Dżem z ogórków jest pyszny i prosty w przygotowaniuneedpix.com/Linma

Imponująca receptura na dżem z ogórków podbija internet. Robi się piorunująco szybko, smakuje bajecznie

Dżem kojarzy nam się raczej z owocami, w końcu właśnie z nich przygotowuje się najsmaczniejsze przetwory. Jeśli jednak zostało ci zbyt dużo ogórków, a twoja piwnica jest pełna słoików z kiszonymi i konserwowymi ogórkami, konieczne spróbuj dżemu z poniższego przepisu. Z pewnością wam zasmakuje, a jej przygotowanie jest zaskakujące szybkie.

Dżem jest najlepszym produktem do eksperymentowania w kuchni. Można go zrobić z praktycznie każdego owocu i warzywa, przecież przetwory na bazie cebuli czy papryczek jalapeno są bardzo popularne. Dzisiaj weźmiemy na warsztat dżem z ogórków, który jest jeszcze bardziej niespotykany. Jego smak i łatwość przygotowania może zaskoczyć największych smakoszy. Co więcej, aby go wykonać potrzebujemy jedynie podstawowych składników, które praktycznie każdy ma na co dzień w domu.

Surówka z ogórków, która strąci z podium mizerię. Hit wakacji, a potrzebujesz tylko 2 dodatkowych składnikówSurówka z ogórków, która strąci z podium mizerię. Hit wakacji, a potrzebujesz tylko 2 dodatkowych składnikówCzytaj dalej

Dżem najlepiej przygotować z jak najświeższych produktów - dzięki temu mamy pewność, że zachowamy najświeższy i najlepszy smak

W czasie przygotowywania dżemu warto zmieszać dojrzałe i delikatnie niedojrzałe ogórki. Dojrzałe ogórki wprowadzą słodycz, zaś niedojrzałe oddadzą dużą ilość pektyn, które są potrzebne aby zagęścić dżem. Kluczem do ugotowania dobrego dżemu jest szeroki garnek, który ułatwi wam odparowywanie wody oraz przyspieszy proces chroniąc wiązania pektynowe przed rozpadnięciem.

Składniki:

  • 2 kilogramy świeżych ogórków
  • 1 kilogram cukru
  • łyżka soli
  • 1 cytryna

Dzisiaj grzeje: 1. Nie mieści się w głowie, pamiętacie Willę pod Złotym Ziemniakiem z "Kuchennych rewolucji"? Magda Gessler potraktowana w niewiarygodny sposób po programie
2. Wypadek Tomasza Hajto do dziś budzi ogromne emocje. Internauci nie mogą mu zapomnieć śmiertelnego potrącenia staruszki

Przygotowanie:

    1. Umyte ogórki obierz ze skóry. Pozbądź się gniazd nasiennych i włóż pokrojone w centymetrowe kawałki do osolonej i gotującej się wody.
    2. Gotuj przez 10 minut, aż staną się miękkie i szkliste.
    3. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij z niej sok.
    4. Zagotuj dwie szklanki wody z kilogramem cukru, dodaj do garnka cytrynę. Gotuj, aż masa zgęstnieje.
    5. Dodaj ogórki, gotuj przez 10 minut. Po ostudzeniu przełożyć do wyparzonych słoików.

Najlepsze newsy:

1. Chwyta za serce. Dziennikarz ujawnił fakty z przeszłości głównej twarzy Wiadomości TVP, Michała Adamczyka
2. Dramatyczne sceny na Morskim Oku. Koń przy wozie się spłoszył, uderzył w pełnym pędzie
3. Ocet pomoże błyskawicznie pozbyć się mszyc z ogrodu. Znamy przepis na piorunująco skuteczną domową miksturę
4. Skandal, turysta chciał się napić tylko kawy i wody. Wpadł w osłupienie widząc rachunek
5. 4 ogromne i częste błędy podczas kiszenia ogórków. Lepiej na nie uważaj, bo mogą sporo kosztować
6. Pudzianowski w końcu przerwał milczenie. Wyznał całą prawdę przed tysiącami fanów

Źródło: mniammniam.com

Następny artykuł