Masło orzechowe jest pastą kanapkową przyrządzaną ze zmielonych orzechów ziemnych. Warto zrobić ją w domu. Prosty przepis, jeden składnik i niesamowity smak, którego nie mają wyroby ze sklepu. Spróbujcie, a poczujecie różnicę.
Masło orzechowe doskonale smakuje ze świeżym chlebem. Można je również z powodzeniem dodać do owsianki czy koktajlu, uzyskując przyjemny głęboki smak tych specjałów. Przyjemnie komponuje się także z naleśnikami czy placuszkami z bananów.
Banalne krokiety bez naleśników i trudnego zawijania. Nie ma łatwiejszych
CZYTAJ DALEJDecydując się na przygotowanie rarytasu w domu, będziemy mieć pewność, że podamy naszym bliskim produkt najwyższej jakości. Warto spróbować. Zwłaszcza że z dobrym blenderem przygotowanie będzie banalnie proste.
Przepis na domowe masło orzechowe
Składniki:
400 g orzechów ziemnych
sól (opcjonalnie)
cukier puder (opcjonalnie)
Prażenie orzechów (opcjonalne):
Jeśli nasz orzechy są nieprażone, umieszczamy je na rozgrzanej patelni i podgrzewamy, aż lekko się zarumienią. Możemy też rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i wstawić do niego wysypane na blachę orzechy na 5 do 10 minut. Po uprażeniu studzimy.
Przygotowanie masła orzechowego:
Orzechy w temperaturze pokojowej przekładamy do blendera o wysokiej mocy. Rozdrabniamy je przy najwyższych obrotach urządzenia. Gdy olej, który pojawi się w masie, połączy się z masą orzechową, kończymy miksowanie.
Jeżeli użyliśmy orzechów solonych, masło jest już gotowe. W przeciwnym wypadku solimy je do smaku i jeszcze raz mieszamy. Możemy też wsypać trochę cukru pudru, jeśli lubimy bardziej słodkie pasty. Wyrób przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Wskazówki:
Jeżeli lubimy masło orzechowe z kawałkami tzw. crunchy, na początkowym etapie miksowania odłóżmy na bok 1/3 porcji orzechów. Dodajemy je wraz z solą, po zakończeniu blendowania.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by orzechy ziemne zmieszać z innymi ulubionymi produktami. Pasować będą zarówno pestki słonecznika, jak i wyłuskane orzechy włoskie lub laskowe. Świetnym dodatkiem będzie też kakao.
Kanapki z masłem orzechowym i bananem są wyśmienite
Źródło zdjęcia: canva/LindsayAdler
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, aby wątróbka nie była gorzka i niesmaczna? Wystarczy 1 krok
Jak przechowywać tłuszcze i oleje? Garść najważniejszych porad
Przepis na bogracz Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji. Węgierska klasyka
Źródło: domowe-wypieki, olgasmile