Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Działają zbawiennie na serce, a Polacy ich nie znają. Można rwać z krzewów za darmo
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 15.03.2025 13:46

Działają zbawiennie na serce, a Polacy ich nie znają. Można rwać z krzewów za darmo

Owoce czeremchy
Fot. Shutterstock

Warto się zdrowo odżywiać. Z pewnością efekty odpowiedniej diety zobaczymy w przyszłości, dlatego wprowadzenie zdrowych posiłków do jadłospisu jest bardzo ważne już teraz. Okazuje się, że istnieją owoce, które mają wiele właściwości prozdrowotnych, a do tego rosną w polskich lasach i można je bez problemu zerwać i zjeść. 

Czym są owoce czeremchy?

Czeremcha może występować jako drzewo lub duży krzew, który można spotkać w niemal każdym zakątku Polski. Dzięki swoim licznym właściwościom zdrowotnym i leczniczym, owoce czeremchy cieszą się popularnością jako surowiec zielarski.

Owoce czeremchy na drzewie
Fot. Canva

Taki owoc występuje między innymi na terenie całej Europy, ale można ją również spotkać na obszarze Azji Mniejszej oraz Syberii

W Polsce czeremcha jest postrzegana jako pospolita roślina, która występuje najczęściej dziko, a konkretnie w wilgotnych lasach łęgowych, a także w miejscach znajdujących się w pobliżu jezior, rzek czy różnych strumieni. 

Apetyczne owoce czeremchy
Fot. Shutterstock

Jakie zastosowania w kuchni ma czeremcha

Już od wieków czeremcha jest nieodłącznym elementem życia mieszkańców wsi. W dawnych czasach zbierano takie owoce, a następnie je suszono i stosowano jako dodatek do różnorodnych dań, ale również napojów podczas zimowych dni. 

Ponadto czeremcha była bardzo popularna we wschodniej Polsce, gdzie była wykorzystywana do wyrobu wszelkiego rodzaju konfitur, syropów, a nawet nalewek

Tradycyjne przepisy miały w sobie niepodważalny aromat. Pełne smaku i zdrowotnych właściwości od wielu lat przekazywane są z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu jej walory są cały czas doceniane i niezapomniane. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Czeremcha bogata jest w antyoksydanty, które wspierają układ krwionośny i neutralizują wolne rodniki. Zawiera także flawonoidy i antocyjany, zmniejszające ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Zawarta w niej witamina C wspomaga odporność organizmu, a błonnik, regulujący pracę układu pokarmowego.

Jakie właściwości ma czeremcha?

Na Podlasiu oraz w innych regionach Polski czeremcha znalazła szerokie zastosowanie, szczególnie w wypiekach. Mąka czeremchowa, pozyskiwana z tego drzewa, nadawała potrawom subtelny, migdałowy aromat

Ponadto czeremcha była używana do barwienia tkanin, a w medycynie ludowej pełniła rolę wszechstronnego remedium na różnorodne dolegliwości. Między innymi wspierała trawienie, a także pomagała zwalczyć różne infekcje. 

Dodatkowo kora czeremchy była wykorzystywana do walki z gorączką, natomiast napary z liści wykorzystywano w leczeniu chorób skórnych. Uważano również, że czeremcha jest symbolem długowieczności i zdrowia

Sprawdź przepis na obiad z kaszy gryczanej i kurczaka. Zobacz, jak zrobić piękne pisanki domowymi sposobami.

 

Czerwone i czarne owoce czeremchy
Fot. Canva