Smakosze.pl
bób

canva/JianGang Wang

Czy bób można jeść ze skórką? Wyjaśniamy wątpliwości

23 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Wielbiciele bobu już czekają, aż ich przysmak pojawi się na straganach. Wcześniej dowiedzcie się, czy bób można jeść ze skórką. Wyjaśniamy wątpliwości na ten temat, bo lepiej wyciągnąć z tego warzywa jak najwięcej dla zdrowia. Oczywiście, mając też na uwadze smak.

Świeży bób pojawia się w sprzedaży zwykle na przełomie czerwca i lipca, choć czasami też wcześniej. Sezon na niego trwa jednak krótko, warto więc się nim nasycić. Warzywo to dostępne jest w wersji mrożonej, jednak zdaniem niektórych, nie jest tak smaczne, jak świeże.

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

CZYTAJ DALEJ

Najwięksi smakosze bobu w sezonie jedzą go niemal codziennie — na przekąskę i zamiast obiadu. Zwykle wcześniej bób gotują, a potem zjadają go bez skórki. Czy jednak jest to słuszny wybór?

Czy można jeść bób ze skórką?

Jak się okazuje, bób jak najbardziej można jeść razem ze skórką. Nie trzeba więc bawić się w jego obieranie. Jest tylko jeden warunek — bób musi być młody, bo wtedy jego skórka po ugotowaniu jest miękka i delikatna. Gdy zaś traficie na starszy bób, jego twardsza skórka nie będzie smakową atrakcją.

Skórka bobu, podobnie jak i innych warzyw i owoców, kryje w sobie wiele składników odżywczych. Przede wszystkim dostarcza dużo błonnika, który przyspiesza przemianę materii. Jednak zawiera też witaminy z grupy B, a także A i C, a poza tym obfituje w sole mineralne, np. wapń i magnez.

Jak należy gotować bób?

Wcześniej warto odpowiedzieć na pytanie, czy bób można jeść na surowo? I tu też się okazuje, że można. Trzeba tylko trafić na młode i świeże nasiona. Są one delikatne, soczyste, mleczne w smaku. Z czasem w nasionach bobu pojawia się więcej skrobi i wtedy bób warto poddać obróbce kulinarnej.

Bób najlepiej jest ugotować. Oczywiście najzdrowsze jest gotowanie na parze, bo nie wymywa cennych składników. Zajmuje jednak więcej czasu niż tradycyjne gotowanie w wodzie.

Jak więc gotować bób w tradycyjny sposób? Najpierw trzeba go dokładnie opłukać w zimnej wodzie, a potem zalać wodą i zagotować. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę soli i gotować na sporym ogniu 15-30 minut. Przy czym krótszy czas gotowania dotyczy młodego bobu, a dłuższy starszego.

Na naszej stronie znajdziecie przepis na bób z dodatkiem smażonej cebulki, a także na bób kiszony.

bób

bób

Źródło zdjęcia: canva/Shaiith

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp, poradnikzdrowie

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki do kiszenia

Porady

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? 1 błąd i będą do wyrzucenia

Czytaj więcej >

Porady

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czytaj więcej >

Porady

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czytaj więcej >
Jak przechowywać fasolkę szparagową?

Porady

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Czytaj więcej >
Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >