Fasolka szparagowa żółtahttps://ranozebrano.pl/warzywa-owoce/product-2214-fasolka-szparagowa-ta-1kg?gclid=Cj0KCQjw9IX4BRCcARIsAOD2OB3cNapINDRx8EG9I_Y2KYi2FnulW-YstBPuN0sn-U3VhuTJTFxfxeYaAhnCEALw_wcB

Nowa odsłona fasolki szparagowej. Gdy dodamy do niej 1 dodatek, staje się niesamowicie chrupiącą przekąską

Fasolka szparagowa jest prawdziwą bombą smakową. O tej porze roku jest najsmaczniejsza, jemy ją niemal każdego dnia. Dodatek wyjątkowego składnika sprawia, że to znane nam doskonale warzywo nabiera zupełnie nowego charakteru.

Fasolka szparagowa jest teraz najpyszniejsza, a jej cena maleje z każdym dniem. Jej świetny smak sprawia, że to jedno z naszych ulubionych warzyw sezonowych. Co najlepsze możemy się nią rozkoszować do woli, bo zawiera bardzo niewiele kalorii - zaledwie 31 w 100 gramach. Dzięki temu nie tuczy nawet w większej ilości, ktorą teraz pochłaniamy. Poza jej dietetycznymi właściwościami, fasolka szparagowa to niezastąpione źródło witamin i minerałów. Zawartość kwasu foliowego sprawia, że jest wręcz polecana dla kobiet w ciąży, a błonnika sprzyja dietom odchudzającym. Żółta fasolka jest naładowana fosforem i potasem, a także witaminą A, zwaną beta-karotenem.

40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladł 40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladłCzytaj dalej

Wybitny przepis na fasolkę szparagową

Odpowiednio przygotowana fasolka szparagowa to prawdziwy raj dla podniebienia. Możemy ją jeść jedynie ugotowaną z lekko osolonej i posłodzonej wodzie, a także z wyrazistą polewą z masła oraz bułki tartej. Te smaki znamy doskonale, dlatego w tym sezonie warto sięgnąć po coś zupełnie nowego i zaskoczyć bliskich oryginalnym przepisem.

Dzisiaj grzeje:

  1. GIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterie
  2. 3,4 tys. osób zyska dodatkowe pieniądze do wynagrodzenia. 1700 złotych ekstra

Potrzebujesz:

  • 0,5 kg fasolki szparagowej
  • 4 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Fasolkę szparagową dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie wycinamy twarte końcówki - najlepiej zrobić to małym nożykiem, pójdzie naprawdę sprawnie. Fasolkę gotujemy z solidnie osolonej, wrzącej wodzie przez 7-10 min, w zależności od tego, jak dojrzałą partię mamy. W międzyczasie, gdy fasolka się gotuje, rozgrzewamy suchą patelnię. Na gorącą powierzchnię patelni wysypujemy ziarna sezamu i je prażymy. Podczas tej czynności powinniśmy często potrząsać patelnią, aby sezam się nie przypalił. Do uprażonego sezamy dodajemy masło i mieszamy dopóki nie połaczą się w jedno. Ugotowaną fasolkę odcedzamy i dodajemy do patelni wraz z solą i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy, aby sezam równomiernie pokrył fasolkę.

Fasolka szparagowa w tym wydaniu jest przepyszna. Sezam nadaje jej chrupkości oraz lekko orzechowego posmaku. Możemy spożywać ją samodzielnie, lecz świetnie sprawdzi się jako dodatek do tradycyjnego obiadu czy dań azjatyckich. Nic tylko zajadać.

Najlepsze newsy:

  1. Mateusz Morawiecki znów pokazał, na co go stać, nie mógł sobie odpuścić. "Niech pan odbędzie debatę sam ze sobą"
  2. Tragiczny skutek żywiołu, 18 osób nie żyje. Zdjęcia z Japonii wywołują łzy w oczach
  3. Pokroiła rzodkiewkę i ogórki, ale dopiero po dodaniu 3. składnika surówka zachwyciła smakiem. Idealna do mięsa i na upalne dni
  4. Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich obłędnie chrupiące krokiety, rodzina będzie zachwycona
  5. Stary przepis na ogórki kiszone, które zawsze wychodzą twarde. Sekretem jest wyjątkowy składnik
  6. Tragiczna informacja obiegła media. Młody gwiazdor utonął na oczach przyjaciół, miał zaledwie 24 lata

Źródło: Przeslijprzepis

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł