Dzień baklawy - wszystko o uwielbianym deserze
Dziś swój dzień świętuje baklawa. Popularny bałkański deser charakteryzuje się chrupiącą delikatną strukturą oraz obłednie słodkim smakiem. Kto raz spróbował baklawy, ten nie pomyli jej z żadnym innym ciastem. Teraz baklawę możesz przygotować samodzielnie w domu.
Historia powstania baklawy sięga XV w. kiedy to przygotowywano ją w Konstantynopolu. Wedle innych źródeł deser ten był znany nawet wcześniej, ciesząc sułtana w Stambule. Dziś ze słodkiego ciasta słynie przede wszystkim Turcja oraz Grecja. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ten delikates wprowadzić również na polskie salony.
Przepis na bajecznie słodką baklawę
Składniki:
-
2 opakowania ciasta filo
-
500 g orzechów włoskich
-
1/2 łyżki cynamonu
-
4 łyżki cukru
-
1 i 1/2 kostki roztopionego masła
-
posiekane orzechy pistacjowe do dekoracji
Składniki na syrop:
-
1 i 1/2 szklanki cukru
-
1 niepełna szklanka wody
-
sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
Jak zrobić domową baklawę?
Zacznij od przygotowania syropu do baklawy . W tym celu w niewielkim garnuszku połącz wodę, sok z pomarańczy oraz cukier . Składniki zagotuj i mieszaj do momentu rozpuszczenia cukru . Gotuj ok. 10 minut na niewielkiej mocy palnika, aż płyn zgęstnieje, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia .
W blenderze przygotuj nadzienie do baklawy . Posiekaj w nim orzechy, cynamon oraz cukier. Stopień rozdrobnienia składników dostosuj do własnych preferencji .
Foremkę o wymiarach 30 x 23 wysmaruj odrobiną masła . Dno wyłóż jednym płatem ciasta filo i posmaruj je roztopionym masłem . Czynność powtarzaj do momentu uzyskania 8 warstw ciasta . Nieużywane płaty chroń przed wyschnięciem poprzez przykrycie ich ściereczka .
Na przygotowane dno baklawy nałóż połowę orzechowej masy . Na niej ułóż kolejne 4 warstwy ciasta filo nasmarowanego masłem . Wyłóż drugą część nadzienia z orzechów i przykryj ją resztą płatów ciasta, każdą warstwę smarując roztopionym masłem .
Ułożoną w formie baklawę pokrój w mniejsze kawałki . Ciasto przecinaj prawie do spodniej warstwy . Nie zapomnij o tym kroku, gdyż po upieczeniu baklawa jest bardzo krucha i trudna do porcjowania .
Przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni . Piecz przez ok. 2 godziny, aż baklawa nabierze złocistego koloru . Po upieczeniu polej ją przestudzonym syropem cukrowym i udekoruj posiekanymi pistacjami . Ciasto podawaj po całkowitym ostudzeniu . Kolejną orzechową propozycję deserową znajdziesz w tym przepisie . Temu wyjątkowemu wypiekowi nikt się nie oprze .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ziemniaki po szwajcarsku. Zachwycisz się nową wersją popularnego warzywa
-
Moczysz suszone grzyby w wodzie? Inny płyn sprawdzi się o wiele lepiej. Potrawy będą aksamitne
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama