Deser rodem z PRLScena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Ewa Kali

Deser "Kryształek" pamięta czasy PRL-u. Do dziś łączy wszystkie pokolenia przy stole

Po smakowitym obiedzie przeważnie przychodzi pora na deser. Tym razem warto sięgnąć po przepis rodem z PRL-u. "Kryształek" podbije serca domowników, którzy z pewnością sięgną po dokładkę. Smak tego specjału pozostaje na długo w pamięci i może wywołać uczucie nostalgii.

Deser bez wątpienia jest istotnym elementem jadłospisu. Któż nie pokusiłby się o słodkie frykasy. Ten deser zaspokoi oczekiwania wszystkich osób o delikatnym podniebieniu. Zachwytom nie będzie końca. Tym bardziej, że "kryształek" wygląda olśniewająco.

Są we wszystkich Lidlach i Biedronkach, codziennie je gotujemy. Media ostrzegają, przekazują alarmujące słowa ekspertówSą we wszystkich Lidlach i Biedronkach, codziennie je gotujemy. Media ostrzegają, przekazują alarmujące słowa ekspertówCzytaj dalej

Smakowity deser o niebanalnym wyglądzie

Niejednokrotnie mogliśmy przekonać się, że wygląd posiłku jest niemal tak ważny jak jego smak. Deser nie jest tutaj wyjątkiem. Przepis na "kryształek" wywodzi się z czasów PRL-u i nikomu nie powinien sprawić większych problemów. Jakie składniki będą nam potrzebne do jego przygotowania?

  • 6 galaretek w trzech kolorach
  • 50 g żelatyny
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 ml kefiru
  • 250 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego

Dzisiaj grzeje:

  1. Uwaga: Podjęli decyzję o zamknięciu. Istniało zbyt duże zagrożenie życia i zdrowia
  2. Zobaczył na ukrytej kamerze co w nocy robią pracownice Biedronki. Złożył im skandaliczną propozycję
  3. Sensacja w Australii. Rekin zaatakował jego żonę, więc rzucił się na niego z pięściami

Prosty przepis na niezwykły deser

Wykonując ten deser należy rozpocząć od przygotowania galaretek. Każdy z kolorów powinien być w osobnym naczyniu. Kiedy galaretki już stężeją, kroimy je w kostkę. Następnie żelatynę zalewamy połową szklanki zimnej wody i odstawiamy ją na pół godziny. Po tym czasie dodajemy gorącą wodą. Całość dokładnie mieszamy, aby rozpuścić żelatynę. Miksujemy śmietanę, kefir oraz oba rodzaje cukru. Do powstałej mieszanki dodajemy pokrojoną galaretkę. Dolewamy delikatnie żelatynę i mieszamy. Masę szybkim ruchem przelewamy do foremki. Kiedy deser stężeje, możemy go zajadać. Domownicy będą zachwyceni takim łakociem. Fantastyczny smak i niecodzienny wygląd w jednym.

Zenek Martyniuk nie wytrzymał. Wszystko przez sugestie dziennikarza, Zenek Martyniuk nie wytrzymał. Wszystko przez sugestie dziennikarza, "Facet musi jeść jak facet"Czytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Prywatny dramat córki prowadzącej "Nasz nowy dom". Katarzyna Dowbor ujawniła, co dzieje się z Marysią
  2. Dramatyczny rekord zakażeń na Pomorzu. Sytuacja jest naprawdę zła
  3. Rozenek niewyspana, bez makijażu, nieuczesana nagle weszła do spożywczego. Słowa kasjerki zapamięta do końca życia
  4. Dariusz znalazł borowika. Zobaczył co na nim jest i zamarł, szybko zaczął uciekać
  5. Magda Gessler podając przepis na placki ziemniaczane przeszła samą siebie. Lepszych nie da się zrobić, cudowna receptura
  6. Kompletna degrengolada na gali boksu, sędzia nie zauważył nokautu. Pięściarz wstał dopiero po pięciu minutach (WIDEO)

Źródło: Gazetakrakowska.pl


Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł