Smakosze.pl
paluszki serowe

canva/vikif

Domowe paluszki serowe. Przekąska na Eurowizję i filmowe posiedzenia

12 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Naszą propozycją na dziś są domowe paluszki serowe. Ta przekąska będzie doskonała na Eurowizję i filmowe posiedzenia przed telewizorem. Paluszki są niezwykle chrupiące i w zależności od waszych upodobań mniej lub bardziej słone, pikantne lub pachnące przyprawami.

Paluszki z solą, makiem lub sezamem można kupić. Jednak to nie to samo, co paluszki domowej roboty. Te są o wiele smaczniejsze, mają dodatek sera i nie zawierają zbędnych składników. Oto jak je przygotować.

krokiety

Banalne krokiety bez naleśników i trudnego zawijania. Nie ma łatwiejszych

CZYTAJ DALEJ

Przepis na paluszki serowe

Składniki:

  • 3/4 szklanki letniego mleka

  • 1 dag świeżych drożdży

  • 1 łyżka cukru

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 15 dag sera feta

  • 5 łyżek oleju

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

  • 1 jajko

  • sezam, mak, sól gruboziarnista, czarnuszka do posypania

Przygotowanie paluszków

Do ciepłego mleka wkrusz drożdże. Rozmieszaj je z łyżką mąki i cukru, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę wsyp do miski. Dodaj do niej pokruszony ser feta, a także wyrośnięty rozczyn, paprykę i sól. Składniki wymieszaj, wyrób gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia.

Ciasto podziel na 3-4 kawałki. Każdy dość cienko rozwałkuj i pokrój w wąskie paski. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Paluszki posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp ulubionymi dodatkami. Piecz ok. 10 minut w piekarniku o temp. 200 st. C.  

W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na domowe przekąski. Poznaj przepis na faszerowane pieczarki, a także na parówki w cieście francuskim.

paluszki

paluszki

Źródło zdjęcia: canva/YuraWhite

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pączki

Przepisy

Włożyła do miski jogurt i wymieszała z 3 składnikami. Trudno o lżejsze i szybsze pączki

Czytaj więcej >
mięso po rosole

Przepisy

Zostało Ci mięso po rosole? Raz, dwa zrobisz z niego sycące danie

Czytaj więcej >
Tani obiad od Katarzyny Bosackiej

Przepisy

Przepyszny obiad za 3,50 zł? Bosacka pokazała na wizji, że to możliwe

Czytaj więcej >
Surówka lepsza niż z restauracji

Przepisy

Surówka lepsza niż z chińskiej restauracji. Sekret tkwi w zalewie, 2 dodatki są kluczowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Usmaż banany na patelni i zalej gęstą masą. Najlepsze ciasto zrobisz bez piekarnika

Czytaj więcej >

Przepisy

Żadna bułka w mleku. Ten dodatek do mielonych bije ją na głowę

Czytaj więcej >