Fasolka szparagowa może być czasem bardzo szkodliwa.Public Domain Pictures

Jedzenie fasolki szparagowej może grozić ogromnym niebezpieczeństwem. Musisz zawsze pamiętać o 2 zasadach

Fasolka szparagowa co prawda nadal jest bardzo droga, ale niekiedy trudno nam się powstrzymać przed zakupem, bo uwielbiamy jej smak. Młoda fasolka z bułką tartą jest przepyszna i w takiej formie przyrządzamy ją najczęściej, ale niektórzy robią z niej też przetwory. Jak się okazuje, nawet w niepozornej fasolce może się jednak czaić groźna trucizna, jeśli nieodpowiednio ją przygotujemy. Radzimy, jakie 2 magiczne zasady uchronią nas przed zatruciem.

Fasolka szparagowa w sezonie smakuje najlepiej i nie wymaga żadnych specjalnych dodatków. Chętnie jemy ją ze zrumienioną na złoto bułką tartą czy też z jajkiem sadzonym i ziemniakami, gdy nie mamy ochoty na mięsny obiad. Zwykle gości też ona na talerzach wszystkich osób dbających o zdrowie, bo jest niskokaloryczna i niezwykle zdrowa. Niestety okazuje się, że chociaż warzywa rzadko bywają przyczyną zatruć pokarmowych, nie jest to niemożliwe, dlatego jeśli przygotowujemy fasolkę w słoikach, powinniśmy być ostrożni.

Robert zamówił skromny obiad dla 2 osób nad polskim morzem. Dostał paragon i zastygł, musiał zapłacić 200 zł, ceny orbitująRobert zamówił skromny obiad dla 2 osób nad polskim morzem. Dostał paragon i zastygł, musiał zapłacić 200 zł, ceny orbitująCzytaj dalej

Fasolka szparagowa jest niezwykle zdrowa, ale jeśli robimy z niej przetwory, musimy pamiętać o 2 ważnych zasadach. Ich pomijanie może nam poważnie zaszkodzić

Fasolka szparagowa najlepiej smakuje wtedy, gdy krótko gotujemy ją w wodzie i podajemy do obiadu lub zjadamy na lekką kolację. Częśc największych miłośników letnich smaków uwielbia jednak zamykać smaki lata w słoiku, by cieszyć się nimi także jesienią i zimą, jeśli nie mamy akurat pod ręką mrożonych warzyw. Jak się okazuje, takie przetwory mogą być zdrowe tylko pozornie. Jeśli bowiem nieodpowiednio zapasteryzujemy warzywa i owoce, możemy się poważnie zatruć.

Dzisiaj grzeje:

              1. Zaczęło się dzisiaj rano. Klienci Lidla są wniebowzięci
              2. Drastyczny wzrost inflacji. Niepokojąca sytuacja w Polsce

W domowych przetworach, które są zwykle bardzo smaczne i zdrowe, może kryć się niebezpieczna trucizna. Jad kiełbasiany, zwany także toksyną botulinową, niesłusznie kojarzy się tylko z mięsem i konserwami, bo jego bakterie mogą się czaić także w zamkniętych w słoiku warzywach, owocach. Na szczęście możemy ich łatwo uniknąć, jeśli zastosujemy się do zaleceń ekspertów i zagotujemy przetwory co najmniej trzykrotnie. Wystarczy, że pierwszego i drugiego dnia po zamknięciu warzyw będziemy je gotować przez godzinę, a trzeciego dnia przez 30 minut. Dzięki temu możemy mieć pewność, że przetwory nie będą zawierać trujących bakterii. Co ciekawe, zatrucia toksyna botulinowa zdarzają się najczęściej w okresie od lata do jesieni, ale chociaż w ostatniej dekadzie ich poziom utrzymuje się na poziomie 20-40 przypadków rocznie, mogą być one śmiertelne, dlatego nie warto lekceważyć zaleceń dotyczących pasteryzowania.

Najlepsze newsy:

            1. Jacek Kurski jednak przechytrzy wszystkich? Zadziwiające doniesienia, TVP może czekać rewolucja
            2. Urząd wydał oświadczenie, nie znoszą obostrzenia. Nadzieje wielu Polaków przepadły
            3. Masz monetę 5 zł? Dzisiaj w Biedronce zrobisz furorę, niesamowita wiadomość
            4. Nie mieści się w głowie, jak cenne są fusy po kawie. Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj, mają ogrom zastosowań
            5. Internauci odkryli sekret córki Magdy Gessler? Nie kryją zachwytu, sypią się miłe słowa
            6. Nie żyje kochany przez miliony gwiazdor. Był jedną z ikon sportu

Źródło: zdrowie.pap.pl

Następny artykuł