Smakowity kapuśniak niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. W każdym domostwie zupę przygotowuje się odrobinę inaczej. Jednak mało kto wzbogaca przysmak o grzyby. Dzięki nim kultowy kapuśniak wyjdzie jeszcze lepiej. Prośby o dokładkę są pewne.
Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby domowy kapuśniak. Tym razem uwielbianą zupę urozmaicimy suszonymi grzybami. Raz skosztujesz i już nigdy nie zrobisz inaczej. Przepis jest banalnie prosty.
Kotlety schabowe z nadzieniem musztardowo-serowym
CZYTAJ DALEJObłędny kapuśniak z dodatkiem grzybów
Kapuśniak jest bez dwóch zdań pyszną zupą, której bardzo ciężko się oprzeć. Zazwyczaj możemy natknąć się w niej na składniki takie jak kiszona kapusta, kiełbasa i ziemniaki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do garnka wrzucić także suszone grzyby. Jakie produkty będą nam potrzebne?
1200 ml bulionu
500 g kiszonej kapusty
350 g żeberek
150 g wędzonej kiełbasy
2 marchewki
pietruszka
2 cebule
50 g suszonych grzybów
odrobina cukru
kminek
3 liście laurowe
pieprz
sól
Sprawdzony przepis na grzybowy kapuśniak
Kapustę przekładamy na sitko i płuczemy. Jeśli zależy nam na bardziej kwaśnej zupie, możemy pominąć ten etap. Odsączoną kiszonkę rozdrabniamy. Pietruszkę i marchewkę obieramy. Warzywa kroimy na plasterki. Jedną cebulę drobno siekamy. Składniki umieszczamy w garnku z bulionem.
Wywar wzbogacamy o suszone grzyby i żeberka podzielone na kawałki. Całość uzupełniamy przyprawami i gotujemy pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie wyławiamy grzyby i kroimy je na paski. Wrzucamy je z powrotem do zupy.
Kiełbasę kroimy na plastry. Podsmażamy ją razem z drugą cebulą. Zarumienioną mieszankę dodajemy do kapuśniaku. Na osobnej patelni karmelizujemy niewielką ilość cukru. Dodajemy do niego pół szklanki wody. Roztwór przelewamy do garnka.
Kapuśniak gotujemy jeszcze przez kilka minut. Żeberka wyjmujemy, oddzielamy z nich kawałki mięsa i wkładamy do zupy. Na koniec doprawiamy specjał wedle uznania. Najlepiej serwować go z ugotowanymi ziemniakami.
W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o tym, jakie przyprawy najlepiej sprawdzają się w przypadku kapuśniaku. Godny uwagi jest również przepis na rozgrzewającą wersję zupy.
Kapuśniak z grzybami
Canva / arfo
Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni
Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel