Drożdżówka z wiśniami sprzed lat zachwyca smakiem.instagram/diaryofelizabeth

Lena znalazła starą książkę kucharską z 1895 roku. Drożdżówka z wiśniami, przygotowana zgodnie z recepturą, przebija wszystkie współczesne wypieki

Drożdżówka z wiśniami i chrupiącą kruszonką smakuje wybornie i bywa jedną z ulubionych słodkości prawdziwych smakoszy. Doskonale wiemy też, że najlepsze przepisy na wypieki to zwykle receptury znane i udoskonalane od lat. Gdy z nich korzystamy, mamy pewność, że ciasto się uda i zachwyci smakiem jak żaden inny wypiek. Dzisiaj polecamy ciasto z jednej z najstarszych i najsłynniejszych książek kucharskich.

Drożdżówka z owocami i kruszonką zawsze rozpływa się w ustach, najbardziej wtedy, gdy wypiek jest jeszcze ciepły. Idealne ciasto drożdżowe jest odpowiednio pulchne i puszyste, a lekko kwaśne i orzeźwiające owoce doskonale przełamują jego delikatny smak. Jeśli całość zwieńczymy kruszonką, błogi uśmiech na twarzy każdego łasucha gwarantowny. By ciasto wyszło idealnie, najlepiej jest skorzystać ze sprawdzonego przepisu, najlepiej z dawnych książek kucharskich.

Aneta robiła zakupy w Tesco, nagle zatrzymała się przy półce z mlekiem i zamarła. Od razu wyciągnęła telefon, mamy zdjęcieAneta robiła zakupy w Tesco, nagle zatrzymała się przy półce z mlekiem i zamarła. Od razu wyciągnęła telefon, mamy zdjęcieCzytaj dalej

Drożdżówka z wiśniami z dawnego przepisu smakuje obłędnie i zawsze wychodzi idealnie. Przepis z 1895 r. zrobi furorę w kuchni każdego smakosza

Drożdżówka jest jednym z tych wypieków, które niezmiennie zachwycają. Żadne nowoczesne ciasta nie mogą równać się z dobrze znanym smakiem ciasta drożdżowego, dlatego od czasu do czasu warto zajrzeć do bardzo starych przepisów ze znanych polskich książek kucharskich. Blogerkę Lenę w ostatnim czasie szczególnie zachwyciił "Kucharz Warszawski" i opisana w nim metoda przygotowania przepysznej drożdżówki.

Dzisiaj grzeje: 1. Pstryknęli Gessler kompromitujące zdjęcia na wakacjach, zamurowało wszystkich. Bez doczepów, nie ma puszystych włosów
2. O spacerze zapomnij, wraca zakaz wstępu do lasów. Na razie w jednym z województw

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 500 g przesianej mąki,
  • 50 g drożdży,
  • 100 g cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 80 g masła,
  • garść wiśni.

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozczyniamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Odstawiamy rozczyn na 10 min.
  2. Jajka miksujemy z cukrem i dodajemy do nich mąkę oraz rozczyn z drożdży. Wszystko delikatnie mieszamy szpatułką. Gdy masa stanie się jednolita, mieszamy je ręcznie. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Odsatwiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Polecamy wykorzystać babciny sposób: w garnku należy podgrzać trochę wody, przykryć pokrywką "do góry nogami" i na tej równej powierzchni ułożyć naczynie z ciastem, które idealnie urośnie.
  3. Wyrośnięte ciasto lekko ugniatamy, podsypujemy je wcześniej mąką.
  4. Smarujemy foremki masłem i wykładamy ciasto, które zapełnia mniej więcej 1/3 foremki. Skrapiam je ciepłą wodą (kolejny trik podpatrzony u babci). Wykładam na ciasto garść wiśni.
  5. Posypujemy drożdżówkę kruszonką i odstawiamy foremkę na kolejne 30 minut.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto przez 40 minut.

Najlepsze newsy:

  1. Bardzo niepokojące doniesienia, służby mają pełne ręce roboty. W całym kraju sytuacja zaczęła wymykać się spod kontroli
  2. Prezydent Duda gra w otwarte karty z Ameryką. Nikt nie spodziewał się tak odważnego scenariusza
  3. Zalewa mętnieje już 2 dnia i można zajadać się ogórkami o największej soczystości. Niezapomniany smak dzięki 1 dodatkowi
  4. Pstryknęli Gessler kompromitujące zdjęcia na wakacjach, zamurowało wszystkich. Bez doczepów, nie ma puszystych włosów
  5. Zaczęło się, niebywała awantura w Biedronce. Wściekli klienci zaczęli się kłócić o restrykcję z kierownikiem, działo się niewyobrażalne
  6. Nie żyje uwielbiany sportowiec. Podano porażającą wiadomość, jeszcze kilka miesięcy temu zachwycał swoimi występami

Źródło: kuchnia.wp.pl

Następny artykuł