Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dodaj do ziemniaków oprócz soli. Już nigdy nie ugotujesz warzyw inaczej
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 05.02.2025 13:18

Dodaj do ziemniaków oprócz soli. Już nigdy nie ugotujesz warzyw inaczej

Krojone ziemniaki przygotowywane do gotowania
Fot. Anna Zyśk

Ziemniaki to nieodłączny dodatek wielu potraw, szczególnie drugich dań, ale też w zupie często znajdziemy te warzywa. Od dawna tematem do dyskusji jest czas gotowania ziemniaków. Często trwa to bardzo długo i na szczęście istnieje sposób jak na to zaradzić. Koniecznie sprawdź, co trzeba dodać do garnka.  

Ziemniaki świetnym dodatkiem do obiadu

Ziemniaki na obiad, a raczej jako dodatek czy uzupełnienie obiadu to świetny pomysł. Przecież samym kotletem nie da się najeść prawda? Od bardzo dawna wiadomo, że jeśli gotujemy potrawę, która uchodzi za drugie danie, to musi się ona składać z trzech składników. Pierwszy to oczywiście tak zwana część główna, czyli np. kotlet, ryba, czy klopsiki. Drugi składnik to naturalnie ziemniaki, które można również zastąpić czymś innym. Natomiast trzeci to ulubiona surówka.

Gotowanie ziemniaków bywa jednak czasochłonne i ludzie od dawna zastanawiają się, jak ten problem rozwiązać. 

Te kotlety są lepsze nawet od schabowych i mielonych. Zrobisz je w kilkanaście minut

Co dodać do ziemniaków?

Co dodać do ziemniaków, żeby móc zjeść je szybciej? Aby przyspieszyć proces gotowania, konieczne jest dodanie do nich masła. Ten sprytny trik sprawi, że będziemy mogli cieszyć się nimi nie tylko szybciej, ale również poprawi to ich smak. Taka metoda sprawdza się również wtedy, kiedy kupimy ziemniaki, które są złej jakości i po ugotowaniu stają się suche. Jak krok po kroku sprawić, aby były smaczne i ugotowały się zdecydowanie szybciej?

Jak szybciej ugotować ziemniaki?

Jest to prosty trik na przyspieszenie gotowania oraz polepszenie smaku. 

Krok 1. W pierwszej kolejności obrane i umyte ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki

Pokrojone ziemniaki umieszczone w garnku
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Nasze ziemniaki zalewamy gorącą wodą i dodajemy sól oraz łyżkę masła.

Dodawanie masła do ziemniaków
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Następnie gotujemy ziemniaki na średnim ogniu.

Gotujące się w wodzie ziemniaki
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Ugotowane ziemniaki odcedzamy.

Ugotowane ziemniaki umieszczone w garnku
Fot. Anna Zyśk

Sprawdź przepis na pyszną zupę warmińską. Zobacz, jak zrobić faworki bez smażenia.