Dynia po ukiszeniu smakuje cudownie.pixabay/127071

Strąci z podium ogórki, buraki i kalafior. Jesienią postaw na kiszoną dynię

Dynia będzie się teraz coraz częściej pojawiać w naszych kuchniach. Właśnie wielkimi krokami zbliża się jesień, kiedy wszelkie dyniowe rarytasy będą nas wielokrotnie zaskakiwać. Z warzywa przygotujemy w końcu nie tylko zupy, ale też ciasta, placki czy kopytka. Nas szczególnie zachwycił jednak przepis na aromatyczną kiszoną dynię.

Dynia po ukiszeniu wyróżnia się bardzo zaskakującym i cudownym smakiem. Co prawda nadal jest dla nas pewną nowością, ale coraz więcej miłośników fermentowanych warzyw przyrządza ją równie często, co buraki czy inne warzywa. W przepisie znalazły się niemal wszystkie przyprawy, które zwykle dodajemy do ogórków kiszonych. Okazuje się, że czosnek, koper i czosnek doskonale podkreślają też smak dyni.

Pracownica Biedronki zobaczyła, co klientka ma w koszyku i od razu zareagowała. Wybuchła awantura, doszło do przedziwnych scenPracownica Biedronki zobaczyła, co klientka ma w koszyku i od razu zareagowała. Wybuchła awantura, doszło do przedziwnych scenCzytaj dalej

Dynia fermentowana ma cudowny smak i aromat

Dynia w formie przetworów na zimę sprawdza się doskonale. Przepis nie jest zbyt skomplikowany i nie znajdziemy w nim żadnych trudno dostępnych składników. Klasyczna mieszanka przypraw, które dodajemy do ogórków kiszonych i małosolnych wzbogacona o marchewkę w zupełności wystarczy. Dodatek odrobiny wody z kiszonych ogórków sprawia, że dynia będzie gotowa znacznie szybciej.

Dzisiaj grzeje:

  1. Pilna wiadomość Ministerstwa Zdrowia. Chodzi o powrót obostrzeń w Polsce
  2. Zbulwersowany internauta opisał, co zobaczył w Biedronce, i wybuchła awantura. Zdania są podzielone, sieć już wydała oficjalny komunikat
  3. Złe wieści dla klientów polskich banków. Poczują konsekwencje decyzji NBP

Składniki:

  • 200 g dyni,
  • cebula,
  • kawałek marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • baldach kopru,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 l wody,
  • 5 łyżek wody z ogórków kiszonych.

Przygotowanie:

Dynię myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy je w plastry. Czosnek obieramy z łupinek. Dynię dość ciasno układamy w słoiku razem z przyprawami i koprem, a następnie zalewamy ją wodą z ogórków. Wodę mieszamy z solą i podgrzewamy. Dolewamy ją do słoików, zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Dynia powinna się ukisić najszybciej w ciągu 3 dni, ale czasem może t potrwać około tygodnia. Gdy chcemy ją przechowywać dłużej, koniecznie umieśćmy ją w chłodnym pomieszczeniu.

Rozłożyła obierki z ogórka w łazience. Wszyscy byli zdziwieni, gdy zobaczyli efektRozłożyła obierki z ogórka w łazience. Wszyscy byli zdziwieni, gdy zobaczyli efektCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Kotlet schabowy wychodzi zbyt twardy? Jeden prosty trik sprawi, że stanie się miękki i soczysty
  2. Znoszą zakaz w Polsce. Chodzi o czerwone strefy
  3. Co za widok trafił do internetu. Gessler chciała się pochwalić, ale całą uwagę skradli mistrzowie pierwszego planu
  4. Nie możemy przestać jej jeść. Obłędna surówka z buraków i ogórków kiszonych
  5. 1 prosty trick sprawi, że kotlety schabowe nigdy nie wyjdą twarde. Wiele osób zupełnie nie zwraca uwagi na tak drobny szczegół
  6. Tragiczny finał przerażającego wypadku. Auto stanęło w płomieniach, nie żyje 20-letni polski piłkarz

Źródło: fajnyogrod.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł