faworki
Wikipedia / Błażej Pieczyński/CC BY-SA 2.0

Jesz faworki czy chrust? Już wiadomo, która nazwa jest poprawna

W tłusty czwartek wielu z nas nie liczy kalorii i sięga po słodkie przysmaki. Rekordy popularności biją wtedy pączki oraz faworki lub chrust. Którego określenia powinniśmy używać na ten przypominający kokardkę smakołyk? Głos zabrali językoznawcy.

Faworki kojarzą się z okresem karnawału, a szczególnie jednym z jego ostatnich akcentów, czyli tłustym czwartkiem (tutaj przeczytacie, kiedy go w tym roku będziemy obchodzić). Są to smażone na głębokim tłuszczu chrupkie ciastka o słodkim smaku w kształcie kokardki. Wielu Polaków używa jednak zupełnie innego określenia na ten przysmak, które z nich jest poprawne.

Faworki czy chrust? Eksperci rozwiali wszelkie wątpliwości!

Językoznawca profesor Jerzy Bralczyk w rozmowie z Gazetą Wyborczą odpowiedział na pytanie, czy któreś z określeń na popularny przysmak jest błędne. Okazuje się, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby potrawę nazywać zarówno "chrustem", jak i "faworkami".

"Chrust to określenie polskie, metaforyczne. Przyrównuje niewielkie, kruche ciasteczka do delikatnych, suchych gałązek. Natomiast obca nazwa faworek prawdopodobnie pochodzi od rodzaju kokardki, którą kiedyś przyozdabiało się strój. A ciastko właśnie przypomina wstążeczkę. Z moich obserwacji wynika, że zdecydowanie częściej nazwa faworek używana jest w środkowej oraz północnej Polsce, gdzie w słownictwie jest więcej obcych naleciałości. Chrust pojawia się natomiast w południowej części kraju." - powiedział profesor Jerzy Bralczyk w rozmowie z Gazetą Wyborczą.

Podobnego zdania jest ekspert cukiernik Jerzy Jagodziński, który zaznacza, że z kulinarnego punktu widzenia popularny faworek od chrustu nie różni się zupełnie niczym. Poniżej podajemy tradycyjny przepis na to pyszne danie!

Biedronka rozdaje vouchery na zakupy spożywcze. Trzeba spełnić 2 warunkiBiedronka rozdaje vouchery na zakupy spożywcze. Trzeba spełnić 2 warunkiCzytaj dalej

Faworki - tradycyjny przepis

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 30 g cukru pudru
  • 30 ml mocnego alkoholu
  • butelka oleju
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

Na początku oddziel białka od żółtek. Te drugie ubij wraz z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Stopniowo dolewaj do nich mleko. Następnie wzbogać wszystko o alkohol oraz mąkę.

Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki i zmiksuj na gładką masę. Białka ubij na sztywną pianę. Wymieszaj ją z wcześniej przygotowaną masą. Koniecznie zrób to delikatnie. W przeciwnym wypadku ciasto nie będzie wystarczająco puszyste.

W szerokim garnku rozgrzej olej. Umieść w nim ciasto, tworząc cienkie zawijasy. Pamiętajmy, aby robić to małymi partiami. Wyjmij z oleju faworki i wyłóż na ręczniki papierowe. Kiedy są jeszcze wilgotne, posyp je cukrem pudrem. Wyłóż je na talerz, dopiero gdy będą suche.

Warto również zwrócić uwagę na najszybszy przepis na faworki, który jest wręcz idealny dla wszystkich zabieganych i niecierpliwych osób (możecie go znaleźć tutaj).

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Gazeta Wyborcza/Onet/Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł