Naszą propozycją na dziś są domowe paluszki serowe. Ta przekąska będzie doskonała na Eurowizję i filmowe posiedzenia przed telewizorem. Paluszki są niezwykle chrupiące i w zależności od waszych upodobań mniej lub bardziej słone, pikantne lub pachnące przyprawami.
Paluszki z solą, makiem lub sezamem można kupić. Jednak to nie to samo, co paluszki domowej roboty. Te są o wiele smaczniejsze, mają dodatek sera i nie zawierają zbędnych składników. Oto jak je przygotować.
Banalne krokiety bez naleśników i trudnego zawijania. Nie ma łatwiejszych
CZYTAJ DALEJPrzepis na paluszki serowe
Składniki:
3/4 szklanki letniego mleka
1 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 szklanki mąki pszennej
15 dag sera feta
5 łyżek oleju
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 jajko
sezam, mak, sól gruboziarnista, czarnuszka do posypania
Przygotowanie paluszków
Do ciepłego mleka wkrusz drożdże. Rozmieszaj je z łyżką mąki i cukru, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wsyp do miski. Dodaj do niej pokruszony ser feta, a także wyrośnięty rozczyn, paprykę i sól. Składniki wymieszaj, wyrób gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia.
Ciasto podziel na 3-4 kawałki. Każdy dość cienko rozwałkuj i pokrój w wąskie paski. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Paluszki posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp ulubionymi dodatkami. Piecz ok. 10 minut w piekarniku o temp. 200 st. C.
W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na domowe przekąski. Poznaj przepis na faszerowane pieczarki, a także na parówki w cieście francuskim.
paluszki
Źródło zdjęcia: canva/YuraWhite
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, aby wątróbka nie była gorzka i niesmaczna? Wystarczy 1 krok
Jak przechowywać tłuszcze i oleje? Garść najważniejszych porad
Przepis na bogracz Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji. Węgierska klasyka
Źródło: beszamel.se