Fasolka szparagowa w zupełnie nowym wydaniu smakuje cudownie.kadr z kanału Kuchnia Marioli/Youtube

Miał dość fasolki szparagowej z masłem i bułką tartą. Jego alternatywna wersja wygrywa niesamowitym smakiem

Fasolka szparagowa pojawiała się na naszych talerzach niezwykle często, bo jest jednym z tych warzyw, które niezmiennie kojarzą się z latem. Niemal zawsze podajemy ją ze złocistą bułką tartą podsmażoną na maśle, ale pewien mężczyzna zupełnie znudził się już tą wersją. Udało mu się jednak odkryć fasolkę szparagową na nowo, gdy dodał do niej zupełnie inne składniki.

Fasolka szparagowa polana masłem z bułką tartą jest niewątpliwie letnim klasykiem. Warzywo jest tak pyszne, że wystarczy tylko odpowiednio je ugotować i dodać zaledwie kilka przypraw, aby wydobyć z niego pełnię smaku. Rumiana bułka tarta oczywiście idealnie pasuje do fasolki, ale nawet jej najwięksi miłośnicy są czasem ciekawi nowych dań i właśnie wtedy warto przyrządzić polecane przez nas danie. Pewien mężczyzna był bardzo ciekawy, jak znane warzywo smakuje z zupełnie innymi składnikami. Wpadł na pomysł, by połączyć ją z kilkoma składnikami, które akurat miał pod ręką.

Oskarżyli zakażoną gwiazdę TVN o kłamstwo. Nagraniem, na którym je znienawidzone warzywo, zamknęła wszystkim ustaOskarżyli zakażoną gwiazdę TVN o kłamstwo. Nagraniem, na którym je znienawidzone warzywo, zamknęła wszystkim ustaCzytaj dalej

Fasolka szparagowa w innej wersji zachwyca obłędnym smakiem

Fasolka szparagowa na gorące dni świetnie sprawdzi się na lekki obiad. Wbrew pozorom nie musimy zawsze podawać jej z jajkiem sadzonym, ziemniakami i bułką tartą. Znudzony znanym połączeniem smaków miłośnik fasolki dodał do niej ulubione zioła, czosnek i sok z cytryny i był mocno zaskoczony tym, jak aromatyczne i orzeźwiające danie udało mu się stworzyć. Zwykła natka pietruszki czy koperek będą pasować do niej idealnie, ale mięta czy rozmaryn także ciekawie podkreślą smak warzywa. Pamiętajmy, by nie rozgotować fasolki za bardzo - najsmaczniejsza będzie wtedy, gdy pozostanie jędrna i lekko chrupiąca. Bardzo podobne danie przygotowano na kanale Kuchnia Marioli na Youtubie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Godzinę temu ministerstwo zdrowia oficjalnie potwierdziło. Wiadomość dla wszystkich Polaków
  2. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  3. Mogą wejść na konta, ściągnąć chore kwoty. Od stycznia kontrolerzy pobrali już 464 mln zł i wciąż im mało

Składniki:

  • 0,5 kg fasolki szparagowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ulubione zioła: natka pietruszki i/albo garść mięty, garść koperku,
  • sok z połowy cytryny,
  • oliwa,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Fasolkę szparagowa gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut. W tym czasie w garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią drobno posiekany czosnek, gdy lekko się zezłoci, dodajemy obgotowaną fasolkę, dolewamy szklankę wody i doprawiamy wszystko do smaku. Dusimy przez 10 minut, po czym dodajemy posiekane zioła i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i od razu podajemy.

Zostało jej sporo rosołu z niedzieli. Zrobiła z niego 2 niesamowicie pyszne zupy na cały tydzieńZostało jej sporo rosołu z niedzieli. Zrobiła z niego 2 niesamowicie pyszne zupy na cały tydzieńCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Wpis Justyny Żyły został już usunięty, ale w sieci nic nie ginie. Wyciągnęła kolejne działo, przeciwko byłemu mężowi
  2. Ponad 16 tysięcy Polaków odciętych od świata. Setki interwencji. Koszmar
  3. Na ogórkach kiszonych zobaczyłaś białą pianę? Ważny sygnał dla każdej gospodyni
  4. 1 prosty trick sprawi, że schabowe będą idealnie kruche i soczyste. Korzystają z niego najlepsi kucharze
  5. Zapomnijcie o ogórkach kiszonych. Teraz na stołach rządzą kiszone buraki, symfonia smaku, niezwykłe doznania, nie sposób się im oprzeć
  6. Robert Lewandowski powiedział, kiedy zakończy karierę. Padła konkretna data

Źródło: WP

Następny artykuł