Deser z dzieciństwa smakuje świetnie także dzisiaj.instagram/born_in_the_prl

Zajadaliśmy się nimi w dzieciństwie, dziś są porównywane do hitowych słodyczy. Zdradzamy najlepszy przepis na obłędne ciasteczka

Deser z dzieciństwa dla każdego smakosza jest czymś nieco innym. Niektórzy z sentymentem przypominają sobie ciastka z maszynki czy kaszę mannę z sokiem, ale część miłośników jedzenia być może zapomniała już o słynnych miękkich ciasteczkach przekładanych marmoladą. Warto przyrządzić je w domu, zamiast kupować w cukierni, bo ich przygotowanie zajmie chwilę.

Deser z dzieciństwa to nie tylko niezapomniany kogel-mogel, ale też wiele smakołyków, o których mogliśmy na chwilę zapomnieć. Co prawda wiele cukierni do dzisiaj sprzedaje ciastka, które nie zostały wymyślone dzisiaj, ale słodycze znanych firm niekiedy wypierają dobrze znane smaki - a niesłusznie. Ciasteczka Oreo możemy czasem zastąpić przepysznymi baletkami.

Córka aktora Boczka z Córka aktora Boczka z "Kiepskich" wyrosła na przepiękną kobietę. Jej mama i tata gotują nietypowe dania, jednak ona nie jada w domu rodzinnymCzytaj dalej

Deser z dawnych lat zasmakuje nawet najmłodszym. Biszkoptowe ciastka z makiem i marmoladą rozpływają się w ustach

Ulubiony deser z dzieciństwa to dla każdego coś innego. Niektórzy zajadali się kisielem, budyniem czy kaszą manną, a inni doceniali prostotę chleba z cukrem. Nie warto zapominać, że dawniej cieszyliśmy się też wieloma wypiekami i ciastkami, które warto przygotować w domu. Nas szczególnie zachwyciły cudowne małe ciasteczka - baletki. Dzisiejsi smakosze pokusili się nawet o stwierdzenie, że pyszne biszkopciki są nawet lepsze od dobrze znanych kakaowych smakołyków.

Dzisiaj grzeje:

  1. Okrasa ujawnił tajemnicę optymalnego ciasta na pierogi. Kluczem jest 1 krok, sprawia że nigdy się nie rozpadają
  2. Kapitalny dodatek do emerytury. Świadczenie może być wyższe nawet o 2 tys. zł

Składniki na ok. 15 małych ciasteczek:

  • jajko,
  • łyżka mąki pszennej,
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżka cukru,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • łyżka oleju,
  • mak,
  • marmolada.

Przygotowanie:

  1. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę.Stoponiodo dodajemy do niego łyżkę cukru i ubijamy. Dodajemy żółtko i ponownie ubijamy.
  2. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajka raz z olejem. Delikatnie mieszamy masę.
  3. Na blachę wyciskamy niewielkie ciasteczka. Możwemy też nałożyć je łyżeczką. Każde ciastko posypujemy makiem.
  4. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.
  5. Wystudzone ciasteczka przekładamy ulubioną marmoladą.

Najlepsze newsy:

  1. "Syn Jacka Kurskiego zaczął mnie krzywdzić, gdy miałam 9 lat". Zatrważające doniesienia Gazety Wyborczej, śledztwa dwukrotnie umarzano
  2. Straszne odkrycie w polskim jeziorze. Spędzał tam wakacje z rodziną
  3. Fusy z kawy mają piorunujące zastosowania w samochodzie i lodówce. Nigdy ich nie wyrzucaj
  4. Ewa Chodakowska nigdy nie wrzuca do rosołu 1 rzeczy. Ma lepszą i zdrowszą alternatywę
  5. Dorota Szelągowska pochwaliła się swoją kuchnią. Fani podzieleni, mają 1 poważny zarzut
  6. Piękna dziewczyna reprezentanta Polski zachwyca nienaganną figurą. Odważne zdjęcia (FOTO)

Źródło: przyslijprzepis.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł