Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-07T174416.544

canva/eredniankina

Ekspresowy przepis na smażoną cukinię w cieście naleśnikowym

7 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Sezon na cukinię trwa - nie zwlekaj. To popularne warzywo można przyrządzić na wiele wyjątkowych sposobów. Jednym z nich jest usmażenie go w cieście naleśnikowym. Tak przyrządzona cukinia z pewnością podbije serca całej rodziny.

Cukinia należy zdecydowanie do jednych z najbardziej wszechstronnych warzyw. Niedawno zdradzaliśmy, jak zrobić z niej chrupiące placki oraz cudowne przetwory m.in. ketchup. Teraz poza poznać pyszną przekąskę przygotowaną na bazie tego warzywa. Poniżej podajemy przepis na wyborną cukinię w cieście naleśnikowym.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Składniki:

  • 1 większa cukinia

  • tłuszcz do smażenia

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Projekt bez tytułu - 2021-08-07T193713.713

Czy należy wrzucać mięso na rosół na wrzątek, czy zimną wodę?

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Pokrój cukinię na plasterki. W misce połącz składniki ciasta naleśnikowego: wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz sól, następnie wbij jajko i wlewając po trochu mleka energicznie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, aż otrzymasz gładkie ciasto. Możesz je opcjonalnie wzbogacić łyżeczką aromatycznego oregano.

Rozgrzej dużą patelnię z 2 łyżkami tłuszczu np. oleju. Wkłada do ciasta partiami plastry cukinii i je w nim zanurzaj. Plastry cukinii połóż na patelni i usmaż na umiarkowanym ogniu na złoty kolor ok.2 minuty z każdej strony. Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skon

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka na jesień, aż buzuje witaminami

Czytaj więcej >

Przepisy

Klasyczna sałatka gyros krok po kroku

Czytaj więcej >