CzosnekWykop / użytkownik: RobertKowalski

Włożyła czosnek do zalewy na dwa dni i nie wierzyła własnym oczom. Teraz błaga o wyjaśnienia

Marynowanie czosnku jest bardzo powszechną praktyką i kobieta myślała, że niczym ją nie zaskoczy. Gdy spojrzała na słoik - zdębiała. Wszystkie ząbki zmieniły kolor na nienaturalnie niebieski i zielony. Czy powinna wyrzucić przetwory?

Na wstępie kobieta zaznaczyła, że czosnek został kupiony w osiedlowym warzywniaku, a nie w markecie oraz według proporcji 1:1 wina i octu z dodatkiem jedynie podstawowych przypraw. Jest to jeden z najprostszych sposób na przygotowanie marynowanego czosnku i kobieta nie spodziewała się, że ząbki już po dwóch dniach będą nie do poznania. Barwa niebieska nie kojarzy nam się z dobrym jedzeniem, dlatego kobieta postanowiła poszukać porady u internautów i dowiedzieć się, czy czosnek nadaje się jeszcze do jedzenia?

Chciał jedynie w spokoju zjeść jabłko w lesie, nagle został otoczony ze wszystkich stronChciał jedynie w spokoju zjeść jabłko w lesie, nagle został otoczony ze wszystkich stronCzytaj dalej

Czemu czosnek zmienił barwę na niebieską?

Czosnek jest jednym z najzdrowszych darów natury jaki istnieje. Powszechnie wiadomo, że jest naturalnym antybiotykiem. Zawiera flawonoidy, saponiny, aminokwasy, wiele witamin i minerałów, które stanowią bezcenną wartość dla naszego zdrowia. Przede wszystkim, jego głównym składnikiem czynnym jest allicyna. Odpowiada za jego niepowtarzalny smak oraz właściwości. Pomaga zwalczyć infekcje górnych dróg oddechowych, wspomaga produkcje śluzu i odkrztuszanie. Działa przeciwbólowo oraz przeciwzapalnie. Szereg zalet może jedynie zepsuć drobny szczegół w postaci niezbyt przyjemnego zapachu, Stąd pomysł na marynowanie czosnku - takie przygotowanie odbiera mu nieco ostrości i nadaje nieco smakowych niuansów. Jednak okazuje się, że zmienianie koloru czosnku to bardzo częsty problem.

Dzisiaj grzeje:

  1. Marysia kupiła przedziwne pierogi w Biedronce. Podgrzała je i oniemiała
  2. Okropny koniec sezonu wakacyjnego dla Adama Małysza. Niestety, żywioł uderzył w jego posesję, mamy zdjęcie
  3. Ze zwykłego puree ziemniaczanego zrobiła jesienny majstersztyk kulinarny. Wszystko za sprawą 2 dodatkowych składników

Okazuje się, że winą na zmianę koloru powinniśmy po równo obarczyć sam czosnek oraz dodawany do nieco ocet. W czosnku znajdziemy enzymy, które odpowiadają za tę szczególną reakcję. Wydostają się one poprzez krojenie i siekanie, czyli naruszenie struktury czosnku. Czosnek nie zmieni jednak koloru sam z siebie. Jest mu do tego potrzebny kwas - czyli ocet albo cebula. Zawartość enzymu zmieniającego kolor jest zależna od dojrzałości czosnku. Im bardziej dojrzały - tym większa szansa, że zmieni kolor. Tym samym, nie ma żadnych przeciwskazań do jedzenia niebieskiego czosnku. Wygląd może zniechęcać, ale pod względem składników odżywczych - jest on identyczny jak ten o jasnej barwie.

Zdesperowany wszedł do Biedronki i zaczął pakować jak leci. Przyłapali go pracownicy, gdy zobaczyli, jakie rzeczy ma w torbach, oniemieliZdesperowany wszedł do Biedronki i zaczął pakować jak leci. Przyłapali go pracownicy, gdy zobaczyli, jakie rzeczy ma w torbach, oniemieliCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Volkswagen musi wypłacić milionowe odszkodowania. Wszystko przez współpracę z dyktaturą
  2. Osób zarażonych w Polsce może być nawet milion? Niepokojące słowa eksperta
  3. Polacy uwielbiają dolewać ją do kawy, skutki mogą być fatalne. Zamiast niej lepiej dodać 1 łyżeczkę produktu, który każdy ma w kuchni
  4. Mama Marka zaczęła ujawniać objawy demencji, syn postanowił działać. Dzięki wprowadzonej diecie stała się niesamowita rzecz
  5. Media właśnie potwierdziły, rozstali się po 13 latach związku. Już mówią o nowej miłości
  6. Studnia skrywała skarby sprzed tysięcy lat. Archeolodzy dokonali największego odkrycia w historii

Źródła: haps

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł