Smakosze.pl
Domowe masło orzechowe o wyjątkowej konsystencji

canva/Karolina Grabowska, Pexels

Domowe masło orzechowe o wyjątkowej konsystencji. Doskonała przekąska

12 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Masło orzechowe jest pastą kanapkową przyrządzaną ze zmielonych orzechów ziemnych. Warto zrobić ją w domu. Prosty przepis, jeden składnik i niesamowity smak, którego nie mają wyroby ze sklepu. Spróbujcie, a poczujecie różnicę.

Masło orzechowe doskonale smakuje ze świeżym chlebem. Można je również z powodzeniem dodać do owsianki czy koktajlu, uzyskując przyjemny głęboki smak tych specjałów. Przyjemnie komponuje się także z naleśnikami czy placuszkami z bananów.

krokiety

Banalne krokiety bez naleśników i trudnego zawijania. Nie ma łatwiejszych

CZYTAJ DALEJ

Decydując się na przygotowanie rarytasu w domu, będziemy mieć pewność, że podamy naszym bliskim produkt najwyższej jakości. Warto spróbować. Zwłaszcza że z dobrym blenderem przygotowanie będzie banalnie proste.

Przepis na domowe masło orzechowe

Składniki:

  • 400 g orzechów ziemnych

  • sól (opcjonalnie)

  • cukier puder (opcjonalnie)

Prażenie orzechów (opcjonalne):

Jeśli nasz orzechy są nieprażone, umieszczamy je na rozgrzanej patelni i podgrzewamy, aż lekko się zarumienią. Możemy też rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i wstawić do niego wysypane na blachę orzechy na 5 do 10 minut. Po uprażeniu studzimy.

Przygotowanie masła orzechowego:

Orzechy w temperaturze pokojowej przekładamy do blendera o wysokiej mocy. Rozdrabniamy je przy najwyższych obrotach urządzenia. Gdy olej, który pojawi się w masie, połączy się z masą orzechową, kończymy miksowanie.

Jeżeli użyliśmy orzechów solonych, masło jest już gotowe. W przeciwnym wypadku solimy je do smaku i jeszcze raz mieszamy. Możemy też wsypać trochę cukru pudru, jeśli lubimy bardziej słodkie pasty. Wyrób przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

Wskazówki:

  • Jeżeli lubimy masło orzechowe z kawałkami tzw. crunchy, na początkowym etapie miksowania odłóżmy na bok 1/3 porcji orzechów. Dodajemy je wraz z solą, po zakończeniu blendowania.

  • Nic nie stoi na przeszkodzie, by orzechy ziemne zmieszać z innymi ulubionymi produktami. Pasować będą zarówno pestki słonecznika, jak i wyłuskane orzechy włoskie lub laskowe. Świetnym dodatkiem będzie też kakao.

Kanapki z masłem orzechowym i bananem są wyśmienite

Kanapki z masłem orzechowym i bananem są wyśmienite

Źródło zdjęcia: canva/LindsayAdler

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowe-wypieki, olgasmile

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >