flaczki
facebook/smakosze

Gotujesz flaczki? Nie zapomnij o 1 ważnym kroku

Flaczki należą do absolutnej klasyki potraw. Niestety wiele osób przed ich ugotowaniem, odstrasza ich niezbyt przyjemny zapach. Ten problem nie będzie tak dotkliwy, jeśli przed przyrządzeniem tej potrawy wykonamy jedną kluczową czynność. Poniżej, zdradzamy, w jaki sposób ugotować to kultowe danie!

Flaczki królują na polskich stołach. Wiele osób uważa je za swoje ulubione danie lub wielki przykład. Niestety, ich wykonanie nie należy do najprostszych. Początkujących kucharzy odstrasza niezbyt przyjemny zapach gotującego się mięsa. Nie załamujcie rąk! Jest sprawdzony sposób na to, aby szybko cieszyć się tą potrawą. Warto pamiętać o jednym ważnym kroku!

Gotujesz flaczki? Zawsze pamiętaj o 1 ważnej zasadzie

Co robić, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu flaków? Śpieszymy, z odpowiedzią! Zawsze musimy, pamiętać o odpowiednim oczyszczeniu flaków przed ich ugotowaniem.

Rozmrożone flaki należy dokładnie rozdzielić i opłukać zimną wodą. Następnie, wkładamy je do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez około 5 minut. Potem je odcedzamy i płuczemy zimną wodą. Ponownie przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i tym razem gotujemy około 15 min, po czym znów odcedzamy.

Jeśli flaki są świeże, to musimy je dokładnie oczyścić. Najpierw, robimy to nożem, a następnie bardzo dokładnie płuczemy kilka razy w ciepłej wodzie. Odsączone flaki posypujemy grubą warstwą soli i szorujemy twardą szczotką, do momentu aż będą całkiem czyste.

Dodaj suszone śliwki do rosołu. Wspaniale wpłyną na jego smakDodaj suszone śliwki do rosołu. Wspaniale wpłyną na jego smakCzytaj dalej

Potem znów intensywnie płuczemy je pod bieżącą wodą. Tak wyczyszczone flaki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej godzinę. Po tym czasie znów należy je przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować.

Flaki - tradycyjny przepis

Odpowiednio oczyszczone flaki zalewamy rosołem - zdaniem ekspertów nie powinien być on drobiowy (na ten temat przeczytasz w jednym z naszych artykułów, link tutaj). Gotujemy je przez około 1,5 godziny. Gdy będą miękkie, dodajemy do nich oddzielnie ugotowane warzywa - pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler.

15 minut przed końcem gotowania solimy danie i przyprawiamy je do smaku (m.in. świeżo mielonym pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową). Flaczki znów gotujemy pod przykryciem, aż będą odpowiednio miękkie.

Jakiś czas temu swoim przepisem na flaczki podzieliła się sama Justyna Żyła. Niestety, jej przepis nie spotkał się z uznaniem internautów. Więcej na ten temat pisaliśmy tutaj.

źródło: ilegotowac.pl

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  1. Obłędny przepis Kuronia na zupę ogórkową
  2. Wytłaczanka po jajkach ma ukryte funkcje. Są bardzo przydatne
  3. Czy do mizerii dodaje się cebulę? Możesz być zaskoczony

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł