Czosnek kiełkującypublicdomainpictures.net/George Hodan CC0 Public Domain

Przenigdy nie wyrzucaj identycznego czosnku. Ukrywa w sobie coś wielce cennego

Czosnek jest jedną z najbardziej dobroczynnych roślin jakie trzymamy w swoich kuchniach. Jego właściwości chronią nas przed wieloma chorobami, do tego nadaję niepowtarzalnego smaku potrawom. Jednak kiedy zaczyna puszczać zielone pędy uznajemy, że jego czas minął i pozbywamy się go. To wielki błąd.

Czosnek towarzyszy nam od bardzo dawna. Jest popularny w wielu kuchniach świata, produkujemy z niego przyprawy, leki a nawet lody. Dlaczego nie warto wyrzucać kiełkującego czosnku?

99% ludzi nie rozpozna po żółtku i białku, które jajko jest najzdrowsze. Nr 1, 2 czy 3?99% ludzi nie rozpozna po żółtku i białku, które jajko jest najzdrowsze. Nr 1, 2 czy 3?Czytaj dalej

Czosnek z pędami lepszy od świeżego?

Dla wielu ludzi czosnek kojarzy się z wampirami, naturalnym antybiotykiem oraz nieświeżym oddechem po zjedzeniu. Mimo to, skrywa w sobie o wiele więcej niż do tej pory myśleliśmy. Zawiera w sobie dużo przeciwutleniaczy, które wspomagają walkę z nowotworami. Ta niepozorna roślina zwiększa nasze libido, a sportowcom umożliwia większy i dłuższy wysiłek fizyczny.

Dzisiaj grzeje: 1. Kiwi jest najzdrowszym owocem świata. Zjesz 1 dziennie i zauważysz 9 piorunujących zmian w organizmie

2. Korzystasz z poduszki podróżnej? Większość osób popełnia błąd i boli ich kark

Badacze z Uniwersytetu Kyungpook w Południowej Korei ogłosili w Journal of Agricultural adn Food Chemistry ciekawe odkrycie. Czosnku poświęcono już wiele badań, ale tym razem zajęto się kiełkującym. Wyniki są zaskakujące!

Naukowcy z wielkim zdziwieniem zauważyli, że roślina, która puszcza pędy zawiera w sobie o wiele więcej przeciwutleniaczy niz świeżo kupiona w sklepie. Kolejną ciekawostką jest, że im dłużej pozwalano kiełkom rosnąć, tym więcej przeciwutleniaczy ząbki w sobie zawierały. Co więcej, spożywanie takiego czosnku jest dla nas zdrowsze, ponieważ przyswajalność przeciwutleniaczy przez nasze organizmy została zwiększona.

Teraz wiemy już, że taki czosnek nie jest niejadalny, a wręcz przeciwnie. Zyskuje na wartości. Oczywiście, nie oznacza to żeby jeść tylko ten z zielonymi częściami, po prostu nie ma sie czego bać.

Najlepsze newsy:

  1. Kobieta obawia się o swoje życie. Wszystko przez jej ogromny biust, zdjęcia odbierają mowę
  2. Panna młoda zmarła pod kościołem. Zrozpaczony przyszły mąż chciał ją ratować, było za późno
  3. Dieta lniana jest piorunująca. Wspomaga procesy odchudzania i trawienie
  4. Przez tydzień piła wodę po ogórkach kiszonych. Osłupiała już 2 dnia widząc spektakularne efekty
  5. Ziemniaki znikają z gazetek supermarketów. Powód wywołuje wściekłość
  6. Nieprzyjemny zapach z ust może towarzyszyć niektórym chorobom. Lepiej go nie lekceważyć

Żródło: topniusy.eu, zywienie.abczdrowie.pl

Następny artykuł