Smakosze.pl Przepisy Dodaj to do ciasta na naleśniki oprócz mleka. Z tym przepisem zawsze się udają
fot. Canva

Dodaj to do ciasta na naleśniki oprócz mleka. Z tym przepisem zawsze się udają

2 maja 2024

Przepisów na naleśniki może być mnóstwo – od tych z dodatkiem odrobiny proszku do pieczenia po najbardziej przaśne, złożone z mąki, jajka i wody. Dodatek produktów mlecznych pojawia się także często. Nie zawsze jednak chodzi tylko o mleko.

Naleśniki na śmietanie

Gospodynie często dodają mleka do naleśników i mają ku temu dobre powody. Mleko dobrze sprawdza się jako czynnik równomiernie rozprowadzający cukry w cieście na naleśniki. Dzięki niemu gotowe, usmażone już placki osiągają zwartą, mocną strukturę.

Niektórzy jednak do ciasta naleśnikowego dodają także śmietany. Czy przemawiają za tym podobne racje? Tak i nie. Jak każdy produkt nabiałowy, śmietana czyni ciasto bardziej jedwabistym i równomiernie rozprowadzonym. Ma jednak jeszcze jedno działanie. Ciasto śmietanowe da się ubić na bardziej puszystą masę . Dzięki niej naleśniki będą bardziej „gąbczaste”.

stosik naleśników
fot. Canva
Żadne pierogi ruskie, jest 100 razy lepszy patent. Cały sekret tkwi w farszu

Łatwy przepis na naleśniki

W tym przepisie proponujemy naleśniki na kwaśnej śmietanie, najlepiej 18-procentowej . Można też użyć słodkiej śmietany, która w sklepach dostępna jest w wariancie 30 i 36 proc . Słodka śmietana łatwiej się ubija, kwaśna natomiast – zaszczepiona bakteriami – doda ciastu wilgotności bez rozrzedzania go.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 30 ml oleju
  • Opcjonalnie: odrobina cukru
  • Sól do smaku, masło klarowane do smażenia

Naleśniki z ciasta śmietanowego

Ciasto na naleśniki ubijamy w dużej misce – kolejność dodawania składników nie ma znaczenia. Warto jednak ostrożnie dodawać mleko , by w razie potrzeby ograniczyć jego ilość. Dobrze ubite ciasto musi być dość napowietrzone, ale musi mieć konsystencję dobrą do wylania na patelnię i usmażenia.

Naleśniki smażymy na cienkiej patelni posmarowanej masłem klarowanym. Przed smażeniem każdego naleśnika grudką masła smarujemy patelnię , tylko tyle, by nie była sucha. Pierwszy naleśnik mozna usmażyć mniejszy, na spróbowanie, czy nie jest za mało słony.

Wypróbuj też przepis na prosty obiad jednogarnkowy i sposób na gorzkie szparagi .

faszerowane naleśniki
fot. Canva
Ponacinaj kiełbasę, zalej marynatą i upiecz. Ta wersja smakuje lepiej niż z grilla
Natnij pomidory, nafaszeruj koperkiem i zawiń w folię. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy