Działają zbawiennie na serce, a Polacy ich nie znają. Można rwać z krzewów za darmo

Warto się zdrowo odżywiać. Z pewnością efekty odpowiedniej diety zobaczymy w przyszłości, dlatego wprowadzenie zdrowych posiłków do jadłospisu jest bardzo ważne już teraz. Okazuje się, że istnieją owoce, które mają wiele właściwości prozdrowotnych, a do tego rosną w polskich lasach i można je bez problemu zerwać i zjeść.
Czym są owoce czeremchy?
Czeremcha może występować jako drzewo lub duży krzew, który można spotkać w niemal każdym zakątku Polski. Dzięki swoim licznym właściwościom zdrowotnym i leczniczym, owoce czeremchy cieszą się popularnością jako surowiec zielarski.

Taki owoc występuje między innymi na terenie całej Europy, ale można ją również spotkać na obszarze Azji Mniejszej oraz Syberii.
W Polsce czeremcha jest postrzegana jako pospolita roślina, która występuje najczęściej dziko, a konkretnie w wilgotnych lasach łęgowych, a także w miejscach znajdujących się w pobliżu jezior, rzek czy różnych strumieni.

Jakie zastosowania w kuchni ma czeremcha
Już od wieków czeremcha jest nieodłącznym elementem życia mieszkańców wsi. W dawnych czasach zbierano takie owoce, a następnie je suszono i stosowano jako dodatek do różnorodnych dań, ale również napojów podczas zimowych dni.
Ponadto czeremcha była bardzo popularna we wschodniej Polsce, gdzie była wykorzystywana do wyrobu wszelkiego rodzaju konfitur, syropów, a nawet nalewek.
Tradycyjne przepisy miały w sobie niepodważalny aromat. Pełne smaku i zdrowotnych właściwości od wielu lat przekazywane są z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu jej walory są cały czas doceniane i niezapomniane.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Czeremcha bogata jest w antyoksydanty, które wspierają układ krwionośny i neutralizują wolne rodniki. Zawiera także flawonoidy i antocyjany, zmniejszające ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Zawarta w niej witamina C wspomaga odporność organizmu, a błonnik, regulujący pracę układu pokarmowego.
Jakie właściwości ma czeremcha?
Na Podlasiu oraz w innych regionach Polski czeremcha znalazła szerokie zastosowanie, szczególnie w wypiekach. Mąka czeremchowa, pozyskiwana z tego drzewa, nadawała potrawom subtelny, migdałowy aromat.
Ponadto czeremcha była używana do barwienia tkanin, a w medycynie ludowej pełniła rolę wszechstronnego remedium na różnorodne dolegliwości. Między innymi wspierała trawienie, a także pomagała zwalczyć różne infekcje.
Dodatkowo kora czeremchy była wykorzystywana do walki z gorączką, natomiast napary z liści wykorzystywano w leczeniu chorób skórnych. Uważano również, że czeremcha jest symbolem długowieczności i zdrowia.
Sprawdź przepis na obiad z kaszy gryczanej i kurczaka. Zobacz, jak zrobić piękne pisanki domowymi sposobami.






































