Dodaj to do ciasta na naleśniki oprócz mleka. Z tym przepisem zawsze się udają
Przepisów na naleśniki może być mnóstwo – od tych z dodatkiem odrobiny proszku do pieczenia po najbardziej przaśne, złożone z mąki, jajka i wody. Dodatek produktów mlecznych pojawia się także często. Nie zawsze jednak chodzi tylko o mleko.
Naleśniki na śmietanie
Gospodynie często dodają mleka do naleśników i mają ku temu dobre powody. Mleko dobrze sprawdza się jako czynnik równomiernie rozprowadzający cukry w cieście na naleśniki. Dzięki niemu gotowe, usmażone już placki osiągają zwartą, mocną strukturę.
Niektórzy jednak do ciasta naleśnikowego dodają także śmietany. Czy przemawiają za tym podobne racje? Tak i nie. Jak każdy produkt nabiałowy, śmietana czyni ciasto bardziej jedwabistym i równomiernie rozprowadzonym. Ma jednak jeszcze jedno działanie. Ciasto śmietanowe da się ubić na bardziej puszystą masę . Dzięki niej naleśniki będą bardziej „gąbczaste”.
Łatwy przepis na naleśniki
W tym przepisie proponujemy naleśniki na kwaśnej śmietanie, najlepiej 18-procentowej . Można też użyć słodkiej śmietany, która w sklepach dostępna jest w wariancie 30 i 36 proc . Słodka śmietana łatwiej się ubija, kwaśna natomiast – zaszczepiona bakteriami – doda ciastu wilgotności bez rozrzedzania go.
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- ¾ szklanki śmietany 18%
- 2 jajka
- 30 ml oleju
- Opcjonalnie: odrobina cukru
- Sól do smaku, masło klarowane do smażenia
Naleśniki z ciasta śmietanowego
Ciasto na naleśniki ubijamy w dużej misce – kolejność dodawania składników nie ma znaczenia. Warto jednak ostrożnie dodawać mleko , by w razie potrzeby ograniczyć jego ilość. Dobrze ubite ciasto musi być dość napowietrzone, ale musi mieć konsystencję dobrą do wylania na patelnię i usmażenia.
Naleśniki smażymy na cienkiej patelni posmarowanej masłem klarowanym. Przed smażeniem każdego naleśnika grudką masła smarujemy patelnię , tylko tyle, by nie była sucha. Pierwszy naleśnik mozna usmażyć mniejszy, na spróbowanie, czy nie jest za mało słony.
Wypróbuj też przepis na prosty obiad jednogarnkowy i sposób na gorzkie szparagi .