Smakosze.pl Przepisy Dodaj 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nigdy nie były tak pyszne
Screeny z filmu pochodzą z kanału mzuron szybkie i proste gotowanie na YouTube

Dodaj 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nigdy nie były tak pyszne

24 lutego 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Nie masz pomysłu na obiad? Usmaż placki ziemniaczane z musztardą. Placki są wyraźne w smaku i soczyste w środku. Z zewnątrz zachwycają chrupiącą, złocista skórkom. Danie nie ma sobie równych.

Przestrzegaj kilku prostych zasad, a placki ziemniaczane wyjdą perfekcyjnie

Do przygotowania placków ziemniaczanych z musztardą wykorzystaj ziemniaki mączne. Odmiany B lub C to ziemniaki, które zawierają dużo skrobi i mało wody. Placki nie rozwarstwią się więc podczas smażenia. Będą chrupiące i pyszne.

Placki ziemniaczane z musztardą zawsze smaż na mocno rozgrzanym oleju, koniecznie rzepakowym. Olej ten ma wysoką temperaturę dymienia. Rozgrzany tłuszcz nie jest wchłaniany przez placki w takich ilościach, jak zimny, czy letni. Placki ziemniaczane będą więc o wiele smaczniejsze i nie będą ciężkie.

Placki ziemniaczane z musztardą podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam gęstą śmietanę i posiekany koperek lub szczypiorek. Doskonale sprawdzi się również sos grzybowy, paprykowy i mięsny. Obiad posmakuje każdemu.

Wziął wagę i położył na niej chleb. Po chwili przecierał oczy ze zdumienia

Przepis na placki ziemniaczane z musztardą. Chrupiące i pełne smaku

Składniki:

  • 500 g mącznych ziemniaków
  • cebula
  • jajko
  • łyżka musztardy delikatesowej
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane? Obiad zachwyci każdego smakosza

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Następnie przełóż do miski i odstaw na kilka minut. Gdy warzywa puszczą wodę, odlej ją i zostaw skrobię. Do ziemniaków dodaj startą na tarce cebulę.

Dodaj również majeranek, musztardę oraz sól i pieprz. Wbij jajko i mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Masę ziemniaczaną wykładaj na rozgrzany olej. Placki smaż po kilka minut na stronę na złoty kolor.

Pomysł na równie smaczny obiad? Gołąbki z niecodziennym farszem oczarują każdego. Przygotuj także wyśmienite kotlety mielone według przepisu Magdy Gessler.

placki ziemniaczane.jpg
canva/PeteerS

Koniec z parzeniem kapusty. Najlepsze gołąbki zrobisz znacznie prościej
Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 1 wyrazistym dodatku
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy