Rosółwikipedia / autor: silar / licencja: CC 3.0

Ewa Chodakowska nigdy nie wrzuca do rosołu 1 rzeczy. Ma lepszą i zdrowszą alternatywę

Ewa Chodakowska bez ogródek daje znać, co myśli o popularnym dodatku do rosołu. Większość z nas ma go w swoich szafkach kuchennych. Ewa zdradza jak go ominąć ten szkodliwy składnik i wykonać najzdrowszą wersję rosołu.

Ewa Chodakowska od lat promuje w swoich mediach społecznościowych zdrowy styl życia. Trenerka Polaków skupia się przede wszystkim na ćwiczeniach, lecz równie chętnie dzieli się z fanami przepisami. W obecnych czasach w jedzeniu jest wiele szkodliwej chemii i to własnie przed nią swoich obserwatorów przestrzega Ewa Chodakowska. W ostatnim czasie postanowiła podzielić się na pośrednictwem serwisu Facebook swoimi przemyśleniami na temat rosołu. Wyjawiła fanom, że jeden z popularnych dodatków uważa za samo zło.

Najczęstszy błąd podczas kiszenia ogórków. Sprawdź, jak go uniknąćNajczęstszy błąd podczas kiszenia ogórków. Sprawdź, jak go uniknąćCzytaj dalej

Ewa Chodakowska radzi jak zrobić zdrową wersję rosołu

Przepis, który zamieściła na swoim profilu trenerka jest bardzo prosty do przygotowania. Najważniejszy jest dobór dobrej jakości składników oraz odrobina cierpliwości. Najlepsze, że możemy ugotować podwójną porcję i zbędną ilość zamrozić jako kostki lodu. W ten sposób będziemy mieli doskonały dodatek do kolejnych obiadów bez żadnego wysiłku. Do podzielenia się z fanami swoim sposobem na rosół, Ewę zmotywowała niechęć do najczęstszego dodatku, który ludzie masowo umieszczają w rosole.

Przepis na bulion według Ewy Chodakowskiej

Potrzebujesz:

  • cały kurczak z ekologicznej hodowli (bez kości)
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora
  • kawałek selera i kapusty
  • natka pietruszki
  • opalona cebula
  • ząbek czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • kilka kawałków suszonych grzybów

Dzisiaj grzeje:

  1. Nagły zwrot akcji, od jutra znika zakaz. Ministerstwo Zdrowia właśnie potwierdziło
  2. Teresa boi się chodzić do Biedronki. Ujawniła co się stało po zakupie popularnego produktu
  3. Emerycie, znamy już kwotę czternastej emerytury. Uśmiech na Twojej twarzy gwarantowany

Wszystkie składniki rosołu umieszczany w garnku, zalewamy zimną wodą tak aby pokryła wszystkie elementy. Gotujemy z przyprawami na wolnym ogniu, zdejmując pojawiającą się na wierzchu pianę. Gdy piana zniknie gotujemy rosół pod przykryciem około 1,5 godziny. Doprawiamy świeżym pieprzem i posypujemy świeżą natką pietruszki.

Składnik, który nie pojawia się w tym przepisie to kostka rosołowa. Według Ewy Chodakowskiej nigdy nie powinna ona gościć w naszych przepisach. W jej składzie znajdziemy samą chemię, a rosół przygotowany od zera samodzielnie jest najpyszniejszy i najlepszy dla naszego zdrowia.

Najlepsze newsy:

  1. Do sieci wyciekło nieznane dotąd zdjęcie Agaty Dudy. Internauci dopatrzyli się czegoś dziwnego, chodzi o jeden konkretny szczegół
  2. Niepokojące wieści z południa Polski. Grał na weselu. Miał koronawirusa. Sytuacja jest poważna
  3. Kotlety schabowe mięciutkie jak aksamit. Dzięki trikowi Kuronia z folią, genialny przepis
  4. Kuba Wojewódzki pochwalił się wartą majątek kuchnią. Został skrytykowany, nie wszystkim się spodobała
  5. Gotujesz rosół na kurczaku? Babcie ostrzegają, 1 część kury w ogóle się nie nadaje, nie wrzucajcie jej do garnka
  6. Znany polski bramkarz oświadczył się prawdziwej piękności. Sam nie spodziewał się, że powie "tak" (FOTO)

Źródło: Facebook/ Ewa Chodakowska

Następny artykuł