Dynia marynowanayoutube / kanał: Anka Gotuje / kadr z materiału

Do obiadu, na przyjęcia i samodzielnie - marynowana w occie dynia sprawdzi się w każdej sytuacji, dawno nic lepszego nie jadłeś

Dynia, którą możemy cieszyć się całym rokiem. Nie ma nic lepszego do obiadu niż orzeźwiające kąski owocu skąpane w pysznej marynacie. Przepis jest banalnie prosty i bez trudu go powtórzycie.

Dynia powoli kradnie scenę kulinarną. Nic dziwnego - jest to niesamowicie wydajne i pyszne rozwiązanie na obiady. Z dyni możemy rzecz jasna zrobić zupy, sosy, placuszki czy kluski, ale nic nie może równać się ze smakiem dyni wprost z marynaty. Dzięki słodkiej zaledwie dynia dyskutuje niezwykły smak i niepowtarzalny aromat, którego nie sposób nie pokochać. Na sklepowych pólkach dyni mamy pod dostatkiem, niestety często nie wiemy jak za nią się zabrać. Teraz ten problem znika.

Wyglądały jak ziemniaki albo dziwne kamienie. Gdy emerytka z Zamościa poznała prawdę, od razu pobladłaWyglądały jak ziemniaki albo dziwne kamienie. Gdy emerytka z Zamościa poznała prawdę, od razu pobladłaCzytaj dalej

Dynia w octowej marynacie - najlepsza pod słońcem

Dynię warto jeść nie tylko z powodu jej walorów smakowych. Ten niepozorna, pomarańczowa kula potrafi rozgromić zły cholesterol jak nic innego. Wszystko dzięki zawartości beta-karotenu. Obniżony poziom cholesterolu wpływa na mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca oraz miażdżycy oraz wylewu i zawału. Przy okazji dynia jest niesamowicie niskokaloryczna, dlatego jest szczególnie polecana dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Nie pozostaje więc innego, niż przyrządzić z niej przetwory, którymi możesz cieszyć się przez okrągły rok.

Potrzebujesz:

  • 1 dynia
  • szklanka octu
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • przyprawy: goździki, cynamon, ziele angielskie i anyż

Dzisiaj grzeje:

    1. Niewyobrażalna tragedia, dwoje 3-letnich dzieci nie żyje. Myśleli, że to wina winogron, mylili się, rodzice usłyszą zarzuty
    2. Wspaniała wiadomość dla 1,7 mln Polaków. Ich portfele znacznie urosną

Dynię myjemy i obieramy, a następnie kroimy w kostkę o równej wielkości. Nasion się wcześniej całkowicie pozbywamy. Najlepiej wydłubać je za pomocą łyżki. Pokrojoną w kostkę dynię układamy ciasto w wyparzonych słoikach i zasypujemy przyprawami. Wodę gotujemy z octem, cukrem i szczyptą soli. Gdy się zagotuje, a wszystkie składniki sypkie się rozpuszczą, możemy zalać nią słoiki z dynią. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 30 min. Po tym czasie czekamy aż całkowicie wystygnie - teraz jest gotowa do przełożenia do spiżarni.

Doskonały przepis na marynowaną dynię znajdziecie także na kanale Anka Gotuje na platformie Youtube.

Niestety, mamy fatalne wiadomości. Dziś ostatni dzień, pojawiły się niepokojące ostrzeżeniaNiestety, mamy fatalne wiadomości. Dziś ostatni dzień, pojawiły się niepokojące ostrzeżeniaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Podwyższenie emerytury nie tylko dla emerytów z 1953 r.? Zyskać mogłaby jeszcze większa grupa seniorów
  2. Najstraszniejsza epidemia w dziejach. Dlaczego czarna śmierć zebrała tak wielkie żniwo?
  3. Wielu Polaków czekało. Już dziś wielka radość przy kasie Biedronki, wystarczą 2 zł
  4. Zmiksował buraka z dwoma innymi warzywami. Otrzymał sok o niewiarygodnym działaniu, polecają go nawet lekarze
  5. Dodaj ziemniaki, ale przenigdy nie gotuj rosołu na udkach kurzych. Kucharze ostrzegają
  6. Tysiące osób bało się o swoje życie. Nie mieli gdzie uciec. W Europie wybuchł olbrzymi pożar

Źródło: EkologiaPL

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł