Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-07T193713.713

canva/ivr

Czy należy wrzucać mięso na rosół na wrzątek, czy zimną wodę?

7 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Rosół należy zdecydowanie do jednych z najpopularniejszych polskich zup. Chociaż regularnie gości w każdym domu, to niemal każdy ma inny patent na jego przygotowanie. Sporo emocji wzbudza m.in. kwestia, czy mięso powinno wkładać się do gorącej, czy zimnej wody.

Wprawdzie doświadczeni kucharze nie mają żadnych wątpliwości, jak powinno się przyrządzać rosół, ale wśród naszych Czytelników są również osoby, które dopiero zgłębiają sztukę gotowania.

Chociaż przygotowanie rosołu nie jest trudną sztuką, to warto znać kilka sposobów, dzięki którym, jeszcze mocniej oczaruje on nas swoim smakiem. Warto m.in. wyjaśnić kwestię, do jakiej wody powinniśmy wkładać mięso.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Czy mięso na rosół powinniśmy wrzucić do zimnej wody, czy wrzątku?

Najpierw zagotowaliście wodę, a następnie wkładacie do niej mięso na rosół. Jest to dobra metoda, jeśli waszym głównym celem jest późniejsze wykorzystanie mięsa (np. na pasztet).

Dzięki temu mięso zachowuje swój smak oraz soczystość. Jeśli używając tej metody, wylejecie z rosołu wodę i zastąpicie ją świeżą, to będzie on o wiele bardziej klarowny. Zamiast wymieniać wodę, możecie po prostu usunąć tzw. szumowiny, czyli brązową piankę ze ściętego białka.

Projekt bez tytułu - 2021-08-07T174416.544

Ekspresowy przepis na smażoną cukinię w cieście naleśnikowym

CZYTAJ DALEJ

Gdy włożymy mięso do zimnej wody, to w konsekwencji będzie się ono dłużej gotowało. Będzie ono w konsekwencji bardziej suche, ale jednocześnie oda więcej soków do wywaru.

W konsekwencji nasz rosół będzie o wiele bardziej aromatyczny i bogaty w smaku. To jaką wersję dania wybierzesz, zależy tylko od Ciebie.

Na upalne dni szczególnie polecamy orzeźwiającą wersję tej zupy z dodatkiem cytryny. Przepis znajdziesz tutaj.

źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak doprawić grzyby?

Porady

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Czytaj więcej >

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?

Czytaj więcej >