

23 Czerwca 2020
Fenomenalna sałatka z fasolki szparagowej i młodych ziemniaczków. Nic jej nie pobija, właśnie teraz smakuje najlepiej
Okres wiosenny i letni to czas, w którym możemy cieszyć się fantastycznymi młodymi warzywami. Wśród nich królują młode ziemniaczki i fasolka szparagowa. Okazuje się, że idealnie komponują się one w przepysznej sałatce ziemniaczanej. Już teraz możesz przekonać się jak można przygotować ją w niezwykle prosty sposób.
Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa to jedna z tych rzeczy, która jest uwielbiana przez amatorów świeżych warzyw. Jej fantastyczny smak potrafi zawrócić w głowie. W związku z tym warto go wykorzystać w najróżniejszych potrawach. Jedną z nich jest sałatka ziemniaczana, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników.
Fasolka szparagowa w sałatce ziemniaczanej
W sklepach coraz łatwiej o zdobycie młodych warzyw i ciężko znaleźć osobę, która nie byłaby zadowolona z tego faktu. Młode ziemniaczki i fasolka szparagowa w fantastyczny sposób łączą się smakami. W związku z tym warto wykorzystać je w jednej potrawie. Sałatka ziemniaczana idealnie sprawdzi się w tym zadaniu. Zanim przystąpimy do przygotowań musimy zaopatrzyć się w następujące składniki:
- 700 g młodych ziemniaków
- 300 g fasolki szparagowej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 cebula
- pół pęczka koperku
- opakowanie sosu sałatkowego
- sól i pieprz
Dzisiaj grzeje: 1. Młode ziemniaki, fasolka szparagowa, a do nich pyszne mięso? Od dziś kupisz je w Biedronce za śmieszne pieniądze, tak tanio jeszcze nie było
2. 1200 zł dla 55 tys. Polek. Mało kto wie, że po pieniądze wystąpić mogą też mężczyźni
Przepis na sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową jest niezwykle prosty
Na samym początku szorujemy młode ziemniaczki i gotujemy je w mundurkach. Kiedy już są gotowe i ostygną, wówczas kroimy je na małe kawałki. Fasolka szparagowa powinna być porządnie umyta. Odcinamy jej końcówki i przecinamy na pół. Umieszczamy ją we wrzątku i gotujemy tak, aby była delikatnie twarda. Gotową fasolkę odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie w drobną kostkę kroimy cebulę. Teraz możemy przystąpić do przygotowania sosu.
W naczyniu mieszamy ze sobą jogurt i majonez. Dodajemy do niego wyciśnięty czosnek oraz sos sałatkowy. Całość należy dokładnie wymieszać. Powstały sos czosnkowy łączymy z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i cebulą. Naszą sałatkę ziemniaczaną z wierzchu posypujemy posiekanym koprem. Po schłodzeniu w lodówce nasze danie jest już gotowe.
Najlepsze newsy:
- Tarcza antykryzysowa i ograniczenie wolności? Przykre konsekwencje mogą spotkać każdego Polaka, szczególnie pewną grupę zawodową
- Zamówił w Juracie placki ziemniaczane. Kwota z paragonu wprawiła go w osłupienie
- Truskawki tanieją, ale nie mamy powodów do radości. Słowa eksperta mogą zasmucić
- Wysyp fusy z kawy w ogrodzie. Pozbędziesz się bardzo uciążliwych szkodników
- Tajemny dodatek do rosołu, który zupełnie odmienia jego smak. Nie chodzi o warzywa ani przyprawy, dodaje go również Ewa Wachowicz
- Bardzo złe informacje w sprawie Turnieju Czterech Skoczni. Polacy będą musieli poradzić sobie bez kibiców)
Źródło: Smaki na talerzu
Następny artykuł