Czy w Wielki Piątek katolicy mogą jeść mięso i słodycze? Kościół mówi jasno, wiele osób będzie zaskoczonych
Wielki Post jest szczególnym dniem dla katolików. W tym czasie kościół zaleca post ścisły. Oznacza on między innymi powstrzymanie się od spożycia mięsa. Wiele osób odmawia sobie też słodyczy. Są jednak wyjątki. Wyjaśniamy co i w jakiej ilości jest jedzone.
Post w Wielki Piątek nie dla każdego
Post ścisły, który obowiązuje katolików w Wielki Piątek, nie dotyczy osób, które nie ukończyły 18 lat i po 60. roku życia. Wyłączone są także osoby chore. Dostają one dyspensę, lecz jeśli czują się na siłach od spożycia pokarmów mięsnych czy alkoholu mogą się wstrzymywać.
Post ścisły określa dokładną liczbę posiłków i zaleca jakie pokarmy w dniu jego ogłoszenia należy odstawić. W kościele katolickim są to zaledwie trzy posiłki i tylko jeden z nich może być takiej wielkości, by nas nasycił. Żaden natomiast nie może zawierać mięsa i wspomnianej już używki.
Wielki Piątek bez słodyczy
Niektórzy praktykujący katolicy tego dnia powstrzymują się także od czynności sprawiających przyjemność. Taką aktywnością jest niewątpliwie spożywanie słodyczy. Choć kościół oficjalnie nie zaleca ich odstawienia, wstrzemięźliwość w tym zakresie może stanowić rodzaj pokuty i umartwienia.
Warto przypomnieć w tym miejscu, że Wielki Piątek w kościele jest wspomnieniem śmierci Jezusa. Jest to czas, w którym dawniej podejmowano symboliczne gesty takie jak zatrzymywanie zegarów czy zasłanianie luster. Powstrzymywano się także od głośnych rozmów i śmiechu.
Nie tylko Wielki Piątek ma być bez mięsa
Katolicy zobowiązani są przez kościół do powstrzymania się od jedzenia mięsa także w każdy inny piątek roku. Wyjątek stanowią dni, w których obchodzone są inne święta.
Z mięsa warto jednak zrezygnować znacznie częściej. Naukowcy specjalizujący się w żywieniu człowieka dowiedli bowiem, że diety bazujące na produktach roślinnych są zdecydowanie zdrowsze.
Polecamy nasze przepisy na smakowite roślinne wersje mięsnych potraw. Spróbujecie wyjątkowego smalcu z fasoli — jest idealny do pieczywa razowego. Być może skusi was też strogonow z kotletami sojowymi .
Źródło: gazetakrakowska, strefaagro