Wielbiciele bobu już czekają, aż ich przysmak pojawi się na straganach. Wcześniej dowiedzcie się, czy bób można jeść ze skórką. Wyjaśniamy wątpliwości na ten temat, bo lepiej wyciągnąć z tego warzywa jak najwięcej dla zdrowia. Oczywiście, mając też na uwadze smak.
Świeży bób pojawia się w sprzedaży zwykle na przełomie czerwca i lipca, choć czasami też wcześniej. Sezon na niego trwa jednak krótko, warto więc się nim nasycić. Warzywo to dostępne jest w wersji mrożonej, jednak zdaniem niektórych, nie jest tak smaczne, jak świeże.
Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka
CZYTAJ DALEJNajwięksi smakosze bobu w sezonie jedzą go niemal codziennie — na przekąskę i zamiast obiadu. Zwykle wcześniej bób gotują, a potem zjadają go bez skórki. Czy jednak jest to słuszny wybór?
Czy można jeść bób ze skórką?
Jak się okazuje, bób jak najbardziej można jeść razem ze skórką. Nie trzeba więc bawić się w jego obieranie. Jest tylko jeden warunek — bób musi być młody, bo wtedy jego skórka po ugotowaniu jest miękka i delikatna. Gdy zaś traficie na starszy bób, jego twardsza skórka nie będzie smakową atrakcją.
Skórka bobu, podobnie jak i innych warzyw i owoców, kryje w sobie wiele składników odżywczych. Przede wszystkim dostarcza dużo błonnika, który przyspiesza przemianę materii. Jednak zawiera też witaminy z grupy B, a także A i C, a poza tym obfituje w sole mineralne, np. wapń i magnez.