Zupa cebulowa
Canva.com - bhofack2

Eleganckie danie za kilka złotych - klasyczna, francuska zupa cebulowa

Masz dość typowych polskich zup? Chciałbyś spróbować czegoś innego, nietypowego? Jeśli tak to z pewnością powinieneś spróbować przyrządzić zupę cebulową. To aromatyczne danie, w niczym nie przypomina smaku ostrej, surowej cebuli, więc bez obaw twój oddech nadal pozostanie świeży.

Zupa z cebuli

To danie, które pochodzi z Francji i jest bardzo łatwe w przygotowaniu, potrzebujesz do niego tak naprawdę tylko dużej ilości cebuli oraz bulionu. Często podaje się ją z grzanką zapiekanką z serem, aby podkręcić jeszcze bardziej jej wyrazisty smak.
Zupa cebulowa to idealny pomysł na danie w te chłodniejsze dni, ponieważ bardzo rozgrzewa!

Składniki na zupę cebulową

- 5 dużych cebul
- 3 łyżki masła
- łyżka oliwy
- 250 ml wina białego wytrawnego
- sól
- pieprz
- tymianek
- 500 ml bulionu wołowego
- 2 ząbki czosnku
- bagietka
- ser do zapiekania, może być żółty lub mozarella w kostce

Przygotowanie zupy cebulowej

Cebulę obierz i pokrój w piórka o różnej wielkości.
Do garnka o pojemności około 4 litrów wlej łyżkę oliwy oraz 3 łyżki masła, poczekaj, aż wszystko się rozpuści i ze sobą połączy.

Zmniejszyć ogień pod garnkiem i wsypać cebulę, gotować około 20 minut, aż zrobi się miękka i zbrązowieje.
Po zwiększeniu ognia wlać wino na cebulę i wszystko wymieszać tak, aby nic nie przywarło do dna. Kolejno wlać bulion i gotować na średnim ogniu przez kolejne 20 minut.
Zupę cebulową doprawić przyprawami do smaku około pół łyżeczki, soli, pieprzu oraz tymianku. Pogotować jeszcze 10 minut.

Bagietkę pokroić na średniej wielkości kawałki.
Zupę przelać do naczynia lub miseczek żaroodpornych, włożyć do nich po kawałku lub dwóch bagietki, którą natarliśmy wcześniej czosnkiem, a następnie zetrzeć na to ser.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec do momentu, aż ser się rozpuści.
Podawać od razu po wyciągnięciu z piekarnika.

Dodatki do zupy cebulowej

Jeśli nie masz możliwości, aby zapiec zupę w piekarniku, możesz zrobić do niej osobne grzanki.
Wystarczy, że na blaszce wyłożonej papierem ułożyć kawałki bagietki, skropisz je oliwą i natrzesz czosnkiem, a następnie zetrzesz na nie ser, wstawisz do nagrzanego piekarnika i poczekasz, aż ser się roztopi. Wtedy podawaj zupę w miseczkach, a na talerzyku obok po dwie grzanki.

Niektórzy oprócz wina dodają też do zupy cebulowej koniak lub brandy, jeśli jesteś fanem tego rodzaju alkoholi dodaj na koniec gotowania 60 ml jedno z wyżej wymienionych napoi i pogotuj jeszcze przez 10 minut. Zupa nabierze wtedy ostrzejszego smaku.

Bulion wołowy do zupy cebulowej

Jeśli chcesz przygotować domowej roboty bulion wołowy skorzystaj z przepisu podanego niżej.

Składniki:

- 600 g wołowiny np., szponder
- półtorej dużej marchewki
- duża pietruszka
- pół selera
- pół pora
- cebula
- 5 liści laurowych
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz

Przygotowanie

Przygotować garnek o pojemności około 5 litrów.
Mięso opłucz pod zimną wodą i włóż do garnka i wlej do niego 2 l wody. Zagotuj, a po powstaniu biało-szarej piany zbierz ją łyżką i zmniejsz gaz pod garnkiem na najmniejszy, przykryj i gotuj przez około 30 minut.

Marchew, pietruszkę seler oraz por obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do gotującego się mięsa.
Cebulę opalić palnikiem, lub od kuchenki gazowej, aż sczernieje wtedy ją również dodać do mięsa. Do garnka wrzucić ziele angielskie, liście laurowe oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotować wszystko razem na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez około 2,5/3 godziny.
Po upływie tego czasu, wyciągnąć z wywaru mięso oraz warzywa, a sam bulion przelać przez sito.

W ten sposób masz gotowy bulion wołowy, który możesz wykorzystać do swojej pysznej zupy cebulowej.

Następny artykuł