

16 Września 2020
Do obiadu, na przyjęcia i samodzielnie - marynowana w occie dynia sprawdzi się w każdej sytuacji, dawno nic lepszego nie jadłeś
Dynia, którą możemy cieszyć się całym rokiem. Nie ma nic lepszego do obiadu niż orzeźwiające kąski owocu skąpane w pysznej marynacie. Przepis jest banalnie prosty i bez trudu go powtórzycie.
Dynia powoli kradnie scenę kulinarną. Nic dziwnego - jest to niesamowicie wydajne i pyszne rozwiązanie na obiady. Z dyni możemy rzecz jasna zrobić zupy, sosy, placuszki czy kluski, ale nic nie może równać się ze smakiem dyni wprost z marynaty. Dzięki słodkiej zaledwie dynia dyskutuje niezwykły smak i niepowtarzalny aromat, którego nie sposób nie pokochać. Na sklepowych pólkach dyni mamy pod dostatkiem, niestety często nie wiemy jak za nią się zabrać. Teraz ten problem znika.
Dynia w octowej marynacie - najlepsza pod słońcem
Dynię warto jeść nie tylko z powodu jej walorów smakowych. Ten niepozorna, pomarańczowa kula potrafi rozgromić zły cholesterol jak nic innego. Wszystko dzięki zawartości beta-karotenu. Obniżony poziom cholesterolu wpływa na mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca oraz miażdżycy oraz wylewu i zawału. Przy okazji dynia jest niesamowicie niskokaloryczna, dlatego jest szczególnie polecana dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Nie pozostaje więc innego, niż przyrządzić z niej przetwory, którymi możesz cieszyć się przez okrągły rok.
Potrzebujesz:
- 1 dynia
- szklanka octu
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- przyprawy: goździki, cynamon, ziele angielskie i anyż
Dzisiaj grzeje:
Dynię myjemy i obieramy, a następnie kroimy w kostkę o równej wielkości. Nasion się wcześniej całkowicie pozbywamy. Najlepiej wydłubać je za pomocą łyżki. Pokrojoną w kostkę dynię układamy ciasto w wyparzonych słoikach i zasypujemy przyprawami. Wodę gotujemy z octem, cukrem i szczyptą soli. Gdy się zagotuje, a wszystkie składniki sypkie się rozpuszczą, możemy zalać nią słoiki z dynią. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 30 min. Po tym czasie czekamy aż całkowicie wystygnie - teraz jest gotowa do przełożenia do spiżarni.
Doskonały przepis na marynowaną dynię znajdziecie także na kanale Anka Gotuje na platformie Youtube.
Najlepsze newsy:
- Podwyższenie emerytury nie tylko dla emerytów z 1953 r.? Zyskać mogłaby jeszcze większa grupa seniorów
- Najstraszniejsza epidemia w dziejach. Dlaczego czarna śmierć zebrała tak wielkie żniwo?
- Wielu Polaków czekało. Już dziś wielka radość przy kasie Biedronki, wystarczą 2 zł
- Zmiksował buraka z dwoma innymi warzywami. Otrzymał sok o niewiarygodnym działaniu, polecają go nawet lekarze
- Dodaj ziemniaki, ale przenigdy nie gotuj rosołu na udkach kurzych. Kucharze ostrzegają
- Tysiące osób bało się o swoje życie. Nie mieli gdzie uciec. W Europie wybuchł olbrzymi pożar
Źródło: EkologiaPL
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł