Fasolka szparagowa może zmienić się w przepyszne frytki.pixabay/Alehandra13

Niedrogie, a przepyszne frytki z fasolki szparagowej. Chrupiąca i smaczna przekąska, która zaskakuje prostotą wykonania

Fasolka szparagowa ląduje teraz na naszych talerzach niezwykle często. Niemal zawsze jemy ją z dodatkiem usmażonej na złoto bułki tartej, ale nie jest to w końcu jedyna potrawą, jaką przyrządzimy z pysznego warzywa. Tym razem zaskoczymy nawet tych, którzy niecierpliwie śledzą najnowsze przepisy.

Fasolka szparagowa jest już przyjemnie tania i znajdziemy ją niemal w każdym warzywniaku, sklepie czy bazarze. Uwielbiamy ją za to, że smakuje wybornie bez konieczności dodawania do niej wyszukanych dodatków. Nieśmiertelna fasolka z bułką tartą ucieszy każdego smakosza, ale dobrze wiemy, że nawet im może się znudzić przyrządzanie jej zawsze w ten sam sposób. Fasolka z ziemniakami z koperkiem i jajkiem sadzonym oczywiście nieprędko nam się znudzi, ale tym razem odkryliśmy zaskakujące danie z tego warzywa.

Stało się, Biedronka musiała podjąć kluczową decyzję. Ogromna zmiana godzin otwarcia, klienci przecierają oczyStało się, Biedronka musiała podjąć kluczową decyzję. Ogromna zmiana godzin otwarcia, klienci przecierają oczyCzytaj dalej

Fasolka szparagowa może magicznie zmienić się w obłędnie pyszne frytki. Chrupka i prosta przekąska pozwala odkryć warzywo na nowo

Fasolka szparagowa może smakować zupełnie inaczej, jeśli przyrządzimy ją w nowy sposób. Szparagowe frytki to nieco zdrowsza wersja popularnego fast foodu i idealna opcja dla ciekawskich miłośników jedzenia. Chrupiące słupki usmażone na złoty kolor staną się świetną letnią przekąską, ale równie dobrze będą pasować na przykład do ulubionych kotletów czy panierowanej ryby. Koniecznie sprawdźcie, z jakim sosem mogą one smakować najlepiej. Przepyszną potrawe przygotowała w Dzień Dobry TVN blogerka Maria Banach.

Dzisiaj grzeje:

  1. Ewa i Marcin kupili w Lidlu urządzenie do kawy za 499 zł. Rozpakowali i zatkało ich, kolosalna pomyłka
  2. Likwidacje i zwolnienia. Uwielbiana w Polsce sieciówka zamknie 170 sklepów

Składniki:

  • 200 gramów fasolki szparagowej,
  • jajko,
  • ok. pół szklanki mleka,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej plus nieco więcej do obtoczenia frytek,
  • sól,
  • olej roślinny.

Przygotowanie:

  • Fasolkę myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, gotujemy ok. 5 min i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Jajko wbijamy do miski, dolewamy mleko, dosypujemy mąkę, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy wszystko.
  • Fasolkę szparagową obtaczamy najpierw w mące, a potem obtaczamy w cieście.
  • Na mocno rozgrzany olej wkładamy szparagowe frytki tak, aby nie stykały się ze sobą za bardzo. Smażymy po ok. 2 min z każdej strony, a następnie odsączamy je na ręczniku papierowym. Podajemy od razu z ulubionym sosem.

fasolka frytkiźródło: youtube/tvn.pl

Najlepsze newsy:

  1. Sądzili, że trafili na pusty magazyn. W środku zobaczyli setki oczu błagających o pomoc
  2. Dwa wypadki na lotnisku w Polsce, służby ruszyły do akcji. Wszystko działo się błyskawicznie
  3. Niemożliwe, ile kosztują pierogi w restauracji Gessler. Cena nie mieści się w głowie
  4. Wyciekły zdjęcia obiadów z polskich więzień. Dietetycy dbają o osadzonych, koszt 1 posiłku nie jest tajemnicą
  5. Zaczęło się, od dzisiaj ogromna zmiana w Biedronce. Klientów czeka wielka niespodzianka
  6. Legia Warszawa potwierdziła pierwszy letni transfer. Gwiazda Ekstraklasy trafi na Łazienkowską, to już oficjalne

Źródło: Kulinarna Polska

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł