Smakosze.pl Przepisy Eskalopki wieprzowe - najprostszy przepis na przepyszny obiad
canva/Tatiana Volgutova

Eskalopki wieprzowe - najprostszy przepis na przepyszny obiad

12 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Eskalopki wieprzowe to delikatne i bardzo aromatyczne mięso, które duszone w sosie grzybowym i białym winie wytrawnym smakują genialnie. Eskalopki to proste danie, idealne na rodzinny obiad. Poznaj najprostszy przepis na eskalopki wieprzowe w sosie pieczarkowym.

Eskalopki wieprzowe to kawałki mięsa wieprzowego bez kości, które gotowane w aromatycznym sosie pieczarkowym i białym winie nabierają doskonałego smaku, są miękkie i soczyste. Sos zagęść śmietaną i oprósz posiekaną natką pietruszki, to proste ale i świetne wykończenie dania.

Eskalopki wieprzowe w sosie pieczarkowym podaj z ziemniakami lub puree ziemniaczanym . Do mięsa możesz również podać ryż lub ulubioną kaszę, osobiście polecam białą kaszę gryczaną lub bulgur, które idealnie połączą się z sosem i eskalopkami. Danie świetnie smakuje także z ogórkami kiszonymi, burakami, tartą marchewką.

Jeśli szukasz pomysłu na wykwintne danie z wieprzowiną- tu poznasz przepis na policzki wieprzowe w aromatycznym sosie grzybowym.

Przepis na eskalopki wieprzowe

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g schabu bez kości

  • duża cebula czerwona

  • 2 ząbki czosnku

  • 400 g pieczarek

  • natka pietruszki

  • 200 ml wina białego wytrawnego

  • 3 łyżki śmietany 18% do sosów

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

  • łyżka masła

Jak zrobić eskalopki wieprzowe?

Schab umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki, każdy z nich lekko rozbij tłuczkiem do mięsa, następnie oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj cebulę i czosnek.

Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek, odsmaż chwilę i dodaj pieczarki. Całość oprósz solą, pieprzem i smaż przez kilka minut. Eskalopki podsmaż z każdej strony w większym garnku z grubym dnem na oleju, dodaj grzyby, podlej odrobiną wody i gotuj przez 10-15 minut na wolnym ogniu.

Posiekana natka pietruszki

Źródło zdjęcia: canva/ Juan Moyano Do garnka wlej wino, dodaj resztę pietruszki i duś, aż całe wino i woda odparują. Gdy mięso już będzie miękkie, dodaj rozrobioną w zimnej wodzie śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy