Smakosze.pl Przepisy Dzień baklawy - wszystko o uwielbianym deserze
Canva / studiostockart

Dzień baklawy - wszystko o uwielbianym deserze

17 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Dziś swój dzień świętuje baklawa. Popularny bałkański deser charakteryzuje się chrupiącą delikatną strukturą oraz obłednie słodkim smakiem. Kto raz spróbował baklawy, ten nie pomyli jej z żadnym innym ciastem. Teraz baklawę możesz przygotować samodzielnie w domu.

Historia powstania baklawy sięga XV w. kiedy to przygotowywano ją w Konstantynopolu. Wedle innych źródeł deser ten był znany nawet wcześniej, ciesząc sułtana w Stambule. Dziś ze słodkiego ciasta słynie przede wszystkim Turcja oraz Grecja. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ten delikates wprowadzić również na polskie salony.

Przepis na bajecznie słodką baklawę

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta filo

  • 500 g orzechów włoskich

  • 1/2 łyżki cynamonu

  • 4 łyżki cukru

  • 1 i 1/2 kostki roztopionego masła

  • posiekane orzechy pistacjowe do dekoracji

Składniki na syrop:

  • 1 i 1/2 szklanki cukru

  • 1 niepełna szklanka wody

  • sok wyciśnięty z połówki pomarańczy

Jak zrobić domową baklawę?

Zacznij od przygotowania syropu do baklawy . W tym celu w niewielkim garnuszku połącz wodę, sok z pomarańczy oraz cukier . Składniki zagotuj i mieszaj do momentu rozpuszczenia cukru . Gotuj ok. 10 minut na niewielkiej mocy palnika, aż płyn zgęstnieje, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia .

W blenderze przygotuj nadzienie do baklawy . Posiekaj w nim orzechy, cynamon oraz cukier. Stopień rozdrobnienia składników dostosuj do własnych preferencji .

Foremkę o wymiarach 30 x 23 wysmaruj odrobiną masła . Dno wyłóż jednym płatem ciasta filo i posmaruj je roztopionym masłem . Czynność powtarzaj do momentu uzyskania 8 warstw ciasta . Nieużywane płaty chroń przed wyschnięciem poprzez przykrycie ich ściereczka .

Na przygotowane dno baklawy nałóż połowę orzechowej masy . Na niej ułóż kolejne 4 warstwy ciasta filo nasmarowanego masłem . Wyłóż drugą część nadzienia z orzechów i przykryj ją resztą płatów ciasta, każdą warstwę smarując roztopionym masłem .

Ułożoną w formie baklawę pokrój w mniejsze kawałki . Ciasto przecinaj prawie do spodniej warstwy . Nie zapomnij o tym kroku, gdyż po upieczeniu baklawa jest bardzo krucha i trudna do porcjowania .

Przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni . Piecz przez ok. 2 godziny, aż baklawa nabierze złocistego koloru . Po upieczeniu polej ją przestudzonym syropem cukrowym i udekoruj posiekanymi pistacjami . Ciasto podawaj po całkowitym ostudzeniu . Kolejną orzechową propozycję deserową znajdziesz w tym przepisie . Temu wyjątkowemu wypiekowi nikt się nie oprze .

Canva / WikiImages z Pixabay
Canva / WikiImages z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy