Deser mleczny, który podbije twoje podniebieniewikipedia.org/IcelandicProvisions CC 4.0

Mleczny deser lepszy niż lody. Zrobisz go w kilka chwil, latem nie ma nic lepszego

Deser po obiedzie jest nieodzownym elementem dobrego posiłku - wieńczy całą wieczerzę i pozostawia w dobrym humorze. Poniższy przepis na mleczny deser jest lepszy niż zwykłe marketowe lody. Kilka chwil i możesz cieszyć się pyszna ochłodą w letni dzień.

Deser lodowy jest wspaniałym sposobem na szybka ochłodę szczególnie w upalne letnie popołudnie. Niestety sklepowe lody są nadzwyczaj niezdrową bomba kaloryczną, która jest jednym z najgorszych wyborów. O wiele lepiej jest zrobić sobie samodzielnie chłodny przysmak, który ukoi spalone gardła. Jego wykonanie jest banalnie proste i wymaga tylko kilku chwil pracy, które zwieńczone zostają wspaniałym finalnym produktem.

Najczęstszy błąd podczas kiszenia ogórków. Sprawdź, jak go uniknąćNajczęstszy błąd podczas kiszenia ogórków. Sprawdź, jak go uniknąćCzytaj dalej

Deser, który pobija zwyczajne lody - zrób go sam i przekonaj się, że już nigdy nie kupisz lodów ze sklepu

Jego dodatkowym atutem jest wyjątkowa puszystość, która porównać można jedynie do francuskiego sufletu. Każdy kto choć raz go spróbował nigdy później nie chciał wracać do zwykłych lodów. Sekretem doskonałej konsystencji jest odrobina żelatyny oraz dość intensywne ciągle mieszanie, które napowietrza miksturę. Możesz eksperymentować ze smakami i dodawać rożne świeże owoce, kakao czy przyprawy korzenne. Ograniczeniem jest jedynie twoja wyobraźnia.

Kolejnym plusem jest użycie jogurtu i małej ilości cukru, co powoduje, że deser jest o wiele mniej kaloryczny od tradycyjnych lodów. Te, z uwagi na temperaturę podania, muszą być bardzo słodkie, aby móc delektować się ich smakiem.

Składniki:

  • pół litra jogurtu naturalnego
  • 60 ml śmietanki 12%
  • 150 gramów cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

  1. Żelatynę dokładnie rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody.
  2. Jogurt zmieszaj wraz ze śmietaną, cukrem i ekstraktem waniliowym. Ubijaj masę mikserem na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
  3. Nie przestając mieszać do jogurtu dodaj rozpuszczoną żelatynę i ubijaj kolejne 3 minuty
  4. Gotowy deser przelej do naczynek i włóż do lodówki na 3 godziny
  5. Deser można przybrać dżemami, orzechami czy startą czekoladą.

Najlepsze newsy:

  1. Nie tylko Kurski miał unieważnione małżeństwo. Okazuje się, że takich przypadków jest więcej, ale nikt nie miał świadomości
  2. Tragedia nDramat na polskim "Darze Młodzieży". Doszło do najgorszego, byli bezradnia Pomorzu. Pociągi zablokowane. Widok był druzgocący. Na miejscu są służby
  3. Z łatwością uprawia nieziemskie borowiki na balkonie i w ogródku. Dzięki banalnej miksturze z miliardami zarodników grzybów
  4. Sandra kupiła pierogi w Biedronce i zagotowała się z wściekłości. Fatalnymi szczegółami podzieliła się z internautami
  5. Idealnie chrupkie ogórki kwaszone. Wszystko przez 1 składnik
  6. Afera podczas fety mistrzowskiej Legii Warszawa. Nagle rozległy się ogłuszające gwizdy

Źródło: beszamel

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł