

23 Lipca 2020
Słynne "Orzeszki" były kultowym deserem w czasach PRL-u. Przypominamy przepis
Deser jest obowiązkowym elementem każdego pełnoprawnego obiadu. Bez słodkiego smakołyku po dobrym obiedzie duża część ludzi nie czuje się do końca spełniona. Poniżej prezentujemy wspaniały przepis na słynne "Orzeszki". Jego smak przypomni ci dawne lata.
Deser, który dawniej był przygotowywany bardzo często, głównie przez babcie. "Orzeszki" chara
kteryzowały się niecodziennym wyglądem oraz bardzo smacznym nadzieniem, które wspaniale rozpływało się w ustach. Dzisiaj przypominamy ciekawy przepis na "Orzeszki", który każdy z was może bez problemu przygotować we własnej kuchni.
Deser z dawnych lat - "orzeszki" pięknie prezentują się na paterze
Pamiętacie ich smak? Mleczne nadzienie i delikatne kruche ciasto dosłownie rozpływały się w ustach. Dawniej znaleźć je mogliśmy w każdym sklepie, teraz wykonuje niewielka grupa gospodyń domowych. Jeśli tęsknisz za ich smakiem, lecz nie wiesz gdzie je dostać lub jak wykonać, przypominamy przepis. Do ich wykonania będzie potrzeba co prawda specjalna patelnia, lecz jest ona do kupienia w każdym sklepie ze sprzętem kuchennym. Polecamy, ich smak pozwoli wrócić wam do dzieciństwa.
Składniki:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 200 gramów masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- pół łyżeczki sody
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Dzisiaj grzeje:
- Zła informacja dla posiadaczy umów o pracę. Zapowiedź DGP budzi niepokój
- Córka aktora Boczka z "Kiepskich" wyrosła na przepiękną kobietę. Jej mama i tata gotują nietypowe dania, jednak ona nie jada w domu rodzinnym
- Lidl rusza z wielką akcją, kupisz aż 8 w cenie 4. Ale tylko w jeden dzień, lepiej się pospieszyć
Krem:
- pół szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- 125 gramów masła
- 1 szklanka mleka w proszku
Przygotowanie:
Ciasto:
- Masło rozpuść w małym rondelku.
- Do miski dodaj mąkę, cukier, jajka oraz żółtko, śmietanę, sodę oraz rozpuszczone masło.
- Dokładnie wszystko połącz i ugnieć aż do uzyskania gładkiego ciasta. Włóż je do lodówki na 15 minut.
Krem:
- Mleko wlej do garnka i dodaj do niego cukier. Zagotuj całość i odstaw do ostudzenia.
- Masło utrzyj na gładki puch. Dodaj do niego mleko z cukrem i mleko w proszku. Wymieszaj całość na gładką masę.
Przyrządzenie orzeszków:
- Specjalna patelnie połóż na najmniejszym palnik i podgrzewaj aż będzie gorąca z dwóch stron.
- Posmaruj patelnie masłem i układaj na niej pojedyncze kuleczki ciasta. Zamknij patelnie i trzymaj patelnie na ogniu przez 30 sekund na jednej stronie i 15 sekund na drugiej.
- Ciastka nadziej kremem i wstaw na godzinę do lodówki.
Najlepsze newsy:
- Stało się. Aleksander Kwaśniewski właśnie przekazał radosną nowinę, nikt się nie spodziewał
- Pani Beata rozpoczęła nowe życie dzięki ekipie "Nasz nowy dom". Doszło do dramatu, ktoś podpalił cały jej dobytek
- Dramatyczna sytuacja w Karpaczu. Włos się jeży. Skutki mogą być niewyobrażalne
- Gotujesz rosół na kurczaku? Babcie ostrzegają, 1 część kury w ogóle się nie nadaje, nie wrzucajcie jej do garnka
- Niezawodny przepis babci na cudowne ogórki kiszone. Tajemnicą sukcesu jest 1 zasada
- Kasia Zielińska pokazała luksusowe wnętrza swojego domu. Takiej kuchni nie ma żadna inna gwiazda
- Była żona zrujnuje Piotra Żyłę? Eksperci apelują do popularnego skoczka
Źródło: przyslijprzepis
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł