Deser jak za dawnych latPixabay / Lalli

Niezapomniany deser z epoki PRL-u. Krem sułtański w nowym wydaniu smakuje jeszcze lepiej

Po obiedzie nic nie smakuje tak dobrze jak fantastyczny deser. Niektóre ze słodkości mogą wywołać nie lada nostalgię. Z pewnością można do nich zaliczyć kultowy krem sułtański, który był najwspanialszym frykasem okresu PRL-u. Już teraz możesz przekonać jak zrobić go samodzielnie w domowym zaciszu. Współczesna odsłona tego deseru zachwyci każdego.

Nietrudno znaleźć amatorów słodkości. Deser wielokrotnie potrafił wywołać u nas ekscytację. Najlepiej jednak smakują te, które przywodzą na myśl minione lata. Magia wspomnień i nostalgii bez wątpienia skrywa się w kremie sułtańskim. Ciężko przejść obojętnie obok takiej propozycji kulinarnej.

Pokroiła ogórka obieraczką do warzyw i wrzuciła 2 składniki. Letnia surówka podbiła serca gościPokroiła ogórka obieraczką do warzyw i wrzuciła 2 składniki. Letnia surówka podbiła serca gościCzytaj dalej

Krem sułtański - deser rodem z PRL-u

Niegdyś krem sułtański był obowiązkową pozycją w każdej kawiarni. Deser ten zdominował lata 60. i 70. Największą popularność zyskał dzięki kultowej produkcji filmowej noszącej nazwę "Dziewczyny do wzięcia". Tamte dni jednak już minęły, w związku z tym jedyne co nam pozostaje, to przygotowanie tego smakowitego deseru samodzielnie. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g pokruszonych bez
  • 60 g rodzynek
  • 40 ml rumu
  • 45 g kakao

Dzisiaj grzeje:

  1. Mszyce niszczą twoje krzewy owocowe? Zasiej obok nich jedną konkretną roślinę
  2. Smutna wiadomość dla seniorów. Zmieniono plany, nie mogą liczyć na wsparcie od rządu

Przepyszny deser o smaku nostalgii

Na początku namaczamy rodzynki w rumie przez minimum 15 minut. W międzyczasie ubijamy śmietanę tak, aby była sztywna. Pod koniec wzbogacamy ją o cukier puder. Powstały krem dzielimy na dwie części. Jedną z nich dokładnie mieszamy z kakao i odsączonymi rodzynkami. Powstałą masę umieszczamy na dnie szklanych pucharów i przykrywamy ją pozostałym białym kremem. Dekorujemy pokruszonymi bezami. Możemy użyć również czekoladowych patyczków lub rurek z ciasta. Deser należy podawać schłodzony.

Najlepsze newsy:

  1. Kinga Duda w poważnych tarapatach? Upubliczniono korespondencję. Co teraz zrobi?
  2. Jedna kobieta nie żyje, dwie zostały ranne. Dramatyczne wydarzenia w Europie
  3. Polacy masowo i nieświadomie popełniają karygodny błąd przy zakupie mięsa mielonego na kotlety. Decydująca jest 1 cecha
  4. Mąż Maryli Rodowicz zobaczył co gwiazda dodaje do potraw i nie wytrzymał. Tajemnica wyszła na jaw w przykrych okolicznościach
  5. Panna młoda spróbowała weselnego tortu, a potem stało się coś strasznego. Fatalna pomyłka doprowadziła do tragedii
  6. Smutek ogarnął fanów na całym świecie. 33-letni sportowiec przegrał z COVID-19, walczył o życie przez cały miesiąc

Źródło: beszamel.se.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł