Eskalopki wieprzowe - najprostszy przepis na przepyszny obiad
Eskalopki wieprzowe to delikatne i bardzo aromatyczne mięso, które duszone w sosie grzybowym i białym winie wytrawnym smakują genialnie. Eskalopki to proste danie, idealne na rodzinny obiad. Poznaj najprostszy przepis na eskalopki wieprzowe w sosie pieczarkowym.
Eskalopki wieprzowe to kawałki mięsa wieprzowego bez kości, które gotowane w aromatycznym sosie pieczarkowym i białym winie nabierają doskonałego smaku, są miękkie i soczyste. Sos zagęść śmietaną i oprósz posiekaną natką pietruszki, to proste ale i świetne wykończenie dania.
Eskalopki wieprzowe w sosie pieczarkowym podaj z ziemniakami lub puree ziemniaczanym . Do mięsa możesz również podać ryż lub ulubioną kaszę, osobiście polecam białą kaszę gryczaną lub bulgur, które idealnie połączą się z sosem i eskalopkami. Danie świetnie smakuje także z ogórkami kiszonymi, burakami, tartą marchewką.
Jeśli szukasz pomysłu na wykwintne danie z wieprzowiną- tu poznasz przepis na policzki wieprzowe w aromatycznym sosie grzybowym.
Przepis na eskalopki wieprzowe
Składniki na 4 porcje:
-
500 g schabu bez kości
-
duża cebula czerwona
-
2 ząbki czosnku
-
400 g pieczarek
-
natka pietruszki
-
200 ml wina białego wytrawnego
-
3 łyżki śmietany 18% do sosów
-
2 łyżki mąki pszennej
-
sól, pieprz
-
olej rzepakowy do smażenia
-
łyżka masła
Jak zrobić eskalopki wieprzowe?
Schab umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki, każdy z nich lekko rozbij tłuczkiem do mięsa, następnie oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj cebulę i czosnek.
Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek, odsmaż chwilę i dodaj pieczarki. Całość oprósz solą, pieprzem i smaż przez kilka minut. Eskalopki podsmaż z każdej strony w większym garnku z grubym dnem na oleju, dodaj grzyby, podlej odrobiną wody i gotuj przez 10-15 minut na wolnym ogniu.
Źródło zdjęcia: canva/ Juan Moyano Do garnka wlej wino, dodaj resztę pietruszki i duś, aż całe wino i woda odparują. Gdy mięso już będzie miękkie, dodaj rozrobioną w zimnej wodzie śmietanę i dokładnie wymieszaj.