Fasolka szparagowa będzie zawsze zdrowa, jeśli nie popełnimy pewnych błędów podczas jej gotowania.youtube/ TalerzPokus

Przyrządzając fasolkę szparagową, zawsze pamiętaj o 2 zasadach. Jeśli je zignorujesz, skutki mogą być opłakane

Fasolka szparagowa jest jednym z największych letnich przysmaków. Chętnie podajemy ją do obiadu z podsmażoną na złoto bułką tartą i cenimy ją za szybkie przygotowanie. Niestety nawet w przypadku gotowania tego warzywa można popełnić pewne błędy, które mogą nas słono kosztować.

Fasolka szparagowa jest niezwykle zdrowa - jest niskokaloryczna, a przy tym dostarcza mnóstwa witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej między innymi witaminę A, witaminy z grupy B wspomagające prace układu nerwowego, wapń, magnez, fosfor, żelazo, fluor, potas, mangan, kwas foliowy i miedź. Żółte i zielona warzywa co prawda nieco różnią się zawartością cennej witaminy A i kwasu foliowego - znajdziemy je w zielonej fasolce - zaś fosfor i potas kryje się w żółtej. Wszystkie cenne właściwości mogą jednak zniknąć, jeśli przyrządzimy ją w nieodpowiedni sposób.

Polacy masowo i nieświadomie popełniają karygodny błąd przy zakupie mięsa mielonego na kotlety. Decydująca jest 1 cechaPolacy masowo i nieświadomie popełniają karygodny błąd przy zakupie mięsa mielonego na kotlety. Decydująca jest 1 cechaCzytaj dalej

Fasolka szparagowa ma mnóstwo zdrowych witamin i składników odżywczych, ale jeśli popełnimy 2 koszmarne błędy, nie będziemy mogli się z nich cieszyć. Koniecznie sprawdźcie, jak ich uniknąć

Fasolka szparagowa przed ugotowaniem powinna oczywiście zostać umyta i pozbawiona zdrewniałych końcówek. Tak jak w przypadku innych warzyw nie warto gotować jej zbyt długo, by w wysokiej temperaturze nie zginęły cenne składniki. Wystarczy ugotować ja na parze lub w wodzie nie dłużej niż przez kwadrans, by była lekko chrupka i nierozgotowana i nie straciła koloru. Dowolne dodatki - nie tylko smażona bułka tarta - sprawią, że będzie smakować wybornie. Problematyczne okazują się jednak przetwory z uwielbianego warzywa.

Dzisiaj grzeje:

  1. Pokroiła ogórka obieraczką do warzyw i wrzuciła 2 składniki. Letnia surówka podbiła serca gości
  2. Wystarczy małe niedopatrzenie, chwila nieuwagi. A mandat 300 zł wpłynie błyskawicznie

Powinniśmy zachować szczególną ostrożność podczas marynowania fasolki szparagowej. Okazuje się, że może się w niej pojawić jad kiełbasiany, ale w łatwy sposób możemy zyskać pewność, że nie pojawi się on w słoiku, jeśli będziemy pamiętać o bardzo ważnej rzeczy. Gotowe przetwory powinniśmy dla pewności pasteryzować trzy razy. Pierwszego i drugiego dnia należy w tym celu gotować weki przez godzinę, a trzeciego dnia przez trzydzieści minut.

Najlepsze newsy:

  1. W TVP szykuje się prawdziwa rewolucja? Zadziwiające doniesienia mediów, nie mają wątpliwości, chodzi o Jacka Kurskiego
  2. Pilnie 6-latek został zaatakowany, turyści walczyli o jego życie. Tragedia na wakacjach za granicądwa kąpieliska nad polskim morzem. Co się stało?
  3. Mszyce niszczą twoje krzewy owocowe? Zasiej obok nich jedną konkretną roślinę
  4. Mąż Maryli Rodowicz zobaczył co gwiazda dodaje do potraw i nie wytrzymał. Tajemnica wyszła na jaw w przykrych okolicznościach
  5. Konfitura z buraków jest lepsza i zdrowsza niż owocowe wersje. Obłędnie słodki smak sprawi, że będziesz wracać do niej bez końca
  6. Mężczyzna zmienił płeć i gra z kobietami. Niebawem może zadebiutować w reprezentacji (FOTO)

Źródła: kuchnia.wp.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł