i dzielimy na ząbki. W tym samym czasie zabieramy się za przygotowanie solanki oraz zaczynamy ją gotować.

Do dokładnie wyczyszczonych oraz wyparzonych słoików wrzucamy 2 kawałki chrzanu, 6 ziaren świeżego pieprzu, ziarenko ziela angielskiego, liść laurowy oraz 1/4 łyżeczki gorczycy.

Do przygotowanych słoików dorzucamy ząbki czosnku i na wierzch kładziemy świeży koperek. Tak przygotowane słoiki zalewamy gorącą solanką.

Kiszonego czosnku nie musimy pasteryzować, a same w sobie zakrętki powinny się uszczelnić dzięki gorącej solance. Zalecamy przechowywanie tak przygotowanego czosnku w chłodnymmiejscu. Dzięki temu będziemy mieć zapasy na całą zimę.

Zdjęcie wykorzystane do artykułu pochodzi z filmu Jak ukisić czosnek? Prosty przepis na odporność na kanale Geltz Tube na platformie YouTube.

Wielka wpadka Biedronki, internauci są bezlitośni. Wystarczyło jedno spojrzenie na opakowanie, co za porażkaWielka wpadka Biedronki, internauci są bezlitośni. Wystarczyło jedno spojrzenie na opakowanie, co za porażkaCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

  1. "Nie wyrzucajcie pacjentów z łóżek!" Jurek Owsiak apeluje i zwraca uwagę na poważny problem
  2. Grażyna Szapołowska pokazała swoją wnuczkę. Niezwykłe zdjęcie kobiet na okładce magazynu
  3. Wypij go jeszcze przed śniadaniem. Od razu zauważysz duże zmiany w swoim ciele
  4. Niby dobrze znana, a smakuje zupełnie inaczej. Surówka z czerwonej kapusty z 1 dodatkiem dosłownie podbije twoje podniebienie
  5. Bije na głowę nawet uwielbiane ogórki. Kiszona marchewka jest cennym źródłem probiotyków
  6. Próbowali przemycić 70 egzotycznych papug w plastikowych butelkach. Nie przewidzieli tylko jednego
  7. Bogdan nie wytrzymał, padły ostre słowa. W "Rolnicy. Podlasie" zrobiło się naprawdę gorąco

Źródło: onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Koniecznie obejrzyj nasze proste przepisy na idealne, jesienne potrawy:

Następny artykuł