Smakosze.pl Produkty Czy kolor skorupki jajka ma znaczenie?
Canva / Kamchatka

Czy kolor skorupki jajka ma znaczenie?

9 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Jajka są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Wielu smakoszy jada je niemal codziennie. W sklepach możemy natknąć się na jajka o białych lub brązowych skorupkach. Okazuje się, że ich kolor nie ma większego znaczenia.

Jajka często goszczą na naszych stołach. Przygotowujemy z nich rozmaite specjały. Większość z nas stara się korzystać z produktów najwyższej jakości. Niektórzy zakładają, że jajka o białej skorupce są mniej wartościowe. Warto pamiętać, że takie stwierdzenie nie ma nic wspólnego ze stanem faktycznym

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Czy kolor skorupki jajka ma znaczenie?

Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ ich walory smakowe potrafią wywołać autentyczny zachwyt. Jakiś czas temu wspominaliśmy o ciekawych propozycjach śniadaniowych z jajek .

Podczas wizyty w sklepie jajka często lądują w naszych zakupowych koszykach. Niektórzy smakoszy przywiązują sporą wagę do kolorów skorupek . Powszechnie uznaje się białe jajka za gorsze od tych brązowych.

Prawda jest taka, że zarówno jajka o białej skorupce, jak i tej brązowej niczym się od siebie nie różnią. Większe znaczenie ma już sam sposób chowu. W jednym z wcześniejszych artykułów poruszaliśmy kwestię nowych regulacji unijnych .

Kolor skorupki jajka nie ma wpływu na jakość kupowanego przez nas produktu . Warto wiedzieć skąd wzięło się przeświadczenie o tym, że białe skorupki dotyczą gorszego nabiału. Okazuje się, że musimy cofnąć się o kilka dekad wstecz.

Dlaczego jajka o białych skorupce uważa się za gorsze?

Po II Wojnie Światowej jajka przeważnie pochodziły z gospodarstw i skupów. Charakteryzowały się one brązową skorupką. Kiedy w latach 60. w życie weszły PGR-y i Rolnicze Spółdzielnie Produkcyjne, wówczas pojawiły się jajka o białych skorupkach .

Białe jajka znosiły kury rasy leghorn. Produkt trzymano w chłodniach i solance. Taki sposób przechowywania odbijał się na świeżości, a tym samym na smaku jajek . Właśnie stąd wziął się mit o tym, że nabiał w białej skorupce jest gorszy jakościowo.

Po tym, jak PGR-y upadły, konsumenci nadal woleli kupować brązowe jajka. W związku z tym producenci stawiali na gatunki kur, które znoszą pożądany produk t. Podczas najbliższej wizyty w sklepie bez najmniejszych obaw możemy sięgnąć również po białe jajka.

Jajka mogą mieć różne kolory
Jajka mogą mieć różne kolory

Canva / Linda Hughes Photography

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy