Marynowana dyniayoutube / kanał: Weronika Domogród / kadr z filmu

Jesienny przebój, którym możesz cieszyć się długie miesiące. Marynowana dynia w zaskakującej odsłonie skradła serca Polaków

Dynia jest cudownym, jesiennym warzywem, które doskonale sprawdza się na chłodniejsze dni. Zamarynowanie jej pomaga zachować wspaniały smak na długie miesiące. Marynowana dynia doskonale pasuje do wszelkich dań mięsnych - koniecznie sprawdźcie sami.

Dynia spełnia wszelkie warunki, by stać się naszym ulubionym sezonowym warzywem. Nie dość, że jest przepyszna, to jeszcze niezwykle wydajna i stosunkowo tania. Z dyni możemy zrobić przepisy wytrawne, jak i desery przez co zachwyca nas swoją uniwersalnością. Sezon na dojrzałe i świeże dynie nie trwa długo, dlatego zrobienie przetworów jest doskonałym pomysłem dla wszystkich smakoszy.

Jedna łyżka dodana do panierki sprawia, że kotlety schabowe smakują lepiej niż kiedykolwiek. Klasyczny trick szefa kuchni zachwyca PolakówJedna łyżka dodana do panierki sprawia, że kotlety schabowe smakują lepiej niż kiedykolwiek. Klasyczny trick szefa kuchni zachwyca PolakówCzytaj dalej

Marynowana dynia z niezwykłym dodatkiem

Tradycyjnie dynia podawana jest w lekko słodkiej zalewie, która podkreśla jej subtelny urok. My lubimy jednak nieco bardziej wyraziste smaki, dlatego dodaliśmy jej pikanterii. Efekt jest powalający. Dynia jest jednocześnie jędrna i soczysta, a przy okazji przyjemnie ostra. Smak, którego nie da się zapomnieć. Przepis jest bajecznie prosty, dlatego z łatwością powtórzycie go w swoim domu.

Potrzebujesz:

  • 1 średniej wielkości dynia
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki przyprawy chilli w płatkach
  • główka czosnku
  • 3 szklanki cukru
  • 300 ml octu
  • 1/4 szklanki oliwy

Dzisiaj grzeje:

  1. Polka natrafiła na grzyby warte 2 000 zł/kg. Są w polskich lasach
  2. Sąsiad Polski wprowadza stan wyjątkowy. Zmiany już od jutra
  3. Napój kupowany przez miliony Polaków destrukcyjnie wpływa nie tylko na kości. Najgorsze, że piją go niemal wszyscy

Dynię obieramy ze skórki i wykrajamy miąższ, a następnie kroimy go w kostkę. Dokładnie solimy i odstawiamy na 5 godzin - w tym czasie dynia puści soki. Po tym czasie dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i chilli. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Cukier zalewamy octem i podgrzewamy mieszając aż się cukier rozpuści. Wlewamy całą oliwę. Zalewą zalewamy dynię i odstawiamy na całą noc. Następnie dynię razem z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zamykamy. Aby przedłużyć trwałość marynowanej dyni pasteryzujemy ją przez około kwadrans. Po wystygnięciu jest gotowa do spożycia.

Doskonały przepis na marynowaną dynię znajdziecie także na kanale Weronika Domogród na platformie Youtube.

Gessler jest nie do poznania, wyciekło nagranie z przystojnym kucharzem z 1996 roku. Ciężko uwierzyć, jak zachowuje się uwielbiana restauratorkaGessler jest nie do poznania, wyciekło nagranie z przystojnym kucharzem z 1996 roku. Ciężko uwierzyć, jak zachowuje się uwielbiana restauratorkaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Zakazem objęli nie tylko kominki. Za koszenie trawy i grilla też możesz zapłacić mandat aż 5 tys. zł
  2. Dorota Gardias trafiła do szpitala. Jej stan jest ciężki, co się dzieje?
  3. Elżbieta od lat dolewa 3 łyżki jednego produktu do kotletów mielonych. Jej rodzina jest pewna - są najlepsze pod słońcem
  4. Beata nie mogła uporać się w wstydliwym problemem, sięgnęła po sok z pietruszki. Wystarczyły 2 tygodnie, by znów zaczęła cieszyć się życiem
  5. Gessler jest nie do poznania, wyciekło nagranie z przystojnym kucharzem z 1996 roku. Ciężko uwierzyć, jak zachowuje się uwielbiana restauratorka
  6. Moneta 2 zł czasem może być warta nawet 2 tys. zł. Wystarczy, że posiada jeden szczegół

Źródło: claudia

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł