Smakosze.pl Przepisy Faworki zrobisz w 15 minut. Prosto i bez smażenia, nie musisz lecieć do cukierni
Fot. Canva/Dar1930

Faworki zrobisz w 15 minut. Prosto i bez smażenia, nie musisz lecieć do cukierni

27 lutego 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Faworki to pozycja obowiązkowa, która zdaniem wielu musi pojawić się na tłusty czwartek. Poznaj sposób na ich szybkie przygotowanie, a nawet nie spojrzysz na te z cukierni. Będą takie, jak być powinny, czyli kruche, słodkie i bardzo smaczne.

Faworki czy chrust?

Choć w ostatnich latach tłusty czwartek został zdominowany przez pączki, trzeba wiedzieć, że są osoby, które w ten szczególny dzień zajadają się faworkami. Przysmak sporą popularnością cieszy się między innymi na Śląsku, gdzie nazywany jest chrustem. Nazwa dla mieszkańców północnej i środkowej części kraju może wydawać się zaskakująca, ale na południu nikogo ona nie dziwi. Według etymologii słowo jest metaforą, nawiązaniem do suchych gałązek, które podobnie jak przekąska, są kruche i łamią się nawet pod najmniejszym naciskiem palców.

Odstawmy nazewnictwo na bok i powróćmy do tego, co istotne, czyli do samych faworków. Niezależnie od tego, czy są one kupowane w cukierniach, czy robione własnoręcznie, mają jedną wadę – zawierają sporo tłuszczu i kalorii. Z tego powodu wiele osób rezygnuje ze swojego ulubionego przysmaku, a wcale nie musi tak być. Poznaj wyjątkowo prosty i szybki przepis na faworki, a prawdopodobnie nigdy nie zrobisz ich inaczej.

faworki.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje
Niewiarygodne, co Strzelczyk dodaje do farszu na pierogi. O tym składniku nikt by nie pomyślał

Szybkie faworki z kilku składników

Za smakiem i chrupkością faworków stoją przede wszystkim składniki. To również dzięki nim ta przekąska nie wymaga smażenia w tłuszczu, a pieczenia. Wynika to z tego, że chrust z poniższego przepisu przygotujesz z ciasta francuskiego. Możesz wybrać gotowe ciasto w rolce, które bez problemu zakupisz w każdym sklepie. Możesz zrobić je własnoręcznie, ale to zdecydowanie wydłuży przygotowania. W tym przepisie korzystamy z tego gotowego, a przekąska wychodzi naprawdę bardzo smaczna.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Oprócz głównego składnika potrzebne będą również jeden dodatek. To dzięki niemu przysmak będzie miał słodki, idealny smak. O tym, co niezbędne dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Ilustracje wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Uwaga Babcia Gotuje na YouTube.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • cukier puder
faworki.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Przepis na szybkie faworki

Przygotowanie faworków rozpocznij od rozwinięcia i ułożenia ciasta francuskiego na stolnicy. Następnie przekrój je na pół wzdłuż dłuższego boku. Kolejne cięcia wykonuj, co około dwa centymetry, dzieląc ciasto na krótkie paski. Do krojenia wykorzystaj okrągły nóż do pizzy.

Środek każdego kawałka natnij w taki sposób, aby powstał niewielki otwór. Przez to miejsce przełóż jeden z końców paska ciasta. Dzięki temu chrust zyska ciekawy, pozawijany kształt. Faworki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza w trybie z termoobiegiem. Kiedy urządzenie osiągnie wymaganą temperaturę, włóż blachę. Jej zawartość piecz przez około 11 minut.

Niezbędny przysmak na tłusty czwartek pozostaw do ostygnięcia. Na koniec obsyp przekąskę cukrem pudrem i gotowe.

Sprawdź także, jakie jajka są najzdrowsze oraz dowiedz się, gdzie kupisz najtańsze pączki .

faworki.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje
Rozdają za darmo uwielbiane mięso. Promocja trwa tylko dzisiaj
To najzdrowsze jajka na rynku. Polacy ich nie kupują
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy