Domowy makaron będzie pyszny, jeśli zastosujemy dobre proporcje mąki i jajek.pexels/Nori

Domowy makaron idealnie pasuje do niedzielnego rosołu. Znamy najlepsze proporcje składników

Domowy makaron dość często robiły nasze mamy i babcie, bo smakował wybornie, a do tego wcale nie był trudny w przygotowaniu. Wszyscy doświadczeni kucharze dobrze wiedzą, że sukces zapewniają w tym przypadku nie tylko produkty dobrej jakości, ale też właściwe proporcje mąki czy jajek. Wyjaśniamy, co sprawia, że makaron przygotowany w domu na pewno się uda.

Domowy makaron jest dużo prostszy niż nam się wydaje. Wbrew pozorom wcale nie potrzebujemy specjalnej maszynki, by go przygotować - wolny blat i wałek w zupełności wystarczą. O wiele ważniejsza od skomplikowanych sprzętów jest technika wyrabiania ciasta i sprawdzony przepis, w którym uwzględniono najlepsze proporcje. Wybór odpowiedniej mąki również ma ogromne znaczenie, podobnie jak niewielka ilość oliwy, ale to stosunek mąki do jajek sprawi, że makaron zachwyci najwybredniejszych smakoszy.

GIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterieGIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterieCzytaj dalej

Domowy makaron na pewno się uda, jeśli będziemy pamiętać o właściwych proporcjach. Wiemy, ile mąki i jajek trzeba wykorzystać, aby dodatek do rosołu był lepszy niż makaron ze sklepu

Domowy makaron na pewno zrobił kiedyś każdy miłośnik gotowania i kuchni włoskiej. Jajeczny przysmak wymaga jednak niemałej wiedzy, bo chociaż przepis jest bajecznie prosty, łatwo popełnić spore błędy, przez które zamiast sprężystych nitek wyjdą nam niesmaczne, blade i rozgotowane kluchy. Okazuje się, aby makaron wyszedł idealnie, należy koniecznie zastosować określone proporcje mąki i jajek. Włosi przygotowują oczywiście także makaron bez jajek, ale w rosole najlepszy będzie klasyczny przepis.

Dzisiaj grzeje:

  1. Gwiazdor telewizji śniadaniowej zrobił na wizji coś niewybaczalnego. Zniesmaczeni internauci nie zostawili na nim suchej nitki
  2. Szykują nową opłatę, resort jest na "tak". Będziemy musieli dopłacać po 300 zł na zakupach

By zagnieść bajecznie elastyczne ciasto o lekko jajecznym posmaku, warto dodać jedno jajko na 100 g mąki, ale przenigdy nie dodawajmy wszystkich jajek naraz, bo w efekcie może powstać zbyt mokre ciasto, które bardzo trudno wyrobić. Nie dajcie się też zwieść przepisom, w którym zaleca się dodać do ciasta wyłącznie żółtka, bo chociaż makaron może wyjść aksamitny i delikatny, łatwo w tym przypadku o kulinarną wpadkę. Ciasto może się bowiem kruszyć i być dość ciężkie, ale przede wszystkim dużo trudniej się je zagniata.

Najlepsze newsy:

    1. Samolotem, w którego katastrofie zginęła Jantar, miała lecieć inna wielka gwiazda. Zrezygnowała w ostatniej chwili
    2. Prowadziła transmisję na żywo. Niczego się nie spodziewała. Atak nożownika na wizji w Brazylii
    3. Stary przepis na ogórki kiszone, które zawsze wychodzą twarde. Sekretem jest wyjątkowy składnik
    4. Soczysta i lekka surówka z pomidorów malinowych. Fenomenalny smak zawdzięcza drugiemu składnikowi
    5. Woda po kiszonych ogórkach ma niesamowite właściwości, o których mało kto wie. Nieziemsko wpływa na ciało
    6. Piękna polska siatkarka zaskoczyła wszystkich. Tak odważnego zdjęcia jeszcze nie opublikowała (FOTO)

Źródło: kobieceinspiracje.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł