Smakosze.pl
Kapuśniak z dodatkiem grzybów

Canva / arfo

Fantastyczny kapuśniak z dodatkiem grzybów - pyszna i rozgrzewająca zupa

15 Listopada 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowity kapuśniak niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. W każdym domostwie zupę przygotowuje się odrobinę inaczej. Jednak mało kto wzbogaca przysmak o grzyby. Dzięki nim kultowy kapuśniak wyjdzie jeszcze lepiej. Prośby o dokładkę są pewne.

Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby domowy kapuśniak. Tym razem uwielbianą zupę urozmaicimy suszonymi grzybami. Raz skosztujesz i już nigdy nie zrobisz inaczej. Przepis jest banalnie prosty.

Kotlety schabowe z wyjątkowym nadzieniem

Kotlety schabowe z nadzieniem musztardowo-serowym

CZYTAJ DALEJ

Obłędny kapuśniak z dodatkiem grzybów

Kapuśniak jest bez dwóch zdań pyszną zupą, której bardzo ciężko się oprzeć. Zazwyczaj możemy natknąć się w niej na składniki takie jak kiszona kapusta, kiełbasa i ziemniaki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do garnka wrzucić także suszone grzyby. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 1200 ml bulionu

  • 500 g kiszonej kapusty

  • 350 g żeberek

  • 150 g wędzonej kiełbasy

  • 2 marchewki

  • pietruszka

  • 2 cebule

  • 50 g suszonych grzybów

  • odrobina cukru

  • kminek

  • 3 liście laurowe

  • pieprz

  • sól

Sprawdzony przepis na grzybowy kapuśniak

Kapustę przekładamy na sitko i płuczemy. Jeśli zależy nam na bardziej kwaśnej zupie, możemy pominąć ten etap. Odsączoną kiszonkę rozdrabniamy. Pietruszkę i marchewkę obieramy. Warzywa kroimy na plasterki. Jedną cebulę drobno siekamy. Składniki umieszczamy w garnku z bulionem.

Wywar wzbogacamy o suszone grzyby i żeberka podzielone na kawałki. Całość uzupełniamy przyprawami i gotujemy pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie wyławiamy grzyby i kroimy je na paski. Wrzucamy je z powrotem do zupy.

Kiełbasę kroimy na plastry. Podsmażamy ją razem z drugą cebulą. Zarumienioną mieszankę dodajemy do kapuśniaku. Na osobnej patelni karmelizujemy niewielką ilość cukru. Dodajemy do niego pół szklanki wody. Roztwór przelewamy do garnka.

Kapuśniak gotujemy jeszcze przez kilka minut. Żeberka wyjmujemy, oddzielamy z nich kawałki mięsa i wkładamy do zupy. Na koniec doprawiamy specjał wedle uznania. Najlepiej serwować go z ugotowanymi ziemniakami.

W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o tym, jakie przyprawy najlepiej sprawdzają się w przypadku kapuśniaku. Godny uwagi jest również przepis na rozgrzewającą wersję zupy.

Kapuśniak z grzybami

Kapuśniak z grzybami

Canva / arfo

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Racuchy na kefirze

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >